Δύσκολες εποχές: Ούτε στο μισό η ζήτηση κρέατος

Ούτε στο 50% δεν έχει φθάσει η φετινή ζήτηση σε κρέας στην Κρήτη, σε ένα από τα χειρότερα Πάσχα, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο όμως και για τους κρεοπώλες

 

Ούτε στο 50% δεν έχει φθάσει η φετινή ζήτηση σε κρέας στην Κρήτη, σε ένα από τα χειρότερα Πάσχα, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο όμως και για τους κρεοπώλες

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, οι κτηνοτρόφοι σήμερα θα είχαν κλείσει σχεδόν όλες τις συμφωνίες τους και θα είχαν σχεδόν πουλήσει τα αρνιά και κατσίκια τους, ειδικότερα τα λεγόμενα «γάλακτος». Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού η ζήτηση από τα κατά τόπους κρεοπωλεία έχει μειωθεί στο μισό, με τους κρεοπώλες να ζητούν ολοένα και χαμηλότερες ποσότητες.

Εκτός όμως από τις μειωμένες ποσότητες, πολύ χαμηλή είναι και η τιμή πώλησης, αφού ο κρεοπώλης αγοράζει από τους κτηνοτρόφους το αρνί στα 4 ευρώ το κιλό.

«Πρόκειται για μια τιμή η οποία είναι χαμηλότερη ακόμα και από αυτή που πουλούσαμε τον Δεκέμβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Οροπεδίου Λασιθιού και γραμματέας της Ένωσης Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο οποίος και τονίζει πως η μειωμένη ζήτηση είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι κρεοπώλες έχουν καταβάλει ήδη μια τεράστια προσπάθεια, καλώντας τους καταναλωτές να δηλώσουν τις ποσότητες του κρέατος που σκοπεύουν να αγοράσουν, προκειμένου να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός, να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και με την ελπίδα ότι ίσως μπορέσει να υπάρξει μια ενεργοποίηση που θα αυξήσει τη ζήτηση.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει συμβεί ως τώρα, καθώς οι καταναλωτές που έχουν επικοινωνήσει με τους κρεοπώλες τους είναι πολύ λίγοι, ενώ ακόμα λιγότερες είναι οι ποσότητες του κρέατος που ζητούνται, με δεδομένο ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις, αλλά και οι εξορμήσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τόσο ο κλάδος των κρεοπωλών, όσο όμως και ο κλάδος των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση παλεύοντας για την επιβίωσή τους, όπως άλλωστε παλεύουν και μια σειρά από άλλους κλάδους.

Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης, δεν έχουν ενταχθεί σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν όλοι οι κλάδοι με τους οποίους συνεργάζονται έχουν δεχθεί ευεργετήματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η πλειοψηφία των συνεργατών των κτηνοτρόφων μπορεί να αναστείλει πληρωμές και υποχρεώσεις προς αυτούς, οι ίδιοι εξακολουθούν να έχουν καθημερινά έξοδα και προβλήματα, αφού πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς χωρίς να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

«Από τη μία πλευρά εμείς για να αγοράσουμε ζωοτροφές ή να κινηθούμε πληρώνουμε τοις μετρητοίς, ενώ από την άλλη οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να αναβάλουν τις πληρωμές τους, επειδή πλήττονται» αναφέρει ο κ. Αναστασάκης για να προσθέσει:

«Εμείς όμως έχουμε επιταγές από την προηγούμενη σεζόν που δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα. Έχουμε έξοδα που τρέχουν καθημερινά κι ενώ η κυβέρνηση προστατεύει σωστά τους άλλους κλάδους, αφού δεν έχουν δραστηριότητα, δεν έχει καμία μέριμνα προς εμάς, που πληρωνόμαστε όμως από τους κλάδους που δεν έχουν δραστηριότητα και άρα δεν μπορούν να μας πληρώσουν».

Η όλη κατάσταση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις από πλευράς του Υπουργείου τις οποίες ολοένα και περισσότεροι ζητούν επιτακτικά.

Πατρίς Ηρακλείου