Να μην χυθεί άλλο αίμα στη σκιά της βεντέτας. Σοκ και θρήνος στ’ Ανώγεια από το διπλό φονικό

Πώς έπεσαν νεκροί στο Περαχώρι ο Λ. Καλομοίρης και ο Γιώργος Ξυλούρης

 

Πώς έπεσαν νεκροί στο Περαχώρι ο Λ. Καλομοίρης και ο Γιώργος Ξυλούρης

Πριν από περίπου τρία χρόνια η κοινωνία των Ανωγείων «πάγωσε» από τη φονική συμπλοκή στα Όρη με θύμα τον 23χρονο κτηνοτρόφο Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χέρι συνομήλικου συγχωριανού του. Στα βοσκοτόπια της… οργής είχε γίνει πραγματικός πόλεμος ανάμεσα στα μέλη των δύο οικογενειών και ήταν ευτύχημα που δεν υπήρξαν και άλλοι νεκροί.

Τότε, οι Ανωγειανοί το είχαν πάρει βαριά που επέτρεψαν να τους… ξεφύγει η κατάσταση. Ο όποιος σασμός είχε επιτευχθεί στο παρελθόν (αυτή η μεγάλη κατάρα της Κρήτης) δεν είχε στέρεες βάσεις.

Πρόσωπα υψηλού κύρους και αποδοχής κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποτρέψουν τη βεντέτα και να συμφωνηθεί ένας κώδικας ανακωχής ανάμεσα στις δύο οικογένειες που φυσικά προϋπόθετε την άμεση απομάκρυνση των συγγενών του βασικού κατηγορουμένου.

Σήμερα, τ’ Ανώγεια βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο πένθος. Τοπικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στα χώματα τους διπλό φονικό μεταξύ χωριανών.

Υπάρχουν φόβοι μήπως η νέα αιματοχυσία που μετρά δύο νεκρούς στοιχειώσει την Ανωγειανή κοινωνία που κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία την προ τριετίας ασύλληπτη τραγωδία. Δύο αγαπητά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα γείτονες-τα σπίτια τους απέχουν μόλις 15-20 μέτρα- ο 63χρονος μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης, έχασαν τη ζωή τους αναίτια και άδικα στη μέση του δρόμου, στο Περαχώρι.

Οι εκδοχές γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες συντελέστηκε το μακελειό είναι διάφορες και έως ένα βαθμό έχουν να κάνουν με τις θέσεις και ισχυρισμούς της κάθε εμπλεκόμενης οικογένειας. Υπάρχουν, όμως, κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα: ο γιος του αδικοχαμένου Λευτέρη Καλομοίρη άδειασε ένα 9αρι πιστόλι πάνω στον Γ. Ξυλούρη όταν αντίκρισε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο έδαφος με μία σφαίρα στο στέρνο.

Τις πρώτες ώρες, η διπλή τραγωδία επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από κάποιους ως «αλληλοεξόντωση» των δύο νεκρών με αφορμή τη διαμάχη για περιουσιακές διαφορές.

Στην πορεία όμως αποκαλύφθηκε ο κομβικός ρόλος του 29χρονου γιου του γνωστού μαντιναδολόγου. Από τα δικά του πυρά φέρεται να τραυματίστηκε, ευτυχώς εκτός κινδύνου, και ένας 30χρονος συγχωριανός τους που ουδεμία σχέση είχε με το περιστατικό.

«Πάτησα τη σκανδάλη χωρίς δεύτερη σκέψη»

Ο 29χρονος εμφανίστηκε χθες νωρίς το μεσημέρι στην Ασφάλεια Ρεθύμνου, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του, Αλεξάνδρα Σπανάκη και Διονύση Βέρρα.

