Φρ. Παρθενάκης: Αυτονόητη η μεταφορά στο νοσοκομείο των ασθενών με καρδιολογικό ιστορικό

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μιλά στην «Π»

 

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μιλά στην «Π»

Ο του κοροναϊού εμποδίζει ακόμη και τους ασθενείς με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα να πηγαίνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. “Αυτό είναι μεγάλο λάθος, είναι αυτονόητο ότι όσοι αντιμετωπίζουν οξύ καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να προσέρχονται στα ΤΕΠ” είπε στην “Π” ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται το ίδιο σωστά, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ήταν σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν κρούσματα covid-19.

Ο καθηγητής μάλιστα υπογράμμισε ότι η θνητότητα από έμφραγμα είναι υψηλή και οι ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια και όχι μέσα στο σπίτι τους.

Καρδιαγγειακοί ασθενείς και covid-19

Ο κ. Παρθενάκης, αναφερόμενος στον συσχετισμό του κοροναϊού με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σημειώνει: “Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα –και παρά το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας- φαίνεται πως οι ηλικιωμένοι ασθενείς και εκείνοι με υποκείμενο οργανικό καρδιακό νόσημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση επί προσβολής από τον ιό.

Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με τα δεδομένα που ισχύουν για την εποχιακή γρίπη, στα οποία έχει βασιστεί η σύσταση να θεωρούνται ως αυξημένου κινδύνου οι ασθενείς με τεκμηριωμένο καρδιαγγειακό νόσημα, πλην των ατόμων με μεμονωμένη, ανεπίπλεκτη αρτηριακή υπέρταση.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις υπάρχουσες ενδείξεις, και εν αναμονή περισσότερων δεδομένων, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε στις 20/3/2020 τη θέση της ως προς τους καρδιαγγειακούς ασθενείς που θα πρέπει να θεωρείται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση σε περίπτωση μόλυνσης με COVID-19 (ευάλωτες / ευπαθείς ομάδες).

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο θέσης, στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες επί του παρόντος εντάσσονται οι ασθενείς με:

- Καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξαρτήτως αιτιολογίας,
- Στεφανιαία νόσο και πρόσφατο (τελευταίοι 12 μήνες) οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη – by-pass),
- Πνευμονική υπέρταση,
- Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες,
- Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες,
- Μυοκαρδιοπάθειες,
- Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας,
- Καναλοπάθειες – κληρονομικές καταστάσεις που προδιαθέτουν σε επικίνδυνες αρρυθμίες.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με συνυπάρχοντα νοσήματα σχετιζόμενα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσος, νεοπλασία ή άτομα υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή θεωρούνται επίσης ευπαθείς ομάδες.

Πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η προσβολή από COVID-19 φαίνεται πως μπορεί να συνοδεύεται από καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως οξεια μυοκαρδιακή βλάβη, μυοκαρδίτιδα, αρρυθμίες και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, ακόμη και σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο – αν και αναμένονται ακόμη περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

Πότε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

Ο καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να διαβιβαστούν τα εξής μηνύματα:

-Ο φόβος για πιθανή νόσηση από COVID-19 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτρέπει ανθρώπους με συμπτωματολογία οξέος καρδιαγγειακού νοσήματος, όπως οξύς θωρακικός πόνος ή δύσπνοια, συσφικτική θωρακική δυσφορία, ανεξήγητη απώλεια αισθήσεων, λιποθυμική τάση ή επίμονο αίσθημα παλμών από το να προσέρχονται για επείγουσα εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.

Καταστάσεις όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η πνευμονική εμβολή ή ο διαχωρισμός της αορτής έχουν υψηλή θνητότητα εφόσον δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

-Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε φαρμακευτικά σκευάσματα για καρδιαγγειακές νόσους θα πρέπει να διακόπτονται ή/και να αντικαθίστανται από άλλα με σκοπό τη μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Αντίθετα, η συμμόρφωση των καρδιαγγειακών ασθενών με την αγωγή τους, όπως αυτή καθορίζεται εξατομικευτικά από το θεράποντα ιατρό, είναι πρωταρχικής σημασίας.

-Η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό και με τους επαγγελματίες υγείας, εν γένει, σε περίπτωση νέων συμπτωμάτων ή επιδείνωσης προϋπάρχουσας συμπτωματολογίας (π.χ. δύσπνοια ή θωρακική δυσφορία σε ολοένα και μικρότερη προσπάθεια, προοδευτικά επιδεινούμενα οιδήματα, μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση) είναι απολύτως απαραίτητη και οι συχνές τηλεφωνικές κλήσεις είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο από τους ιατρούς την τρέχουσα περίοδο.

Παρά την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και την αναβολή μη επειγουσών ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων ή επεμβάσεων, υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή κάθε απαραίτητης για τη βελτιστοποίηση της πρόγνωσης ιατρικής φροντίδας.

Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γουδέβενος για καρδιοπαθείς που, όπως λέει, έχουν παρερμηνεύσει την γενική οδηγία «μένουμε σπίτι» για την πανδημία.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει πως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στη χώρα μας, πολλοί ασθενείς αντί να σπεύσουν για επείγουσα ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο όταν παθαίνουν έμφραγμα τηλεφωνούν στους καρδιολόγους και ζητούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι.

«Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι»

«Το “μην πάτε στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για αρρώστους που έχουν οξέα καρδιακά επεισόδια. Δηλαδή πόνο στο στήθος. Είναι άδειες οι καρδιολογικές κλινικές!

Πού πήγαν τα εμφράγματα; Πεθαίνουν στο σπίτι τους οι άνθρωποι. Μου έχουν τύχει εμένα περιστατικά. Μου τηλεφωνούν ασθενείς και μου λένε “έλα γιατρέ πονάω, δεν πάω σε νοσοκομείο”.

Και τους λέω να τρέξουν γρήγορα σε εφημερεύον νοσοκομείο και να μην περιμένουν και δεν πάνε γιατί φοβούνται.

Η πρώτη ώρα είναι η πιο σημαντική στο έμφραγμα. Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι».

Πατρίς Ηρακλείου