Σε παγκρήτια σύσκεψη με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης προχωρούν τις επόμενες μέρες όλοι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, για να βάλουν στο τραπέζι συζητήσεων και διεκδικήσεων τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, των αμπελουργών, των κηπευτικών και της αιγοπροβατοτροφίας
Σε παγκρήτια σύσκεψη με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης προχωρούν τις επόμενες μέρες όλοι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, για να βάλουν στο τραπέζι συζητήσεων και διεκδικήσεων τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, των αμπελουργών, των κηπευτικών και της αιγοπροβατοτροφίας.
Την απόφαση αυτή αποκάλυψαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους έχει εξαιρέσει από τα έκτακτα μέτρα στήριξης, αλλά ταυτόχρονα, πέρα από τις παρενέργειες του κορωνοϊού, κάνουν λόγο και για ανοιχτά θέματα που υπάρχουν από καταστροφές των προηγούμενων μηνών, χωρίς κυβερνητικό ενδιαφέρον!
Η δημιουργία ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου σε παγκρήτιο επίπεδο τίθεται πλέον με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Κι αυτό διότι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, η καταστροφή είναι τεράστια. Στα αιγοπρόβατα που θα μείνουν απούλητα, στα κηπευτικά που πετάγονται στις χωματερές, στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν μείνει με “ανοιχτές πληγές” από την περυσινή χρονιά και στους αμπελουργούς που αδυνατούν να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα.
Η Περιφέρεια Κρήτης, βέβαια, διοργάνωσε προ ημερών τηλεδιάσκεψη για τα κηπευτικά, αλλά οι Αγροτικοί Σύλλογοι ήταν απόντες. Και τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να δουν πώς θα διεκδικήσουν τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων με κάθε τρόπο, και με βασικότερο μηχανισμό το πρόγραμμα de minimis (ήσσονος σημασίας).
Την πρωτοβουλία, για την ακρίβεια, πήρε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που χθες επικοινώνησε σε πρώτη φάση με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκη και τον αγροτοσυνδικαλιστή και συνεταιριστή από το Οροπέδιο Λασιθίου και ειδικό γραμματέα της ΟΑΕΚ Γιώργο Αθανασάκη. Στο ερώτημά μας αν θα γίνει με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης η σύσκεψη των συνδικαλιστών, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η υφιστάμενη νομοθεσία.
Κτηνοτρόφοι
Οι εκτιμήσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλου Παπαδάκη για τα αιγοπρόβατα, που αναμένεται φέτος να μείνουν απούλητα στην Κρήτη, είναι κάτι παραπάνω από τραγικές.
«Ο υπουργός αν κοιτάξει τα βιβλιάρια των κτηνοτρόφων στην Κρήτη θα βρει μόνο μηδενικά… Και νομίζω ότι γι’ αυτό είναι ενήμερος. Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν μπορούμε να ταΐζουμε έγκλειστα τα ζώα μας, γιατί το κόστος είναι τεράστιο λόγω ζωοτροφών. Και η καταστροφή θα είναι τεράστια, διότι ακόμα και οι κτηνοτρόφοι που έχουν πάρει επιταγές από τους κρεοπώλες δεν μπορούν να δώσουν τις επιταγές αυτές στις ζωοτροφές. Διότι οι επιταγές έχουν παραταθεί για 75 μέρες. Άρα για περίπου 2,5 μήνες. Επομένως, μια επιταγή μπορεί μέσα από το κύκλωμα αυτό να φτάσει να λήγει μέχρι και… σε 7 μήνες. Και οι έμποροι ζωοτροφών δεν παίρνουν αυτές τις επιταγές. Ο έμπορος ζωοτροφών λέει στον κτηνοτρόφο “δώσε μου μετρητά, αλλιώς κάνε το κουμάντο σου”», σύμφωνα με τον Γρύλλο Παπαδάκη.
