Στον… αέρα η τουριστική σεζόν και στα κάγκελα οι εργαζόμενοι

Τι λένε στην “Π” ξενοδόχοι της Κρήτης

 

Ο τουρισμός μπορεί να “διασωθεί” φέτος από τον κοροναϊό; Τέσσερις ξενοδόχοι της Κρήτης μιλούν στην “Π” για την επόμενη ημέρα, που κανείς δεν ξέρει… πώς θα ξημερώσει.

Τι λένε στην “Π” ξενοδόχοι της Κρήτης

Ο κ. Τάκης Καλουτσάκης, η οικογένεια του οποίου έχει στην ιδιοκτησία της 6 ξενοδοχεία, με περίπου 3.000 κλίνες και 500-600 εργαζόμενους είπε στην “Π”:

Πάμε για… του χρόνου

“Το έχω πάρει απόφαση ότι θα ανοίξουμε του χρόνου. Δεν βλέπω με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουμε φέτος, με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Οι παράμετροι , είναι πάρα πολλές.

Τι θα γίνει αν αρρωστήσει ένας πελάτης; Ποιος θα πληρώνει τις αποζημιώσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Υπό πάρα πολλές προϋποθέσεις ίσως ανοίξουμε το… μισό, ενός ξενοδοχείου.

Ίσως καταφέρουμε να λειτουργήσουμε 40-50 δωμάτια. Ειλικρινά, δεν ξέρω.

Το σοβαρό θέμα είναι οι εργαζόμενοι, τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Το σκέφτομαι και νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι.»

Πώς θα ανοίξουμε;

Τέσσερα ξενοδοχεία με 1000-1200 κλίνες και 300-320 εργαζόμενους μαζί με το γραφείο τουρισμού που λειτουργεί, έχει η οικογενειακή επιχείρηση του κ.Κώστα Μπαντουβά, ο οποίος ανέφερε:

“Οι πελάτες μας ,είναι κατά 80% γερμανόφωνοι.

Τα δεδομένα έως τώρα δείχνουν ότι οι γερμανοί δύσκολα θα ταξιδέψουν.

Άρα εμείς, πως θα ανοίξουμε ;

Χωρίς πελάτες, πώς θα λειτουργήσουμε;”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαντουβά αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα ανάμεσα σε όλα τα άλλα ,είναι οι εργαζόμενοι. «Μας τηλεφωνούν συνεχώς και ρωτούν τι θα γίνει, οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. Δεν μπορώ να ηρεμήσω όταν το σκέφτομαι αυτό»

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε…

Τέσσερα ξενοδοχεία με προσωπικό 800 ατόμων, έχει ο επιχειρηματίας Παντελής Σαπουνάκης, ο οποίος είπε στην “Π”:

“Μιλάμε για 800 άτομα που έχουν οικογένειες, παιδιά, οικονομικές υποχρεώσεις.

“Θα ανοίξουμε ό,τι μπορούμε, θα το παλέψουμε.

Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε νοσηλευτές. Πρέπει να ξέρουμε αν τελικά τα έξοδα θα είναι πιο πολλά από τα έσοδα.

Έχουμε όλοι μας, μεγάλη αγωνία για το αύριο»

Έτοιμοι για όλα

«Είμαστε έτοιμοι για όλα, να ανοίξουμε τον Ιούλιο ή να ανοίξουμε τον Απρίλιο του 2021. Δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη όλα είναι στον αέρα» είπε στην “Π” ο τουριστικός επιχειρηματίας Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του 3 ξενοδοχεία με 2.150 κλίνες και 550 εργαζόμενους. «Είμαστε όλοι εν αναμονή»,ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι υπομονή και ψυχραιμία»

Γιατί αγωνιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει η αγωνία για την επόμενη μέρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

“Πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα” τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλήλων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

“Συνεχίζουμε με επιστολές προς το Υπουργείο Εργασίας στηρίζοντας τους εργαζόμενους του κλάδου μας που δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, λόγο αναστολής συμβάσεων και είναι δικαιούχοι των ευεργετικών διατάξεων (ειδικό επίδομα 800 ευρώ). Απαιτούμε να γίνουν άμεσα στο “ΕΡΓΑΝΗ“ οι όποιες διορθώσεις απαιτούνται, ώστε να διαβάζει το σύστημα τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους έληξαν πρόωρα.

Γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν έχουν ενταχτεί στις ρυθμίσεις της παράτασης επιδότησης και τους ενημερώνουμε ότι η προσπάθεια και για αυτούς συνεχίζεται. Σαν Σωματείο θα είμαστε παρόν στις διαβουλεύσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Πρώτο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, των διαμενόντων αλλά και των επισκεπτών.

Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα του κράτους για την προστασία των συναδέλφων, διασφαλίζοντας τους εισόδημα – ένσημα – ασφάλιση (μέσω της επαναπρόσληψης) και αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Δεν υπάρχει εφησυχασμός αλλά ούτε πανικός, χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία.

Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές που οδηγούν στη λιτότητα και στη φτωχοποίηση των εργαζομένων”.

Πατρίς Ηρακλείου