Μείωση στην κίνηση, πτώση στις πωλήσεις φαρμάκων

Τι κι αν τα φαρμακεία είναι από τα ελάχιστα καταστήματα στην εποχή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, που παραμένουν ανοιχτά και τα διακινούμενα προϊόντα τους σχετίζονται με την ανθρώπινη επιβίωση;

 

Τι κι αν τα φαρμακεία είναι από τα ελάχιστα καταστήματα στην εποχή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, που παραμένουν ανοιχτά και τα διακινούμενα προϊόντα τους σχετίζονται με την ανθρώπινη επιβίωση;

Η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να εμφανίζουν εντυπωσιακή μείωση και τα πρώτα προβλήματα να είναι πλέον ορατά.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά και οι αυστηρές οδηγίες για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών από τους φαρμακοποιούς, προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στα τέλη Μαρτίου.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των IQVIA Weekly Data, που συλλέγονται από 2.000 και πλέον φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές, για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου (23/03 - 29/03), σύμφωνα με τα οποία όλες οι προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων παρουσίασαν ιδιαίτερα σημαντική μείωση σε πωλήσεις τεμαχίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (16/03 – 22/03).

Ειδικότερα τα φάρμακα παρουσίασαν μείωση 35,8% (-4,07 εκατ. συσκευασίες), τα προϊόντα OTC μείωση 50,1% (-2,1 εκατ. συσκευασίες), τα καλλυντικά μείωση 21,7% (-174 χιλ. συσκευασίες), τα προϊόντα διατροφής μείωση 25,6% (-21 χιλ. συσκευασίες) και τα προϊόντα φροντίδας ασθενών μείωση 36,7% (-176 χιλ. συσκευασίες).

Οι υποκατηγορίες που οδήγησαν αυτήν την πτώση από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι οι παρακάτω:

* Στα φάρμακα, η κατηγορία των καρδιολογικών (C0), η οποία παρουσίασε μείωση κατά -26,4% (-624 χιλ. συσκευασίες).

* Στα προϊόντα OTC, τα παυσίπονα (02) ήτοι μείωση κατά -61,4% (-1,3 εκατ. συσκευασίες).

* Στα καλλυντικά, τα προϊόντα ομορφιάς (81, 82, 83) με μείωση κατά -30,2% (-86 χιλ. συσκευασίες).

* Στα προϊόντα διατροφής, η κατηγορία των βρεφικών τροφών όπου παρουσιάστηκε πτώση κατά -25,8% (-16 χιλ. συσκευασίες).

* Στα προϊόντα φροντίδας ασθενών, η κατηγορία Ιατρικών / Χειρουργικών Βοηθημάτων με μείωση κατά -51,4% (-63 χιλ. συσκευασίες)

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα φαρμακεία της Λάρισας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θανάση Κουτσούκη, που αποδίδει την πτώση των πωλήσεων στο γεγονός ότι λίγο πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων οι ασθενείς φρόντισαν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων αλλά και στο γεγονός ότι τόσο η συνταγογράφηση από τους γιατρούς όσο και η εξυπηρέτηση των ασθενών από τα φαρμακεία παρουσίασαν προβλήματα.

Προβλήματα επίσης παρουσιάζει και η άυλη συνταγογράφηση, ενώ στους παράγοντες πτώσης των πωλήσεων πρέπει να συνυπολογιστεί και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η μείωση των μετακινήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις όχι στα φάρμακα, αλλά στα παραφαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Ενδεικτικά για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι τα αντιηλιακά προϊόντα, που αν και διακινούνται αυτήν την περίοδο ενόψει του καλοκαιριού φέτος εμφανίζουν μηδενικές πωλήσεις, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μηδενικό.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας παρακολουθεί στενά τον εφοδιασμό με φάρμακα και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, που βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας της ανίχνευσης κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στην περιοχή.

Ο κ. Κουτσούκης θεωρεί ότι η λειτουργία των συστεγαζόμενων φαρμακείων στην οδό Δημοσθένους -κοντά στο Κέντρο Κοινότητας των Ρομά- συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων τόσο για τη διακίνηση των φαρμάκων όσο και στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το συγκεκριμένο φαρμακείο μαζί με άλλο φαρμακείο στην οδό Σωκράτους στα όρια της αποκλεισμένης περιοχή σηκώνουν το βάρος μιας ολόκληρης περιοχής με αυξημένες εφημερίες και λειτουργία πέραν του ωραρίου των υπόλοιπων φαρμακείων της πόλης, με το προσωπικό τους να βρίσκεται σε ετοιμότητα ακόμα και όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά.

Σημειώνεται ότι με μέριμνα του συλλόγου τα φαρμακεία εφοδιάστηκαν με ειδικές προστατευτικές στολές, με τον κ. Κουτσούκη να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Δημήτρης Κατσανάκης
Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Ελευθερία Λάρισας