Στην Κρήτη η δίκη: Εκτός φυλακής όλοι για το ΝΟΚΑ με τους έξι τόνους «σοκολάτας»

Εκτός φυλακής θα βρεθούν στις αρχές Ιουνίου ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα δέκα μέλη του πληρώματος του πλοίου ΝΟΚΑ, το οποίο σε εξονυχιστικό έλεγχο στο λιμάνι του Ηρακλείου βρέθηκε να μεταφέρει κοντέινερ με ναρκωτικά, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ!

 

Εκτός φυλακής θα βρεθούν στις αρχές Ιουνίου ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα δέκα μέλη του πληρώματος του πλοίου ΝΟΚΑ, το οποίο σε εξονυχιστικό έλεγχο στο λιμάνι του Ηρακλείου βρέθηκε να μεταφέρει κοντέινερ με ναρκωτικά, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ!

Στο παρά πέντε του απόπλου, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ανακάλυψαν ότι πολλά από τα μεταφερόμενα κοντέινερ είχαν κρυφούς διπλούς πάτους (αριστοτεχνικά κατασκευασμένους) από τους οποίους «ξετρύπωσαν» περισσότερους από έξι τόνους χασίς σε μορφή «σοκολάτας» και τρία εκατομμύρια Captagon, το διεγερτικό χάπι των Τζιχαντιστών όπως είναι γνωστό.

Στις αρχές Ιουνίου συμπληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής κράτησης των ένδεκα-δέκα Σύρων και ενός Ινδού- και ως εκ τούτου άπαντες θα βγουν από τη φυλακή.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά όμως εν μέσω κοροναϊού η κατάσταση στη

δικαστική αίθουσα ήταν ασφυκτική: πολλοί οι κατηγορούμενοι, πολλοί οι συνήγοροι υπεράσπισης, πολλοί

οι αστυνομικοί των μέτρων ασφάλειας συν τα μέλη της συνθέσεως του

δικαστηρίου.

Δεκτή η ένσταση να διεξαχθεί η δίκη στην Κρήτη

Επιπλέον από την πλευρά των συνηγόρων, ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τον πλοίαρχο και κάποια άλλα μέλη, υπέβαλε ένσταση κατά τόπον αναρμοδιότητας που έγινε δεκτή.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το θέμα είναι πόσοι από τους κατηγορούμενους θα είναι παρόντες.

Και οι ένδεκα πάντως αρνούνται τις αποδιδόμενες κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι παρέλαβαν σφραγισμένα τα κοντέινερ και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να ξέρουν τι περιείχαν.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι στο λιμάνι της Λαττάκειας (Συρία) όπου έγινε η διαδικασία της φόρτωσης, υπήρχε μηχάνημα X-RAY το οποίο δεν εντόπισε κάτι μεμπτό.

Το ΝΟΚΑ θα αναχωρούσε από την Λαττάκεια με προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης. Η πληροφορία για τη μεταφορά των ναρκωτικών έφθασε στις Ελληνικές Αρχές από τη Γαλλία. Προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή του Αθερινόλακκου και στην συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου για να ελεγχθεί εξονυχιστικά αφού υπήρχαν εμπιστευτικές πληροφορίες υψηλής αξιοπιστίας.

Και ενώ ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τον απόπλου, τα αποτελέσματα ελέγχου παρέμεναν αποκαρδιωτικά, με την τότε ηγεσία του Λιμενικού να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα. Λιμενικοί «ξεσκόνισαν» τα αμπάρια, όμως δεν βρήκαν τίποτα απολύτως. Δεν το έβαλαν κάτω. Μέσα τους κάτι «έκαιγε». Τι μπορούσε να τους διαφεύγει; Ο χρόνος όμως ήταν αμείλικτος.

Δόθηκε έγκριση για απόπλου με την προϋπόθεση να γίνουν άμεσα κάποιες επιδιορθώσεις για λόγους ασφαλείας καθώς είχε κατασκευαστεί το 1978. Και κάπου εκεί, στο παρά πέντε, ο Θεός ή η τύχη …χαμογέλασε στους λιμενικούς.

Το μυστικό κρυβόταν στα κοντέινερ. Ο υπόκωφος θόρυβος από τον πάτο ενός κοντέινερ υποδήλωνε ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι επιστρατεύτηκαν τα τρυπάνια και στον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε, χτύπησαν «φλέβα» …σοκολάτας.

Πατρίς Ηρακλείου