Ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ υπολογίζει πως τον Ιούλιο ίσως έχουμε το πρώτο χάπι!
Ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ υπολογίζει πως τον Ιούλιο ίσως έχουμε το πρώτο χάπι!
Άκρως ελπιδοφόρα ήταν όσα μετέφερε στον αέρα του Ράδιο ΕΝΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε αρχικά πως ο κορωνοϊός δεν ζει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι η χώρα μας φαίνεται να απαλλάσσεται γρήγορα, ενώ σε προχωρημένα στάδια και με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι οι δοκιμές τόσο σε φάρμακα όσο και σε εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου ιού. Μάλιστα σε μελέτη για την εύρεση φαρμάκου συμμετέχουν και 70 Έλληνες ασθενείς.
Συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή, ο Καθηγητής, υποστήριξε ότι «από τις 30 Ιανουαρίου, πολύ πριν ανησυχήσει η Ελλάδα και η Ευρώπη για τον κορωνοϊό, ξεκίνησε να ασχολείται και να τον μελετά. Ο ίδιος καυτηρίασε το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη κράτη που δεν αντιλαμβάνονται την έκταση του ιού, όπως η Σουηδία, που δεν έχει λάβει μέτρα και ανέφερε πως η Ελλάδα πάει αρκετά καλά, έκρουσε όμως το καμπανάκι ενόψει Πάσχα αλλά και ανευθυνότητας μερίδας πολιτών, να πετάξουμε το γάλα… από την καρδάρα.
Βέβαια, τόνισε πως μπορεί από τους πολιτικούς ανά τον κόσμο να δημιουργούνται ανεύθυνες καταστάσεις, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται σε μεγάλο επίπεδο.
Σε χάπι το φάρμακο κατά του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τον Καθηγητή εδώ και 20 ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε ένα πρόγραμμα,που αξιολογεί τέσσερα διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σ’ αυτά η ρεβερσερίνη, βρίσκεται στο τρίτο στάδιο αξιολόγησης . Προκειμένου να δοθεί κάποιο φάρμακο για κατανάλωση περνά από τέσσερα στάδια αξιολόγησης, όπως εξηγεί ο Καθηγητής. Αυτό το φάρμακο πέρασε το τεστ κυτταροκαλλιέργειας σε ζώα και δοκιμάζεται σε 1000 ανθρώπους και η Ελλάδα συμμετέχει με 70 ασθενείς.
«Το γεγονός ότι είναι στο τρίτο στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι προχωρημένο, άρα είναι ένα φάρμακο που μας δίνει ελπίδες. Παράλληλα πριν από τρεις ημέρες δημοσιεύτηκε μία εργασία από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που δοκιμάζει ένα άλλο φάρμακο, το οποίο δεν έχει σχέση με αυτά που δοκιμάζει ο ΠΟΥ. Είναι μια ουσία, που έχει ανάλογη δομή με τη δομή του RNA του γενετικού υλικού του ιού και λέγεται κυτιδίνη. Κι αυτό το φάρμακο έχει περάσει ήδη το στάδιο με τις κυτταροκαλλιέργειες, το στάδιο με τα ζώα και βρίσκεται στο τρίτο στάδιο αξιολόγησης.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά φάρμακα, τα οποία έχουν περάσει τα πρώτα δυο στάδια και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Κάποιο από αυτά θα μπορούσε να μας δώσει και στα δύο επόμενα στάδια θετικά αποτελέσματα», ανέλυσε ο Καθηγητής μεταφέροντας τα νέα ιατρικά δεδομένα.
Το πιο εντυπωσιακό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, είναι ότι το φάρμακο θα χορηγείται ως χάπι και δεν θα χρειάζεται ένεση. Το δεύτερο είναι ότι έχει γρήγορα αποτελέσματα, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει βήχα κι ο γιατρός του πει να πάρει το φάρμακο, θα μπορεί μέσα σε 24 ώρες να έχει μία θετική αντίδραση.
Το τρίτο είναι ότι αυτό μπορεί να χορηγηθεί τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά και το τελευταίο είναι ότι αυτό το φάρμακο είναι ευρείας χρήσης, που σημαίνει ότι θα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και τα προηγούμενα ξαδέρφια του.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως το τρίτο στάδιο εξέτασης των φαρμάκων για ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, ενώ το τέταρτο στάδιο χρειάζεται ένα-δύο μήνες, οπότε μέχρι τον Ιούλιο, όπως σημείωσε, θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού.
Θετικές εξελίξεις και στην εύρεση εμβολίου
Για το εμβόλιο, ανέφερε ο Καθηγητής, υπάρχει προσπάθεια ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στην Γερμανία και προ ημερών το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να αναπτύξει κι εκείνο εμβόλιο. «Μιλάμε για τρία διαφορετικά σχέδια. Έχει μεγάλη σημασία ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ έχει περάσει τα πρώτα στάδια αξιολόγησης και έχει χρησιμοποιηθεί στους πρώτους 70 εθελοντές δοκιμαστικά. Σε ένα- ενάμιση μήνα θα δούμε εάν το εμβόλιο είναι θετικό, κι αν είναι θα μπορούσαμε γύρω στον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο να δούμε κάποιο από αυτά τα τρία εμβόλια ήδη έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.
Σπανιότερη η μετάδοση τον Μάιο
Στο μεταξύ, ο Καθηγητής μίλησε και για το εάν το καλοκαίρι θα μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν ζει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Μετά τον Μάιο η μετάδοση θα είναι σπανιότερη ή θα αδρανοποιείται και δεν θα μπορεί να γίνει μόλυνση. Το Σεπτέμβριο θα είναι πάλι το πρόβλημα, που θα μπορεί να γίνει επώαση όπως στη Γιουχάν που προ ημερών είχαμε 50-100 κρούσματα».
Το DNA παίζει ρόλο στην εκδήλωση του ιού
Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης σχολίασε και το κατά πόσο το DNA του κάθε ανθρώπου έχει σχέση με τον ιό. Η απάντησή του ήταν καταφατική, σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις γενετικής σύστασης στους ανθρώπους, λέγοντας πως στην Ελλάδα άρχισε να εξετάζεται η γενική σύσταση, αλλά πρέπει να εξετάζονται 5-6 γονίδια ταυτόχρονα, ενώ στην Αμερική έχει αρχίσει πρόγραμμα μελέτης 100.000 ανθρώπων γι’ αυτό που λένε οι επιστήμονες προσωποποιημένη θεραπευτική. Αυτό σημαίνει πως αναλύοντας το DNA, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει συγκεκριμένο φάρμακο σε κάθε ασθενή για κάθε πάθηση. Η ανάλυση του DNA το 2003 είχε ένα δυσθεώρητο κόστος, όμως τώρα κοστίζει 600 ευρώ.