Η διαχείριση της καραντίνας με τα μάτια του… ψυχολόγου. Πως επιβιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας

Εν μέσω πανδημίας κοροναϊού και καθώς παρατείνονται τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας πυροδοτούνται ή αναζωπυρώνονται έντονες συναισθηματικές καταστάσεις

 

Εν μέσω πανδημίας κοροναϊού και καθώς παρατείνονται τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας πυροδοτούνται ή αναζωπυρώνονται έντονες συναισθηματικές καταστάσεις

Από την μία, τα πρωτόγνωρα γεγονότα που βιώνουμε για την εποχή μας προκαλούν μια σημαντική δοκιμασία για την ψυχική ευεξία μας με έντονο το αίσθημα της σύγχυσης.

Από την άλλη, η απώλεια της ελευθερίας μέσω των παρατεταμένων περιόδων στο σπίτι και την κοινωνική αποστασιοποίηση, έχει ως αντίκτυπο να εκρήγνυνται συναισθήματα όπως άγχος, θυμός και στεναχώρια.

Ο ψυχολόγος, κ. Γιώργος Ατζεμιάν περιγράφει στην «Π» τις συνέπειες που προκαλεί η κοινωνική αποστασιοποίηση στην ψυχολογία του γενικότερου πληθυσμού και των νοσούντων και δίνει συμβουλές πώς να αντιμετωπίσουμε τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, αλλά και πώς να διαχειριστούμε την καθημερινή ρουτίνα προς όφελός μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απομόνωση και ο περιορισμός που επιβάλλει η συγκεκριμένη χρονική περίοδος στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα: «Θυμός, σύγχυση, στεναχώρια, άγχος είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά.

Σε αυτό σίγουρα έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα καθώς και η «ειδική κατάσταση» του καθενός από εμάς. Κάποιοι δυσκολεύονται γιατί είναι αναγκασμένοι να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους, άλλοι αναγκάζονται να ζουν σε πολύ μικρούς χώρους, κάποιοι συζούν με ανθρώπους με τους οποίους είναι δύσκολο να συνεννοηθούν και ένα σωρό άλλοι λόγοι που κάνουν την απομόνωση αυτή ακόμη πιο δύσκολη.»

Ο Ψυχολόγος συμβουλεύει πώς να διαχειριστούμε την καθημερινότητα στην καραντίνα

Η αιφνίδια και επιτακτική αλλαγή καθημερινότητας δημιουργεί μια ρουτίνα μη εύκολα διαχειρίσιμη. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές παρενέργειες είναι να υπενθυμίζουμε τακτικά στον εαυτό μας για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος και δεν είναι μια μάταιη προσπάθεια.

Όπως αναφέρει : « Το γεγονός ότι μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε και τους άλλους βοηθά στο να καλλιεργηθούν αισθήματα αλτρουισμού τα οποία βοηθούν στο να δίνουμε θετικό κίνητρο στον εαυτό μας και φυσικά να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά ότι για παράδειγμα όλο αυτό δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση αλλά κάτι παροδικό», προσθέτει και συμπληρώνει: «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να θέσουμε τα θεμέλια για μια όσο το δυνατόν πιο υγιή ρουτίνα.

Καθώς μέσα από την οικειότητα που δημιουργεί η επανάληψη και μέσα από το αίσθημα ελέγχου που δίνει μια δομημένη καθημερινότητα θα καταπολεμηθεί ένα μεγάλο μέρος του άγχους.»

Πώς να διαφυλάξουμε την ψυχική υγεία των παιδιών

Μια ακόμα σημαντική ανάγκη είναι η προσαρμογή των παιδιών στα νέα δεδομένα. Η δημιουργία μιας δικής τους ρουτίνας είναι απαραίτητη αλλά με το όριο…οι γονείς να μην έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους. ‘’Να μην αντικαταστήσουμε τους φίλους, καθηγητές, στο 100%.’’ , συμβουλεύει ο κ. Ατζεμιάν και ενημερώνει πως :«είναι λογικό όπως εμείς έτσι και εκείνα θα βαρεθούν και θα βιώσουν αρνητικά συναισθήματα τα οποία είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα ακούσουμε και να τους συμπαρασταθούμε /συζητήσουμε ανάλογα με την ηλικία και τη γνωστική ικανότητα τους».

Για τους νοσούντες

Όσον αφορά τη στέρηση των νοσούντων από την κοινωνική σύνδεση και αν επιδεινώνει την ψυχολογία των φορέων του κοροναϊού, αυτό επηρεάζεται από το πώς θα το βιώσει ο κάθε προσβεβλημένος, παίζοντας σημαντικό ρόλο ο τρόπος με τον οποίο έχει μάθει να σκέφτεται. «Θεωρώ πως σίγουρα η απομόνωση δεν είναι ιδανική κατάσταση, με την έννοια ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος και απομονωμένος δεν είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για εκείνον.

Ωστόσο ο θετικός άνθρωπος θα βρει ανακούφιση στη σκέψη πως προστατεύονται οι αγαπημένοι του ενώ ο αρνητικός θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι είναι μόνος».

Πατρίς Ηρακλείου