Εκτοξεύτηκαν οι παραγγελίες και οι διανομές κατ’ οίκον

Μεγάλη η ζήτηση προϊόντων από σούπερ μάρκετ *Ποιά είδη πρώτης ανάγκης «στοκάρουν» οι Λαρισαίοι *Ομαλά ο εφοδιασμός της αγοράς

 

Μεγάλη η ζήτηση προϊόντων από σούπερ μάρκετ *Ποιά είδη πρώτης ανάγκης «στοκάρουν» οι Λαρισαίοι *Ομαλά ο εφοδιασμός της αγοράς

Δεκαπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες καταναλωτών σε σούπερ- μάρκετ της Λάρισας, για διανομή προϊόντων στο σπίτι.

«Πριν τα μέτρα περιορισμού κίνησης των πολιτών, είχαμε περίπου 30 παραγγελίες την ημέρα για διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα σπίτια. Σήμερα αυτές ανέρχονται στις 300 την ημέρα!», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΕτΔ» ένας εκ των υπευθύνων των σούπερ μάρκετ «Αγορά» Λάρισας κ. Μπάμπης Παπακωνσταντίνου.

Ο αριθμός των 300 παραγγελιών την ημέρα στα σούπερ μάρκετ μπορεί να φάνταζε υπερβολικός υπό άλλες συνθήκες, αλλά με τις τωρινές, είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.

Η κατακόρυφη αυξητική τάση των καταναλωτών να επιλέγουν την ευκολία που τους προσφέρει η νέα τεχνολογία και τη δυνατότητα που τους παρέχουν τα καταστήματα μέσα από τις ιστοσελίδες τους, για αγορές προϊόντων από το σπίτι, με μεταφορά τους στο σπίτι, είναι η απόδειξη της αλλαγής της συμπεριφορά τους λόγω κορονοϊού.

Είτε η τήρηση των μέτρων «μένουμε σπίτι», είτε ο φόβος της μετάδοσης της νόσου από προϊόντα που έχουν αγγίξει πολλοί, είτε ο φόβος του συνωστισμού σε ουρές, έχει επιφέρει το παραπάνω αποτέλεσμα το οποίο ώθησε και τα σούπερ μάρκετ να ενισχύσουν (με προσωπικό και μέσα) την υπηρεσία της διανομής προϊόντων στο σπίτι.

«Δύο ομάδες εργαζομένων, δουλεύουν πλέον στη διανομή…» τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας ότι ένα μεγάλος μέρος των αναγκών της λειτουργίας του καταστήματος μεταφέρθηκε στη διανομή. «Είναι εξοπλισμένοι με γάντια και μάσκες, διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις από τους πελάτες, αφήνουν τα προϊόντα έξω από τις πόρτες τους και φεύγουν. Ανάλογα μέτρα προφύλαξης παρατηρείται να έχουν λάβει και αρκετοί πελάτες, που παίρνουν τα ψώνια τους με γάντια» σημειώνει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας μιλά για το «προφίλ» των καταναλωτών αυτή τη χρονική περίοδο, για τις παραγγελίες τους και τις επιλογές τους.

Αναφέρει ότι οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου, και ένα μεγάλο ποσοστό τους αφορά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού διαφόρων ηλικιών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περιπτώσεις παιδιών που παραγγέλνουν για τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Τηλεφωνικές παραγγελίες κάνουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, που συνήθως είναι γνωστοί πελάτες στο κατάστημα.

Όσον αφορά στις ποσότητες που παραγγέλνουν σημειώνει: «Είναι ορισμένοι ηλικιωμένοι που παραγγέλνουν κάθε μέρα, από τρία με τέσσερα πράγματα…, και από την άλλη, έχουμε παραγγελία των 350 ευρώ, που έκαναν γονείς για το παιδί τους που σπουδάζει στη Λάρισα».

ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών, κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι υπήρξε μια μαζική «έφοδος» στα σούπερ μάρκετ, με αγορές μεγάλων ποσοτήτων, σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ειδικότερα σημειώνει: «Φοβήθηκε ο κόσμος ότι θα μείνει χωρίς τρόφιμα, ότι θα εξαντληθούν από τα σούπερ μάρκετ, ότι θα υπάρξουν ελλείψεις και έτρεξε να προμηθευτεί ό,τι χρειαζόταν σε μεγάλες ποσότητες.

Από τις πρώτες μέρες, εξαφανίστηκαν το λάδι, το αλεύρι, τα μακαρόνια και τα χαρτιά υγείας. Αυτό συνεχίστηκε για ένα δεκαήμερο. Δεν προλαβαίναμε να τοποθετούμε νέα προϊόντα στα ράφια. Αυτή την περίοδο θεωρώ ότι αρχίζει να εξομαλύνεται λίγο η κατάσταση, χωρίς όμως να έχουμε αγγίξει ακόμη τη φυσιολογική κίνηση και κατανάλωση, σε επίπεδα προ κορονοϊού.

Να σημειώσουμε βέβαια, ότι σήμερα σε κάθε νοικοκυριό, έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτερες ανάγκες σε τρόφιμα, αφού οι πολίτες μένουν σπίτι και μαγειρεύουν καθημερινά.

Γενικότερα θεωρώ ότι σταδιακά θα φτάσουμε σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση…».

Όσον αφορά στις πιθανότητες να υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα, μας είπε: «Εκτός από τα είδη προστασίας απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού, όπως αντισηπτικά, οινόπνευμα και γάντια, τα οποία «εξαφανίζονται» από τις πρώτες μέρες, κάθε φορά που προμηθευόμαστε νέες παρτίδες, δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση να λείψουν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ. Η τροφοδοσία γίνεται κανονικά…».

Λενα Κισσάβου
Ελευθερία Λάρισας