«Κούρεμα» στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 20-30% στις υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν - Χρήσει διευκρινίσεων το θέμα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών

 

Ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 20-30% στις υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν - Χρήσει διευκρινίσεων το θέμα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών

Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά το θέμα των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους γονείς των μαθητών.

Ήδη, όπως φαίνεται και από δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας αλλά και άλλων υπουργών, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια ενιαία ρύθμιση για «κούρεμα» στα δίδακτρα για την περίοδο που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστά, που θα αφορά κυρίως στις υπηρεσίες που δεν παρέχονται π.χ. μεταφορά και σίτιση, αφού η τηλεκπαίδευση προχωρά κανονικά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Ο προβληματισμός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού είναι αυτονόητο ότι σ’ αυτές τις ηλικίες προσχολική αγωγή εξ αποστάσεως δεν μπορεί να υπάρξει.

Η «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και ιδιοκτήτη ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Λάρισας κ. Νίκο Μπακογιάννη, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Ο κ. Μπακογιάννης, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα των διδάκτρων είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί όταν τα σχολεία επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, μιλά για μια δίκαιη, καθαρή και έντιμη λύση που σαφώς και θα προβλέπει μείωση, αφού οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν για υπηρεσίες που δεν τους παρασχέθηκαν, όπως η μεταφορά και σίτιση. Κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση εκτιμά ότι η μείωση αυτή θα κυμανθεί από 20%-30%, αφού όμως συνυπολογιστούν διάφοροι παράμετροι. «Από τη στιγμή που το προσωπικό μας, οδηγοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει απαλλαγή από τα έξοδα μισθοδοσίας και από τη στιγμή που αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχονται στους μαθητές, είναι αυτονόητο ότι θα υπολογιστεί προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στα δίδακτρα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε τώρα. Οι υπεύθυνοι των σχολικών μονάδων, όταν τα σχολεία επιστρέψουν στην κανονικότητα -κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για την τρέχουσα σχολική χρονιά- θα κάνουν ακριβή υπολογισμό του όφελους και θα το μοιράσουν ακριβοδίκαια στους γονείς. Εκτιμώ ότι μπορεί να είναι μια μείωση της τάξεως του 20 έως 30%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Το θέμα με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι κάτι διαφορετικό και χρήζει διευκρινίσεων, λέει ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. «Τα τροφεία που καταβάλλονται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πρέπει να τονιστεί ότι μεγάλο μέρος των παιδιών που φοιτούν είναι μέσω ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ με voucher, οπότε εκεί η πολιτεία είναι που θα πρέπει να αποφασίσει αν συνεχίσει να καταβάλλει το κόστος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, μιας και ούτως ή άλλως είναι χρήματα που προορίζονταν γι’ αυτόν τον σκοπό. Μην ξεχνάμε ότι μια σχολική μονάδα μπορεί να είναι κλειστή αλλά τα λειτουργικά της έξοδα συνεχίζουν και τρέχουν π.χ. συντήρηση κτιρίου, πληρωμές ΔΕΚΟ κ.ά. Υπάρχει όμως βέβαια και η κατηγορία των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους εκτός προγράμματος, εκεί πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση και με συζήτηση να βρεθεί η λύση. Με τους γονείς δεν είμαστε απέναντι, πώς θα μπορούσαμε άλλωστε, είναι εκείνοι που μας στηρίζουν τόσα χρόνια και το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν από τα τηλέφωνα. Όταν ανοίξουν τότε θα γίνει η συζήτηση. Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το οικονομικό, αλλά πώς θα εξαντλήσουμε κάθε τρόπο και μέθοδο για να βρισκόμαστε στα παιδιά, για να μην χάσουν την επαφή όχι μόνο με τη διαδικασία, αλλά και τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η διατήρηση της καλής ψυχολογίας των παιδιών πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».

Νατάσα Πολυγένη
Ελευθερία Λάρισας