Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Δεν πρέπει κανείς να αδιαφορεί αυτές τις δύσκολες ώρες»

Ο βουλευτής Ροδόπης μιλά για τη διαχείριση της πανδημίας στο νομό και την επαναφορά της επιδότησης του 12%

 

Ο βουλευτής Ροδόπης μιλά για τη διαχείριση της πανδημίας στο νομό και την επαναφορά της επιδότησης του 12%

Την υφιστάμενη κατάσταση και τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, σχολίασε ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος παράλληλα και στην προ ημερών ακύρωση της κατάργησης της επιδότησης εργοδοτικού κόστους 12%.

Ξεκινώντας από την πανδημία ο βουλευτής τόνισε πως τόσο ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και φορείς του νομού μας, έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε δωρεές στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για να καλύψουν ελλείψεις και να στηρίξουν αυτή τη μάχη. «Θα πρέπει όλοι να το κάνουν. Δεν πρέπει κανείς να αδιαφορεί αυτές τις δύσκολες ώρες», επεσήμανε ο βουλευτής, γνωστοποιώντας παράλληλα την προσπάθεια του να πείσει δωρητές από το κέντρο να ενδιαφερθούν για τα ακριτικά νοσοκομεία. « Ήδη η εταιρεία “Γερμανός” προχωρά σε μια μεγάλη δωρεά στα 3 νοσοκομεία της Θράκης, αλλά διαπραγματευόμαστε και με άλλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν όσα περισσότερα μπορούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο πρωθυπουργός προστάτευσε την Ελλάδα από ένα τσουνάμι θανάτων που βιώνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία»

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές κινήσεις, σημείωσε πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού από την αρχή να επιβάλλει αυτά τα περιοριστικά μέτρα, αποδείχθηκε σωστή. «Προστάτευσε την Ελλάδα από ένα τσουνάμι θανάτων που βιώνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το σύστημα χάριν στον κ. Τσιόρδα με την επιστημονική του γνώση και στον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος από το πρωί ως το βράδυ πολεμά για να αναχαιτίσει αρνητικές συνέπειες, είναι αποδοτικός και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σε τοπικό επίπεδο, πέραν της ανταπόκρισης των δωρεών, υπήρξε μια συντονισμένη δουλειά και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να εγκλωβιστούν κατά το δυνατόν λιγότεροι Έλληνες στο εξωτερικό. Είτε μιλάμε για φοιτητές μας, είτε για εργαζόμενους ομογενείς είτε για μουσουλμάνους που ζούσαν και σπούδαζαν στη γειτονική Τουρκία. Υπήρξε όχι μόνο διευκόλυνση αλλά και έλεγχος ώστε όποιος μπαίνει όχι μόνο να μπαίνει σε καραντίνα αλλά να μπαίνει σε επιτηρούμενη καραντίνα.

Ακόμη, όπως τόνισε ο βουλευτής, η πολιτική προστασία ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα που έγιναν είτε για το κλείσιμο των συνόρων, είτε για την αυστηροποίηση του ελέγχου, είτε για την διευκόλυνση της αλυσίδας τροφοδοσίας. «Το διάστημα αυτό, είμαστε συντονισμένοι με τους τροφοδότες των μεγάλων super market και των φαρμακείων, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά», επεσήμανε ο βουλευτής.

Όσο για την πρώτη γραμμή της μάχης, το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, και το επίπεδο της ενημέρωσης, ο βουλευτής διευκρίνισε προς τα τοπικά ΜΜΕ ότι υπάρχει εντολή από την Αθήνα να υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Να μην γίνεται ενημέρωση ανεξάρτητα και αυτόνομα, έτσι ώστε να ελέγχεται κατάσταση και να μην προκαλείται πανικός στον κόσμο. «Ζητούμε την κατανόησή σας διότι όλες οι ανακοινώσεις γίνονται σε κεντρικό επίπεδό και δεν έχει την ευχέρεια το εκάστοτε νοσοκομείο να κάνει ανακοινώσεις. Ευτυχώς ο νομός αυτή τη στιγμή αντέχει, έχει εμφανίσει μόνο ένα κρούσμα. Το νοσοκομείο Κομοτηνής στην αρχή είχε κάποιες ελλείψεις που τις αντιμετωπίσαμε. Υπάρχει περίσσευμα και μια οργανωμένη προσπάθεια και από το Υπουργείο και από τον ιδιωτικό τομέα να καλύψουμε τα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον με δωρεές τις οποίες διασφαλίζουμε», τόνισε ο ίδιος.

Παρέμβαση στο Υπουργείο για να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκανε ο βουλευτής

Σχετικά με την επιστολή των ομοσπονδιών, ο βουλευτής γνωστοποίησε πως έκανε μια παρέμβαση για να ενισχύσει την επιστολή που έστειλαν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών αφού αντάλλαξε πληροφορίες με τον κ. Βαφειάδη προκειμένου να καλυφθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Εμείς πιέζουμε και βεβαίως η κεντρική διοίκηση είναι αυτή που αποφασίζει με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτή τη κατάσταση έχει γίνει προσπάθεια επαναλειτουργίας της SHELMAN. « Έχω μιλήσει με τον επίδοξο επενδυτή και με το Υπουργείο προκειμένου να προστατεύσουμε τις μηχανές που είναι εκεί, ελπίζοντας ότι σύντομα θα επανεκκινήσει η εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Αναφορικά με την ακύρωση της κατάργησης της επιδότησης εργοδοτικού κόστους 12%, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις 18 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Θράκης, επίσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και έτσι εξουδετερώθηκε το τελευταίο επιχείρημα της πολιτείας. « Έχουμε μια γερή νομική βάση και έχουμε ευαισθητοποιήσει τον πρωθυπουργό, προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις εκείνες που προσέφυγαν στα δικαστήρια και παρέμεινε ζωντανό το αίτημά τους. Έχω πει σε κυβερνητικά στελέχη ότι αν δεν αποκαταστήσουν αυτή την αδικία θα τους στοιχήσει πολύ ακριβότερα. Εμείς πρέπει να είμαστε πρωτίστως βουλευτές του τόπου μας και δευτερευόντως εκπρόσωποι του κόμματός μας στον τόπο», τόνισε ο βουλευτής και σχολιάζοντας την επόμενη μέρα υπογράμμισε κλείνοντας πως «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα ώστε να σηκωθούμε και να τρέξουμε».

Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης