Ρόδος: Ζητούν βεβαιώσεις ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών!

Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν σπεύσει στο Δημαρχείο αυτές τις ημέρες

 

Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν σπεύσει στο Δημαρχείο αυτές τις ημέρες

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει κάθε μέτρο για να αποτρέψει…την κάθοδο των Αθηναίων στα χωριά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και βέβαια στα νησιά, φαίνεται ότι και εδώ κάποιοι συμπολίτες μας θέλουν να πάνε στα δικά τους χωριά γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, και παρά τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, παρατηρείται μία αύξηση της προσέλευσης στον Δήμο Ρόδου κατά 25% συμπολιτών μας που αιτούνται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας!

Έχουν περάσει λίγες εβδομάδες αφότου ο Δήμος Ρόδου, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του και των πολιτικών προϊσταμένων έλαβε μέτρα βάσει των κεντρικών εξαγγελιών και εξέδωσε τις σχετικές ανακοινώσεις για τους δημότες του, σύμφωνα με τις οποίες ενεργοποιεί όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχει στη διάθεσή του, τόσο ο ίδιος όσο και τα Νομικά του Πρόσωπα (βλ. ΔΕΥΑΡ) αλλά εγκαινιάζει και νέες όπως η teledimos, προκειμένου να τους διευκολύνει και να μη χρειάζεται να μετακινηθούν.

Στην ουσία το Δημαρχείο αλλά και τα δημοτικά καταστήματα παραμένουν κλειστά για το κοινό-αν και η δημοτική μηχανή εξακολουθεί βέβαια να λειτουργεί-και δέχονται πολίτες μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για σοβαρούς λόγους και μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία των ΚΕΠ. Μάλιστα, χθες ήρθε και στον Δήμο της Ρόδου νέα εγκύκλιος του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γεωργαντά σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται υπηρεσία των ΕΛ.ΤΑ. για να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή δεν γνωρίζουν πώς να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά κτλ.

Μέσω των ΚΕΠ, λοιπόν, θα ειδοποιείται το ταχυδρομείο και υπάλληλός του θα μεταβαίνει στον πολίτη, θα παραλαμβάνει το σχετικό αίτημα, θα γίνεται ταυτοποίηση από τα ΚΕΠ και το σχετικό έγγραφο θα παραδίδεται στον πολίτη πάλι από υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ.

Τις τελευταίες ημέρες

Όλο αυτό το διάστημα, η διαδικασία που ισχύει φαίνεται να έχει γίνει κατανοητή από τους συμπολίτες μας και στους ελάχιστους που προσέρχονταν στο Δημαρχείο οι (εναπομείναντες) υπάλληλοι εξηγούν ότι δεν εξυπηρετεί το κοινό παρά μόνο για επείγουσες και σοβαρές περιπτώσεις. Δηλαδή, δημοτολόγιο και ληξιαρχείο βέβαια εξακολουθούν να δουλεύουν και εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου, γέννησης κτλ.

Ωστόσο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικής Εξυπηρέτησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Καμπούρης, έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους αρμόδιους υπαλλήλους να φιλτράρουν αυστηρά τις αιτήσεις των δημοτών αυτό το διάστημα.

Ενώ, λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι σε ισχύ εδώ και μερικές εβδομάδες και φαίνεται να έχουν εμπεδωθεί από την πλειονότητα των πολιτών, τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της εορτής του Πάσχα, παρατηρείται αύξηση σε συμπολίτες μας που προσέρχονται στο Δημαρχείο με το αίτημα της έκδοσης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 25%!

Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν εμπίπτει…στους επείγοντες και σοβαρούς λόγους εκτός και αν οι υπηρεσίες διαπιστώσουν το αντίθετο με τα σχετικά έγγραφα και ενημερώνουν τους πολίτες αυτούς ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν!

Εκσυγχρονίζεται ο ΧΥΤΑ

Στο πλαίσιο λοιπόν της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων που συμβαίνει ανά τη χώρα αυτή την περίοδο, αυτές τις ημέρες εγκαταστάθηκε η σχετική εφαρμογή για τη λειτουργία του ζυγολόγιου στο ΧΥΤΑ, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα για τη ζυγοστάθμιση των εμπορευμάτων που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ με τη δυνατότητα μάλιστα και λήψης φωτογραφίας τους, στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε real time ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Οικονομικές Υπηρεσίες. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν τίθεται θέμα για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του ΧΥΤΑ. Επίσης, έχει γίνει και η σχετική προμήθεια POS ώστε και οι πληρωμές να μπορούν να γίνονται πλέον με κάρτα και να υπάρχει εικόνα στους αρμοδίους του Δήμου για τις οφειλές των συμπολιτών μας προς αυτόν.

Η Ροδιακή