Συντετριμμένος παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα 9αρι πιστόλι, με το οποίο φέρεται να σκότωσε τον Γ. Ξυλούρη. Η προανακριτική του απολογία θα γίνει σήμερα το πρωί, ώστε στις 12.30 το μεσημέρι να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ρεθύμνου. Ο 29χρονος, όπως λένε οι πληροφορίες, θρηνεί για τον πατέρα του τον οποίο μάλιστα δεν μπορεί να αποχαιρετίσει. Η εκδοχή που παρουσιάζει είναι ότι βρισκόταν μέσα στο πατρικό του όταν άκουσε πυροβολισμό και τη μητέρα του να ουρλιάζει.

Πήρε το πιστόλι και έτρεξε έξω. «Είδα τον πατέρα μου νεκρό κάτω με μία τρύπα στο στέρνο και τον Ξυλούρη να στέκεται γονατιστός από πάνω του» ισχυρίζεται. Τότε θόλωσε, πάτησε την σκανδάλη χωρίς δεύτερη σκέψη και έριξε πολλές φορές κατά του 30χρονου.

Ο 29χρονος, ο οποίος ασχολείται με την πυγμαχία και μάλιστα έχει σημαντικές διακρίσεις, ισχυρίζεται δηλαδή ότι σκότωσε τον Ξυλούρη αφ’ ότου είδε δολοφονημένο τον πατέρα του.

Όντως εκτυλίχθηκαν έτσι τα γεγονότα; Τι είχε προηγηθεί; Πώς φθάσαμε στο διπλό φονικό; Γιατί ο 30χρονος Γ. Ξυλούρης, πατέρας δύο μωρών, έφθασε στο σημείο να πάρει το πιστόλι και να ζητήσει οργισμένος το λόγο;

Η ΕΛ.ΑΣ είναι αρκετά φειδωλή στις επίσημες ανακοινώσεις της καθώς προέχουν τα αποτελέσματα της αυτοψίας, η συλλογή των ευρημάτων, τα ιατροδικαστικά πορίσματα και φυσικά οι καταθέσεις που αξιολογούνται σε συνάρτηση με τα αποδεικτικά στοιχεία.

Όπλα στον τόπο της αιματοχυσίας δεν βρέθηκαν. Ο 29χρονος παρέδωσε χθες το μεσημέρι το 9αρι, το οποίο φυσικά θα εξεταστεί για να ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για το φονικό όπλο.

Μία εκδοχή που φέρεται να υιοθετεί η Αστυνομία σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει τα εξής: τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία «αναζωπύρωση» της έντασης ανάμεσα στις δύο οικογένειες όμως σε καμία περίπτωση συγχωριανοί τους δεν περίμεναν ότι η κατάσταση θα έφθανε εκτός ελέγχου.

Υποστηρίζεται ότι το μακελειό ξεκίνησε από καυγά του 29χρονου γιου του Λευτέρη Καλομοίρη με τον 30χρονο Γιώργη Ξυλούρη. Ένας άσχημος διαπληκτισμός που οδήγησε σε συμπλοκή. Μπήκαν στη μέση τρίτα πρόσωπα να τους χωρίσουν. Ο 30χρονος πήγε στο σπίτι του όμως νιώθοντας προσβεβλημένος δεν μπορούσε να ηρεμήσει.

Ξέφυγε από τους δικούς του και οπλισμένος πήγε προς το σπίτι των Καλομοίρηδων. Ο Λευτέρης Καλομοίρης βλέποντας το σκηνικό προσπάθησε να αποτρέψει τον Γ. Ξυλούρη, διαισθανόμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού του. Πάλεψε μαζί του για να του πάρει το όπλο και έπεσαν στο έδαφος όταν ακούστηκε ο πυροβολισμός. Αναφέρεται ότι πυροβολήθηκε στο στήθος εξ επαφής.

Οι συνήγοροι του 29χρονου προχώρησαν στον διορισμό τεχνικής συμβούλου για τα ιατροδικαστικά ζητήματα, ενώ όλοι φυσικά αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της δικογραφίας. Και για τις δύο οικογένειες υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και περιμένουν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Πατρίς Ηρακλείου