Επιπλέον άμυνα οι γρήγορες απαντήσεις

Πίσω από «σφραγισμένες» πόρτες, με την ένδειξη του κινδύνου, στο Μικροβιολογικό εργαστήριο, στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βρίσκονται οι «ανιχνευτές» του κορωνοϊού

 

Πίσω από «σφραγισμένες» πόρτες, με την ένδειξη του κινδύνου, στο Μικροβιολογικό εργαστήριο, στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βρίσκονται οι «ανιχνευτές» του κορωνοϊού

Εκείνοι που καθημερινά υποδέχονται δεκάδες δείγματα από ολόκληρη την Ήπειρο και την Κέρκυρα, προκειμένου να πιστοποιήσουν αν είναι θετικά ή αρνητικά. Πρόκειται για το εργαστήριο αναφοράς για τον ιό COVID-19, που λειτουργεί λιγότερες από 20 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ταχύτατο εντοπισμό των θετικών και αρνητικών κρουσμάτων και στη διαχείριση των περιστατικών με βάση τα αποτελέσματά του.

Το εργαστήριο έχει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σημαντικού έργου που έχει αναλάβει, καθώς υπήρξε εργαστήριο αναφοράς και για τον ιό H1N1.Η οργάνωση του χώρου έγινε αρκετά νωρίς, πριν την επίσημη ανακήρυξή του ως κέντρο αναφοράς, με την υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του πανεπιστημίου αλλά και της περιφέρειας Ηπείρου, που το προμήθευσε με ένα επιπλέον μηχάνημα.

Η διαδικασία για τον έλεγχο των δειγμάτων είναι χρονοβόρα,ωστόσο από την Παρασκευή το εργαστήριο αναμένεται να ενισχυθεί με δύο ή τρία άτομα ακόμη, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει με μεγαλύτερη ταχύτητα τους ελέγχους. «Ο μικρότερος χρόνος που απαιτείται είναι ένα τετράωρο. Καθημερινά μπορεί να έρχονται 50 με 60 δείγματα, λειτουργούμε όσο χρειαστεί προκειμένου ο κλινικός γιατρός να έχει άμεσα αποτελέσματα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και ο χώρος δε χρησιμοποιείται από άλλα εργαστήρια στην παρούσα φάση. Όπως σημείωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχτηκε από το πρυτανικό συμβούλιο ως ιδανικός, καθώς διαχωρίζεται σε τρία μέρη, για την επεξεργασία του δείγματος, την ανάλυση και την εκτίμηση, εξασφαλίζοντας τις συνθήκες ασφαλείας.

«Μέσα στο κτίριο μπαίνουν μόνο πιστοποιημένα άτομα, είτε το προσωπικό, είτε εκείνοι που μεταφέρουν τα δείγματα καθημερινά.Όλα τα δείγματα έρχονται με οχήματα που είναι εξουσιοδοτημένα να βρίσκονται στον χώρο του πανεπιστημίου. Γνωρίζουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και από τη στιγμή που παραλαμβάνονται δείγματα, υπάρχουν τα μέτρα προστασία που φορούμε, παντού υπάρχουν απολυμαντικά για την προσωπική υγιεινή, αλλά και για τις επιφάνειες. Ακόμη και εκεί που παραμένει ένα δείγμα το οποίο δεν είναι ύποπτο», σημείωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Αναφοράς, κ. Γκαρτζονίκα.

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου καθημερινά αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα για κάθε δείγμα, ώστε σε περίπτωση θετικού κρούσματος να ενημερώσουν άμεσα τον κλινικό γιατρό και να συμβάλλουν στην ιχνηλάτηση πιθανών άλλων κρουσμάτων.

«Δεν είναι κάτι που αφορά προσωπικά τον καθένα μας, αποτελεί ιατρική πρόκληση αλλά και μια πρόκληση να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Σκεφτόμαστε το γενικό καλό, τη δημόσια υγεία, δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι πίσω από εμάς που μας βοηθάνε, τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου σημείωσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο «οφείλει να συμβάλει» και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν ώστε το εργαστήριο αναφοράς να στηθεί γρήγορα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλη την Ήπειρο.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών