Πολλαπλές οι επιπτώσεις του εγκλεισμού στην υγεία

Οι επιπτώσεις του εγκλεισμού, όχι μόνο σε επίπεδο ψυχικής, αλλά και σωματικής υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης που διεξάγει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Οι επιπτώσεις του εγκλεισμού, όχι μόνο σε επίπεδο ψυχικής, αλλά και σωματικής υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης που διεξάγει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και πολύ πιθανό να ξαναζήσουν σε ενδεχόμενο ανάκαμψης του ιού, χρήζουν μελέτης, προκειμένου να δοθούν και οι αντίστοιχες επιστημονικές κατευθύνσεις στις πολιτικές ηγεσίες.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ερευνητικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Rovira i Virgili (URV) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanitaria Pere Virgili (IISPV) της Ισπανίας για την αξιολόγηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ο εγκλεισμός στο βάρος μας, τις διατροφικές μας συνήθειες, τη συμπεριφορά, τις αλλαγές του ύπνου και της διάθεσης.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι εξαιρετικά σημαντική για την επαρκή αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού και για τη διενέργεια μεταγενέστερης ανάλυσης για κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιλίδης. «Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικές να τις μελετήσουμε, ώστε να γνωρίζουμε τι προκαλεί ο εγκλεισμός, πώς αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες, την αύξηση του βάρους, την άσκηση, την κατάθλιψη, πώς και αν αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης νοσημάτων», σημείωσε.

Αντίστοιχη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία επίσης συμμετέχει ο κ. Τσιλίδης, παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η μελέτη αυτή μοντελοποιεί αλλαγές στο σωματικό βάρος και πώς αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, χρόνιας καρδιακής νόσου και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

«Αυτό που φαίνεται είναι πως σε άτομα παχύσαρκα, η περαιτέρω αύξηση του βάρους λόγω του εγκλεισμού, θα επιφέρει περισσότερους θανάτους λόγω καρδιομεταβολικών νοσημάτων, σε σχέση με το να κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς περιορισμούς και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν και να πεθάνουν από κορωνοϊό. Και υπενθυμίζω ότι πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο εγκλεισμός μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και πρέπει να τονίζουμε το μήνυμα της καλής διατροφής, σωματικής άσκησης και βελτίωσης ή τουλάχιστον μη όξυνσης της ψυχικής μας υγείας», σημείωσε.

Πέρα από την ερευνητική καταγραφή, τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν στόχο να συμβάλλουν στις πολιτικές υγείας στο μέλλον και να δώσουν κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πιθανά μέτρα στο μέλλον. Κάτι που δεν είναι απίθανο, τουλάχιστον στην φάση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί εμβόλιο.

Στη χώρα μας, η επόμενη φάση που ξεκίνησε με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, επιβάλλει τη συνέχιση των ατομικών μέτρων προστασίας και του αυτοπεριορισμού των άσκοπων μετακινήσεων, όπως ανέφερε ο κ. Τσιλίδης. «Η αίσθησή μου είναι ότι και σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να διατηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον περιορισμό μετακινήσεων και παρουσίας μας σε κλειστούς χώρους. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να βγει το εμβόλιο, που μπορεί να κρατήσει 9 με 12 μήνες. Φαίνεται ότι έχουμε περάσει το δύσκολο κομμάτι. Η Ελλάδα δε χτυπήθηκε ισχυρά από τον ιό, πολύ περισσότερο η Ήπειρος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά και στην τύχη, γιατί δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό έκθεσης και μετακινήσεων, καθώς η χώρα μας δεν είναι μεγάλο μετακομιστικό κέντρο, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε και να προσπαθήσουμε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και συνειδητού περιορισμού στο μέλλον, να παραμείνουμε στην κατηγορία των χωρών που έχουμε μικρές επιπτώσεις από την πανδημία. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί πάλι να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο που δε θα θέλαμε. Περιμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.

Το ερωτηματολόγιο της μελέτης βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ZwzVWMwiqLBnLFha6

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών