«Ζούμε σαν σε σκηνικό από ταινία...»

Η Λαρισαία Επίκουρη Καθηγήτρια του New York University, Κατερίνα Γεωργαντζά μιλάει στην «Ε» για το πώς βιώνει την κατάσταση του κορωνοϊού η πιο διάσημη πόλη του κόσμου

 

Η Λαρισαία Επίκουρη Καθηγήτρια του New York University, Κατερίνα Γεωργαντζά μιλάει στην «Ε» για το πώς βιώνει την κατάσταση του κορωνοϊού η πιο διάσημη πόλη του κόσμου

Εφιαλτικά δείχνει πως εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών στην πολιτεία αυξάνεται κατά εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας συνολικά τους 965, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τις 60.000.

«Αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε σκηνικό από ταινία και μάλιστα με δραματικό σενάριο» εξηγεί στην «Ε» από την πιο... κινηματογραφική πόλη του κόσμου η Λαρισαία Κατερίνα Γεωργαντζά, που είναι επίκουρη καθηγήτρια Περιοδοντολογίας στο New York University, College of Denistry.

Τις τελευταίες ημέρες η σχολή της είναι κλειστή όμως συνεχίζει να κάνουν τα μαθήματα από το σπίτι διαδικτυακά. Οι προβλέψεις που ακούει καθημερινά την έχουν αγχώσει για τα αποτελέσματα της πανδημίας κι έτσι επιλέγει να ενημερώνεται με μέτρο και από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κρατώντας παράλληλα και αποστάσεις από την πολιτική αντιπαλότητα λόγω Τραμπ. Αν και με τον σύζυγό της είχαν την επιλογή να απομακρυνθούν για να μείνουν στο Λονγκ Άιλαντ, οι επαγγελματικές ανάγκες τούς υποχρέωσαν να βρίσκονται στο Μανχάταν.

«Δεν κυκλοφορώ έξω και λαμβάνω όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι» τονίζει αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται απ' όλους. «Μένουμε απέναντι από το Σέντραλ Παρκ και καθημερινά βλέπω τον περισσότερο κόσμο να τρέχει και να αθλείται χωρίς μάσκες και γάντια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο διότι με την εκπνοή τα σωματίδια μένουν στον αέρα για κάποια λεπτά. Τούτο θέτει σε κίνδυνο όλους τους υπόλοιπους». Και αν αρκετοί δεν το καταλαβαίνουν, ο αριθμός των θυμάτων στην Αμερική αυξάνεται διαρκώς.

Η Κατερίνα Γεωργαντζά μιλάει καθημερινά με τους δικούς της ανθρώπους στην Ελλάδα και τονίζει: «Χαίρομαι πάρα πολύ για τη συμπεριφορά των Ελλήνων μέχρι στιγμής καθώς δείχνουν πολύ υπάκουοι σε όσα τους ζητάνε». Η ίδια πλέον βγαίνει από το σπίτι μόνο για τα απαραίτητα. Λίγο σούπερ μάρκετ και ξανά πίσω καθώς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες.

Για το αν έχει κόσμο έξω η Νέα Υόρκη, επισημαίνει πως «δεν έχει όπως θα είχε σε μια κανονική κατάσταση. Κάποιοι βγαίνουν όμως και το «κάποιοι» στη Νέα Υόρκη είναι πολύ μεγάλο μέγεθος...».

Σχετικά με το αν τεθεί σε καραντίνα η Νέα Υόρκη εξηγεί πως ήταν κάτι που δεν ήθελε ο κυβερνήτης της, παρά το γεγονός ότι το εξέταζε ο Τραμπ. Διευκρινίζει όμως πως πλέον ένας μόνιμος κάτοικος της Νέας Υόρκης δύσκολα μπορεί να φύγει από την πόλη, είτε το κάνει αυτό οδικώς είτε αεροπορικώς.

«Γενικά είναι σαν να περιμένεις κάτι μεγάλο να έρχεται. Φοβόμαστε και προσέχουμε και κάθε ημέρα που έρχεται φέρνει και νέα δεδομένα. Κάποιοι νοσούν και το περνούν ελαφρά, άλλοι όμως δεν τα καταφέρνουν εύκολα. Είναι ανάλογα με το αμυντικό σύστημα που έχει ο κάθε άνθρωπος» λέει και προσθέτει: «εγώ από την πλευρά μου, προσπαθώ να ενισχύσω το αμυντικό μου σύστημα με τροφές, ροφήματα και περιορισμό».

Για το γεγονός πως το περνάει όλο αυτό μακριά από τη χώρα της εξηγεί: «Έχω συνηθίσει την απόσταση διότι ζω πολλά χρόνια έξω. Απλά έχω μεγαλύτερο άγχος για το αν είναι όλοι καλά πίσω στην Ελλάδα και επίσης δεν ξέρουμε πότε και αν θα ξαναβρεθούμε με τους δικούς μας» καταλήγει.

Αυτές τις ημέρες, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα υποδεχόταν τη μητέρα της, αλλά το ταξίδι φυσικά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης. Η αγωνία για το αύριο πλέον είναι παγκόσμια...

-------------

«Στήνονται νοσοκομεία διαρκώς»

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν.Υ. ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ LENOX HILL κ. ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Σύζυγος της Κατερίνας Γεωργαντζά είναι ο κ. Πάνος Μανώλας που είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης και διευθυντής της Γενικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Lenox Hill. Πριν από μερικές ημέρες χειρούργησε άτομο που νοσούσε από κορονοϊό και έτσι τώρα θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για λίγες ημέρες για να δει εάν έχει κολλήσει. Είναι ένα πρόσωπο που φιλοξενείται σχεδόν καθημερινά από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων όλων των μεγάλων ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

Εξηγεί στην «Ε» πως όλη η πολιτεία ετοιμάζεται για κάτι μεγάλο, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες ο στρατός έστησε νοσοκομείο με 1.000 κρεβάτια εντατικής στο Javits Center. Λέει πως περιμένουν να έρθει το πλοίο του Ναυτικού με άλλα 1.000 κρεβάτια και επιπλέον θα χτιστούν άλλα δύο νοσοκομεία στο Μπρούκλιν και το Κουίνς από 1.000 κρεβάτια το καθένα, εκεί που υπάρχει το εντονότερο πρόβλημα.

Κώστας Γκιάστας
Ελευθερία Λάρισας