Πλαστικές μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό made in Ξάνθη

Με πρωτοβουλία του καρδιολόγου Κομνηνού Γκάμπρα, ομάδα εθελοντών τυπώνει μάσκες μέσω 3D εκτυπωτών

 

Με πρωτοβουλία του καρδιολόγου Κομνηνού Γκάμπρα, ομάδα εθελοντών τυπώνει μάσκες μέσω 3D εκτυπωτών

Εξοπλίζοντας το νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ και τα κέντρα υγείας της Ξάνθης

120 πλαστικές μάσκες, έχουν τυπώσει μέχρι στιγμής, με την χρήση 3D εκτυπωτών, ο Ξανθιώτης καρδιολόγος κ. Κομνηνός Γκάμπρας και οι συνεργάτες του, που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας στον «αγώνα» κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για προστατευτικές μάσκες, οι οποίες αποτελούνται από πολυμερές υλικό που βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο καθώς και ζελατίνες, και οι οποίες λειτουργούν «ενισχυτικά» στην προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου Ξάνθης, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας του Εχίνου, καθώς και λοιπών οργανισμών της Ξάνθης όπου και διατίθενται. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Γκάμπρας η ιδέα προήλθε από το εξωτερικό και κυρίως από την Ιταλία, όπου ομάδα εθελοντών ξεκίνησε την εκτύπωση τρισδιάστατων βαλβίδων και αναπνευστήρων για τα εκεί νοσοκομεία που δοκιμάζονται σκληρά.

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο ευοδώθηκε για τον ίδιο ως προς το σχέδιο της μάσκας, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία που υπήρξε στην Αθήνα, με τους εκεί εθελοντές να έχουν απευθείας επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, επισημάνθηκε η βοήθεια που μπορεί μία τέτοια μάσκα να προσφέρει καθώς εμποδίζει την «επαφή» του προσώπου με τα «σταγονίδια» του ασθενούς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκάμπρας πρόκειται στην ουσία για μία «ασπίδα προστασίας» η οποία ωστόσο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας και σε καμία περίπτωση «δεν εκμηδενίζει την κανονική μάσκα».

Η «Ξανθιώτικη» ομάδα μέχρι στιγμής αριθμεί δέκα περίπου άτομα, η πλειοψηφία των οποίων με 3D εκτυπωτές, ενώ για κάθε μία μάσκα απαιτούνται 5 με 6 ώρες εκτύπωσης. Δεδομένου του ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, η ομάδα απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας σε όποιον διαθέτει τρισδιάστατο εκτυπωτή αλλά και τη βούληση να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, στόχος της οποίας είναι να εξοπλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης