«Μένουμε Σπίτι, μένουμε όμως δυνατοί και όχι σιωπηλοί»

Η «ανάγνωση» της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα διαμειβόμενα την περίοδο της πανδημίας και οι προτάσεις της

 

Η «ανάγνωση» της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα διαμειβόμενα την περίοδο της πανδημίας και οι προτάσεις της

Γιάννης Λεβέντης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που με αφορμή τη συγκεκριμένη κρίση ετοιμάζονται να φορτώσουν για ακόμη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων»

«Και η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο γενικά, είναι η ώρα να διεκδικήσει»

Κατάθεση μιας σειράς αναλυτικών προτάσεων που αφορούν στα μέτρα εκείνα τα οποία ήδη έχουν παρθεί από πλευράς της κυβέρνησης για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει, τόσο για τις ημέρες που ήδη διανύουμε, όσο και για την επόμενη μέρα πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Λεβέντης, στάθηκε αρχικά στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα μη ενδεδειγμένο τρόπο. «Θεωρούμε ότι όταν έρχονται προς συζήτηση θέματα, τα οποία είναι σοβαρά, θα πρέπει δια ζώσης να συζητηθούν, να γίνει ανταλλαγή απόψεων, να γίνουν τοποθετήσεις, ερωτήσεις ή ακόμη να τεθούν και ζητήματα, όπως συνηθίζεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εκτός ημερησίας διάταξης. Να δίνεται η δυνατότητα αυτή, αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα που οφείλει να έχει κάθε δήμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής, προτείνοντας την αίτηση χρηματοδότησης από το κράτος για την αγορά των απαραίτητων μέσων που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ο δήμος.

Οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης

Όσο για τις κατατεθείσες προτάσεις, ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών και γενικότερα της λαϊκής οικογένειας, το οποίο χωρίζεται σε πέντε άξονες που αφορούν στους πολίτες και τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους γενικότερα στον δήμο, τη μαθητική κοινότητα, τον τομέα της υγείας και τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. «Για εμάς έχει αξία αυτήν την περίοδο όπως αναφέρει το σύνθημά μας, να “μένουμε δυνατοί και να μην μένουμε σιωπηλοί”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής.

Να υπάρξει μέριμνα και για τους εργαζόμενους στο δήμο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί με τους εργαζόμενους του δήμου, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν εργαζόμενοι στον δήμο μας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τους οποίους έχει ανασταλεί η λειτουργία των δομών στις οποίες εργάζονται. Για εκείνους, ζητείται να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι ελαστική σχέση εργασίας με τον δήμο. «Επίσης αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας ενδεικτικά τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων, και την καθημερινή φροντίδα που θα πρέπει να υπάρχει από τον γιατρό εργασίας. Θα πρέπει δηλαδή για μας να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες, υποδομές, ώστε το έργο των γιατρών εργασίας να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό. Να αφορά ουσιαστικά τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων», είπε ο επικεφαλής αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας.

Μονιμοποίηση τώρα για «Βοήθεια στο σπίτι» και σχολικές καθαρίστριες

Όσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος στον τομέα της τοπικής διοίκηση, ο επικεφαλής τόνισε πως υπάρχει «ομηρία των συμβασιούχων για χρόνια, αν και τώρα ακούγεται ότι θα προκηρυχθούν κάποιες θέσεις. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων στην υπηρεσία αυτή και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία με νέες προσλήψεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη να μην απολυθεί καμία σχολική καθαρίστρια. «Τώρα γίνεται πιο φανερό από ποτέ, ότι υπάρχει η αναγκαιότητα και να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες στα σχολεία μας, γιατί διαπιστώνει πλέον ο καθένας ότι είναι άμεση ανάγκη τα σχολεία να καθαρίζονται όχι μετά το πέρας των εργασιών, αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας τους», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής.

«Να καλυφθεί η σχολική κοινότητα με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές»

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα ή μη της τηλεκπαίδευσης, σε ό,τι αφορά τους μικρότερους συμπολίτες μας, ο ίδιος τόνισε πως από τη μια πλευρά υπάρχει η δυσκολία στο να μπορέσουν να συγχρονιστούν τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με τα συστήματα που προτείνει το υπουργείο, από την άλλη όμως βλέπουμε ότι οι δάσκαλοι έχουν χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να καταφέρουν να έρθουν σε επικοινωνία με τα παιδιά και να τα έχουν σε επαφή με το μάθημα και με το σχολικό περιβάλλον. «Ζητάμε να καλυφθεί η σχολική κοινότητα με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν και ως παρακαταθήκη και μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες και να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη χρονιά από τους μαθητές», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Τοποθετούμενος στον τομέα της υγείας και στο ζήτημα της δωρεάς νοσοκομειακού εξοπλισμού από τον δήμο μας, τόνισε πως ουσιαστικά υπήρξε μια αίτηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου να χορηγηθεί ένα πλήρες κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας. «Γνωρίζετε ότι και στο παρελθόν και τώρα και θα συνεχίσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της υποβάθμισης του συστήματος υγείας, στη διατήρηση του οποίου διαχρονικά συνέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και οι δημοτικές αρχές. Ερχόμαστε τώρα σε αυτή την υγειονομική κρίση και τοπικά να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, τόσο σε προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, όσο και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό», υπογράμμισε ο επικεφαλής, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «και η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο γενικά, είναι η ώρα να διεκδικήσει. Θα πρέπει και εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο, σαν δήμος Κομοτηνής να στηρίξουμε τους υγειονομικούς όλης της χώρας στον αγώνα που δίνουν».

Τέλος, αναφερόμενος στα όσα διημείφθησαν στο eurogroup, τόνισε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ως εργαζόμενοι, να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση ως αιτία εκδήλωσης της ευρύτερης οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτελεί μόνο την αφορμή ουσιαστικά και με βάση τη μη λήψη της απόφασης από το Eurogoup για να ρίξουν τα κράτη και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που με αφορμή τη συγκεκριμένη κρίση ετοιμάζονται να φορτώσουν για ακόμη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων», τόνισε καταληκτικά ο κ. Λεβέντης.

Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης