Έρευνα για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας με στόχο την αντιμετώπισή τους

Σε δεύτερη μοίρα, αν και εξίσου σημαντικές, μπαίνουν συνήθως οι ψυχολογικές επιπτώσεις «βίαιων» γεγονότων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο

 

Σε δεύτερη μοίρα, αν και εξίσου σημαντικές, μπαίνουν συνήθως οι ψυχολογικές επιπτώσεις «βίαιων» γεγονότων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο

Στην χώρα μας, τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται εδώ και λιγότερο από έναν μήνα, ωστόσο ο χρόνος αυτός μοιάζει να κυλάει αργά, σαν να έχουν περάσει μήνες, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης.

Ο κ. Σκαπινάκης με την ερευνητική του ομάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, πρόκειται να εξειδικεύσει οδηγίες για την αντιμετώπιση του στρες και τον μετριασμό των καταστροφικών αντιλήψεων, που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες της χώρας.Για τον λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει μια έρευνα με στόχο να αποτυπωθεί η φύση και η έκταση των προβλημάτων, που σχετίζονται με το άγχος και την προσαρμογή των πολιτών στην επιδημία.

Η έρευνα εξελίσσεται ήδη μέσω του διαδικτύου, όπου ο καθένας μπορεί να απαντήσει ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, και μάλιστα ήδη υπάρχουν εκατοντάδες απαντήσεις. Στόχος είναι το δείγμα να φτάσει σε έναν αριθμό ικανοποιητικό,ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό και να προσφέρει έγκυρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαπινάκη, οι ψυχικές επιπτώσεις του περιορισμού αρχίζουν όσο παρατείνονται τα μέτρα.«Αρχικά υπήρχε αισιοδοξία ότι θα τελειώσει σύντομα και επίσης στην αρχή υπάρχουν περισσότερες αντιστάσεις σε όλους. Τις ψυχολογικές συνέπειες θα τις βλέπουμε σιγά σιγά. Από εδώ και στο εξής θα βλέπουμε περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος», σημείωσε και για τον λόγο αυτό, είναι μια ευκαιρία να συνταχθούν κάποιες επιστημονικές οδηγίες για το πώς οι πολίτες θα μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Σκαπινάκης, τα προβλήματα αυτά δεν πρόκειται να τελειώσουν με την άρση των μέτρων. «Κάποια στιγμή η πανδημία θα ελεγχθεί, σιγά σιγά ίσως στα μέσα Μαΐου περίπου, θα γίνει η άρση των μέτρων σταδιακά. Αλλά δε θα είναι όπως πριν τα πράγματα. Θα είναι μια μεταβατική φάση. Μόνο και μόνο να συνηθίσουμε να είμαστε ξανά σε στενή επαφή με άλλους, θα είναι δύσκολο. Θα είμαστε μουδιασμένοι στην αρχή και έπειτα μπορεί να υπάρξει το βάρος από άλλες συνέπειες, οικονομικές, επαγγελματικές. Καλό είναι να προετοιμαζόμαστε από τώρα γι’ αυτό και αν βοηθήσουν οι άνθρωποι, να αποτυπώσουμε την κατάσταση τώρα, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες οδηγίες μετά», τόνισε.

Όπως κανείς δεν έχει ανοσία στον κορωνοϊό, έτσι και κανείς δεν έχει ανοσία στο στρες, τονίζει ο κ. Σκαπινάκης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν κάποιοι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτοι, που από πριν μπορούν οι ειδικοί να ξεχωρίσουν.«Ακόμα και αν νομίζουμε ότι είμαστε ανθεκτικοί, ότι αντέχουμε το στρες, αυτό είναι στην θεωρία. Στην πράξη θα δούμε πως θα αντιδράσουμε μόνο αν το δεχτούμε. Δεν είναι για παράδειγμα πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα ψυχικής διαταραχής. Μπορεί και κάποιοι να έχουν περισσότερες δυσκολίες, αλλά, από την εμπειρία μας, δεν είναι περισσότερο από τους υπόλοιπους. Επειδή είναι μεγάλη η έκθεση στο στρες, θα είναι λίγο πολύ τυχαίο, κανείς δεν γνωρίζει την ανθεκτικότητά του από πριν. Γι’ αυτό πρέπει να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας προς όλο τον κόσμο, ώστε να ενημερωθεί, να διαβάσει και να αντιμετωπίσει και να προλάβει κάποια προβλήματα πριν εμφανιστούν πιο εύκολα», σημείωσε.

Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται εδω.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών