«Τραγικές οι οικονομικές συνέπειες, εν μέσω του δικαστικού έτους»

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη μιλά στην «Ε»

 

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη μιλά στην «Ε»

«Ενώ βρισκόμασταν στη μέση του δικαστικού έτους οι οικονομικές συνέπειες είναι τραγικές, καθώς οι νομικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να ανακάμψουν στο τρέχον δικαστικό έτος και η οικονομική ζημία των δικηγόρων είναι υφιστάμενη και συνεχής» τονίζει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη, περιγράφοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των δικηγόρων.

Η πρόεδρος του ΔΣΛ, μιλώντας σήμερα στην «Ε», αφού αναφέρεται στην «παλινωδία της κυβέρνησης» με αφορμή την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, σημειώνει την αντίδραση του κλάδου που είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη των δικηγόρων στους κλάδους που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση. Σημειώνοντας τις επιφυλάξεις για τη διαδικασία των «voucher των επιστημόνων» υπογραμμίζει πως «οι δικηγόροι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το αυτονόητο. Η αναγκαστική αποχή από την εργασία θα πρέπει να τύχει της δίκαιης και ισότιμης αντιμετώπισης του κλάδου μας».

Τέλος, με αφορμή και τη νέα παράταση στην αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων επισημαίνει πως «εν όψει και της λήξης του δικαστικού έτους τον Ιούνιο, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση τόσο στον προσδιορισμό υποθέσεων όσο και στην εκδίκαση αυτών. Η επανεκκίνηση θα βρει τον πολίτη εξουθενωμένο οικονομικά και με περιορισμένη την οικονομική δυνατότητα για την προσφυγή στη δικαιοσύνη και στις νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με την κ. Μπασδέκη έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

*Κυρία Μπασδέκη, ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των δικηγόρων;

«Ως ανθρωπότητα βιώνουμε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας και ως έθνος καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για την πλειονότητα των Ελλήνων. Ως κλάδος δεχθήκαμε ισχυρό πλήγμα. Με κυβερνητική απόφαση για την προστασία της δημόσιας υγείας ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, υπολειτουργούν δε οι δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν των καθηκόντων τους και μέχρι σήμερα ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών που καθιστά απαγορευτική τη φυσική επαφή του εντολέα με τον δικηγόρο. Συμμορφούμενοι στην οδηγία για κοινωνική απομόνωση, οι δικηγόροι ανέστειλαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και έκλεισαν τα γραφεία τους. Με αβέβαιη την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, ενώ βρισκόμασταν στη μέση του δικαστικού έτους οι οικονομικές συνέπειες είναι τραγικές, καθώς οι νομικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να ανακάμψουν στο τρέχον δικαστικό έτος και η οικονομική ζημία των δικηγόρων είναι υφιστάμενη και συνεχής».

*Αντιδράσατε και καταφέρατε την ένταξη στους κλάδους που θα λάβετε την ενίσχυση των 800 ευρώ. Γιατί λέτε πως δεν είναι αρκετό;

«Καταρχήν η Πολιτεία διά στόματος του Πρωθυπουργού ανήγγειλε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα δοθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης ενέταξαν τους δικηγόρους στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία και δικαιούχους αυτής. Λίγες ημέρες αργότερα η εξαγγελία για οικονομική ενίσχυση ανακλήθηκε. Η στάση του Κράτους έναντι των δικηγόρων μόνο τραγελαφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εμπαιγμός στο δικηγορικό σώμα. Αντ’ αυτού η Πολιτεία αποφάσισε να εντάξει και τους δικηγόρους μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες σε πρόγραμμα επιμόρφωσης ΕΣΠΑ.

Η αντίδραση των δικηγόρων υπήρξε έντονη. Οι δικηγόροι δεν έκλεισαν τα γραφεία τους επειδή το ήθελαν, αλλά από την ώρα που ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστηρίων και επιβλήθηκε ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών αναγκάστηκαν, με αποτέλεσμα να στερηθούν οποιοδήποτε εισόδημα. Μάλιστα, ομόφωνα το ΔΣ καταδίκασε αυτή την παλινωδία της Κυβέρνησης.

Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση και εντάσσει τους δικηγόρους στο πρόγραμμα «επιμόρφωσης» ΕΣΠΑ και μεταθέτει την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης τον Μάιο.

Θα δοθεί τον Μάιο η αποζημίωση; Αυτό το γνωρίζει μόνο η Κυβέρνηση. Αν αυτοδιαψευσθεί για 2η φορά, τότε πρόκειται για εμπαιγμό και απαξίωση όλων των επιστημονικών κλάδων που έχουν ενταχθεί. Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη. Φυσικά όχι και εξηγώ τους λόγους.

Η αποζημίωση αυτή έπρεπε να καταβληθεί τώρα και όχι να μετατεθεί τον επόμενο μήνα. Οι ανάγκες των συναδέλφων μου είναι άμεσες. Το super market, τα ενοίκια γραφείων και σπιτιών, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας κ.ά. τρέχουν καθημερινά και δεν μετατίθενται στον μήνα Μάιο.

Η ένταξη μας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προϋποθέτει μια διαδικασία που ακόμη δεν είναι γνωστή μιας και η ΚΥΑ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί, ορισμένοι δικηγόροι θα αποκλειστούν, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ποια ΚΕΚ έχουν πιστοποιηθεί για την «επιμόρφωση», λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες μεγαλυτέρων δικηγόρων για την παρακολούθηση του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε 100 ώρες.

Θα ήθελα, δε, να αναφέρω ότι για κάθε «επιμορφωμένο», που θα λάβει 600 ευρώ σε δύο δόσεις (400 προκαταβολή και 200 με την περαίωση του προγράμματος), το ΚΕΚ επιμόρφωσης θα εισπράξει 450 ευρώ! Ήδη οι δικηγόροι (πιστεύω και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες) βομβαρδίζονται από τηλεφωνήματα των διάφορων κέντρων. Βέβαια οι διαβεβαιώσεις είναι ότι με την υποβολή των αιτήσεων και την επιλογή του ΚΕΚ θα πιστώνεται στον λογαριασμό του δικηγόρου το ποσό των 400 ευρώ. Πότε όμως χρονικά θα γίνει; Πολλά τα ερωτηματικά χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Οι δικηγόροι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το αυτονόητο. Η αναγκαστική αποχή από την εργασία θα πρέπει να τύχει της δίκαιης και ισότιμης αντιμετώπισης του κλάδου μας.

Περαιτέρω, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στους δικηγόρους και να σκύψει στα προβλήματα αυτών. Πρέπει άμεσα να ενταχθούν οι δικηγόροι στο μέτρο μείωσης του μισθώματος, τον μη καταλογισμό ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο αναστολής των δικαστηρίων, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής του φόρου, την άμεση καταβολή των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια και του Δημοσίου, την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων, την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και όλων των αιτημάτων που διατυπώθηκαν από την Ολομέλεια.

Το δικηγορικό σώμα στάθηκε εξ υπαρχής δίπλα στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πρώτος ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας προέβη στη δωρεά υγειονομικού υλικού στο ΠΓΝ Λάρισας, συμβάλλοντας κατ’ ελάχιστο στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως και πολλοί άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι, όπως θα πράξει και η Ολομέλεια».

*Η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων παρατάθηκε μέχρι τις 10 Απριλίου. Θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην ήδη αργή διαδικασία απονομής δικαιοσύνης…

«Ο χρόνος αυτός από τη μία μπορεί να αποτελεί ελάφρυνση των δικαστών και σύντμηση του χρόνου έκδοσης των εκκρεμών αποφάσεων. Με πρόσφατο έγγραφο προς τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισημαίνει την αναγκαιότητα έκδοσης αποφάσεων από τους δικαστές, αφού δεν λειτουργούν τα ακροατήρια. Από την άλλη, όμως, εν όψει και της λήξης του δικαστικού έτους τον Ιούνιο θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση τόσο στον προσδιορισμό υποθέσεων, όσο και στην εκδίκαση αυτών. Η επανεκκίνηση θα βρει τον πολίτη εξουθενωμένο οικονομικά και με περιορισμένη την οικονομική δυνατότητα για την προσφυγή στη δικαιοσύνη και στις νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων. Η εμπειρία των μνημονιακών χρόνων μας έχει καταδείξει ότι οι οικονομικές κρίσεις πλήττουν άμεσα και σφοδρά τους πολίτες με άμεσο αντίκτυπο στις νομικές υπηρεσίες. Το μέλλον των δικηγόρων είναι ζοφερό και αβέβαιο.

Κλείνοντας θέλω απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση να επισημάνω το εξής: Οι δικηγόροι είναι μια κοινωνική ομάδα, η οποία στερήθηκε την εργασία της και θα τη στερηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρό λόγο και με μέτρα που θα απαλύνουν τις δυσχέρειες στις οποίες περιήλθε ο κλάδος μας».

Βαγγέλης Κακάρας

Ελευθερία Λάρισας