Πώς παλεύουν κατά του κορωνοϊού οι βαλκανικές χώρες (ηχητικό)

Τι είπε στο "Ράδιο Ένα 102,5" ο ιδρυτής του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Σιδέρης

 

Τι είπε στο "Ράδιο Ένα 102,5" ο ιδρυτής του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Σιδέρης

Δεν έχει έρθει μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού όπως είναι γνωστό, με προβλήματα και σχέδια να απασχολούν τις κυβερνήσεις και των γειτονικών κρατών, όπως και του συνόλου της Βαλκανικής Χερσονήσου. Για την στάση αυτών των κρατών μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο υπεύθυνος του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Σιδέρης, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα για την πανδημία σε 13 συνολικά χώρες, συμπεριλαμβανομένων Τουρκίας και Κύπρου.

Συγκεκριμένα σε όλες τις χώρες καταγράφονται 21538 κρούσματα, και 444 θάνατοι. Δείτε τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει το ΑΒΠΕ στην εφημερίδα Μαγνησία

Μέτρα παντού…

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού κίνησης των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Ρουμανία ξεκίνησε παραγωγή υλικών για την προστασία των πολιτών, γιατρών και ένστολων, για να μην χρειάζεται εισαγωγές. Η Βουλγαρία επίσης σε 10-15 μέρες θα έχει δικές της μάσκες και απολυμαντικά ενώ το ίδιο κάνει και η Σερβία. «Οι χώρες αυτές ζητήσαν από τα εργοστάσια να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής τους. Θα έπρεπε να έχει γίνει και εδώ στην Ελλάδα. Έχουμε μία εσωστρέφεια και θεωρούμε ότι κάποιες χώρες δεν είναι τόσο προηγμένες, αλλά τελικά είναι πιο μπροστά σε σχέση με μας» σχολίασε ο Σπύρος Σιδέρης.

Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν καλή, θεωρώντας ότι κινήθηκε όπως και σε άλλες περιπτώσεις σε ρυθμούς πρόληψης. «Βέβαια δεν είμαστε και τόσο πειθαρχημένοι, αλλά αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Τα ίδια ζητήματα έχουν προκύψει και στη Σερβία με 270 υποθέσεις στα δικαστήρια και με καταδίκες σε 2-3 χρόνια φυλάκισης.. Στην Τουρκία δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα μέτρα, με 80 εκατομμύρια πληθυσμού και με αυξημένες ανάγκες. Είναι μία μεγάλη οικονομία με ανάλογη παραγωγική βάση και προσπαθεί να επιβιώσει μετά από μία οικονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών».

Έμφαση στην επόμενη ημέρα

Οι χώρες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο παράλληλα κάνουν τα πλάνα τους για το επόμενο χρονικό διάστημα και χτυπούν καμπανάκια για τον Τουρισμό, ενώ απασχολεί πολύ η πρωτογενής παραγωγή και η αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα. Στη Σερβία ανακοινώθηκε ότι για δέκα μήνες υπάρχει απόθεμα σιτηρών και το ίδιο ισχύει για Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία. «Όλοι περιμένουν τη λήξη της πανδημίας για τον τελικό απολογισμό, με την ρουμάνικη τράπεζα ΙΝG να έχει ανακοινώσει εκτίμηση απώλειας 6,6% του ΑΕΠ φέτος» ανέφερε ο κ. Σιδέρης.

Δείτε τον πίνακα και ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ Σιδέρη στην εφημερίδα Μαγνησία