Μόνο ο νομός Ρεθύμνου, βάσει στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, πρόκειται να “σφάξει” φέτος γύρω στα 70.000 αμνοερίφια για τις ανάγκες της πασχαλινής αγοράς. «Υπολογίστε αυτό τον αριθμό επί τέσσερα για όλη την Κρήτη. Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 280.000 αμνοερίφια, από τα οποία δεν περιμένουμε ότι θα σφαγούν πάνω από 25.000 ζώα. Τα υπόλοιπα δε θα μπορέσουμε να τα προωθήσουμε. Και ακόμα και αν τα κρατήσουμε για αργότερα, το αρνάκι γάλακτος όσο μεγαλώνει χάνει την εμπορική του αξία και πωλείται πιο φτηνά…».
Ο Γρύλλος Παπαδάκης καλεί τον Μάκη Βορίδη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό de minimis για τους κτηνοτρόφους. «Όλοι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ εκτός από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο», όπως λέει, και θεωρεί ως φυσιολογικό και αναμενόμενο να υπάρξουν τόσο μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση αρνιού, αφού δε γίνονται εξαγωγές από τη μια και τα καταστήματα μαζικής εστίασης είναι κλειστά από την άλλη.
«Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να “φάνε” τόσο αρνί, αφού είναι στο σπίτι μόνο η κάθε οικογένεια. Δε γίνονται ούτε παρέες, ούτε δουλεύουν τα μαγαζιά. Άρα, ό,τι και να γίνει, δε θα μπορέσουμε να πουλήσουμε όπως στις προηγούμενες περιόδους του Πάσχα», σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη.
«Μας έχουν εγκαταλείψει»
Ο ειδικός γραμματέας της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και αγροτικό στέλεχος του Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Η διεκδίκηση ειδικά των κτηνοτρόφων της περιοχής μας έχει να κάνει με τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου. Τότε ειδικά ο κλάδος της κτηνοτροφίας έπαθε μεγάλα προβλήματα. Πλημμύρισαν τα ποιμνιοστάσια. Είχαμε και πολλές αποβολές αιγοπροβάτων. Σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, καταθέσαμε αίτημα προς το υπουργείο για να ενισχυθούμε από το de minimis. Και εδώ και 4-5 μήνες έχουμε μείνει μόνο στις υποσχέσεις, χωρίς να έχει γίνει τίποτα»!
Αλλά στο Οροπέδιο Λασιθίου υπάρχει και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. «Ο ΕΛΓΑ, ενώ εισπράττει από τις επιδοτήσεις μας τις εισφορές, όταν θα υποστούν ζημιές οι κτηνοτρόφοι δεν τους αποζημιώνει, γιατί, λέει, δεν καλύπτει απώλειες αιγοπροβάτων άνω των 600 μέτρων υψόμετρο. Δεν αποζημιώνει. Αλλά ξέρει όμως και εισπράττει τις εισφορές…».
Επομένως, οι κτηνοτρόφοι στο Οροπέδιο Λασιθίου, μεταξύ των άλλων, διεκδικούν και την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και τις δικές τους απώλειες αιγοπροβάτων.
«Εμείς πάμε για μαζικές διεκδικήσεις»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού, Μανόλης Ορφανουδάκης, ξεκαθάρισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθούν όλοι οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης που είναι νόμιμοι. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Διότι, μέχρι σήμερα, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ. Άρα, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα από τα ευεργετήματα που έχουν οι υπόλοιποι, και καλώς τα έχουνε».
Έτσι, το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι θα διερευνηθεί το παγκρήτιο συντονιστικό όργανο, το οποίο και παραμένει σε ισχύ. Και από ‘κει και πέρα, όλα θα τεθούν στο τραπέζι για τους τρόπους αντιδράσεων και διεκδικήσεων.
Μάλιστα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης, την παραμονή της τηλεδιάσκεψης της Περιφέρειας Κρήτης, είχε και ο ίδιος έρθει σε τηλεδιάσκεψη με τον Μάκη Βορίδη. «Μου δήλωσε ότι εξετάζει τα ζητήματα αυτά. Και ότι σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα. Από ‘κει και πέρα, όμως, καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν είχα…».