Γεμίζουν τις δεξαμενές τους οι Ροδοπίτες

Αυξημένο το ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της ιστορικά χαμηλής τιμής του πετρελαίου

 

Αυξημένο το ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της ιστορικά χαμηλής τιμής του πετρελαίου

Χρήστος Ταπατζάς: «Με το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά και το πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες κρατιόμαστε ακόμα ζωντανοί»

Αυξημένο είναι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στη Ροδόπη, μιας και οι ιστορικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων να πέσουν πολύ χαμηλά, μαζί με αυτές και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Και παρά το γεγονός ότι η θέρμανση δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα μέχρι το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της Ροδόπης, όπως και όλης της Ελλάδας, έχοντας πολλά χρόνια να δουν τέτοιες τιμές στη θέρμανση και γνωρίζοντας καλά πως δεν πρέπει να τις θεωρούν δεδομένες, έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο σε πρωτοφανείς ρυθμούς.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην παράταση έως και τις 15 Μαΐου της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, η οποία κανονικά έληγε αυτή την εβδομάδα.

Όμως αυτή η χαμηλή τιμή βοήθησε και να υπάρξει κίνηση στα πρατήρια καυσίμων, που πλήττονται από τη μείωση της κίνησης των πολιτών, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πετρέλαιο, η τιμή του έχει πέσει πάρα πολύ» επεσήμανε, τονίζοντας πως μπορεί κάποιος να βρει πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και στα 70 λεπτά το λίτρο, όταν αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε μια πτώση σχεδόν 40 λεπτών από την αρχή της χρονιάς, και για αυτό το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Έτσι είναι πολλοί αυτοί που καλούν τα πρατήρια, γεμίζοντας τις δεξαμενές τους με το βλέμμα στην εξοικονόμηση τον επόμενο χειμώνα. «Όλοι γεμίζουν για να είναι έτοιμοι για του χρόνου, γιατί πιστεύουν πως αυτή την τιμή δεν θα την ξαναβρούν όταν ξεκινήσει πάλι η διάθεση του πετρελαίου» ανέφερε ο κ. Ταπατζάς.

Την ίδια ώρα βέβαια η κίνηση στα καύσιμα για τα αυτοκίνητα έχει μειωθεί, κάτι που αποδεικνύεται και από το σύστημα εισροών εκροών, όμως υπάρχει μια βελτίωση της εικόνας στο πετρέλαιο κίνησης, μιας και με την έλευση της άνοιξης έχουν ξεκινήσει οι αγροτικές εργασίες με τους αγρότες να προμηθεύονται πετρέλαιο για τα οχήματά τους. «Με το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά και το πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες κρατιόμαστε ακόμα ζωντανοί» κατέληξε.

Κώστας Μαρκενδούδης
Παρατηρητής της Θράκης