Ο Γ. Παυλάκης στην «Π»: «Αν προσέξουμε, όλα θα πάνε καλά το καλοκαίρι στην Κρήτη»

«Αν είμαστε προσεκτικοί και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, όλα θα πάνε καλά στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι. Το νησί πρέπει να λανσαριστεί ως ασφαλές και ονειρεμένο μέρος για διακοπές και οι μάσκες δεν θα το εμποδίσουν»

 

«Αν είμαστε προσεκτικοί και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, όλα θα πάνε καλά στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι. Το νησί πρέπει να λανσαριστεί ως ασφαλές και ονειρεμένο μέρος για διακοπές και οι μάσκες δεν θα το εμποδίσουν».

Αυτές τις αισιόδοξες επισημάνσεις κάνει σε συνέντευξή του στην “Π” ο δρ. Γιώργος Παυλάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Εμβολίων Ρετροϊών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ο οποίος τονίζει ότι η ζωή συνεχίζεται, γιατί δεν μπορεί να μπει στο “ψυγείο” και επιπλέον αν δεν δουλέψουμε θα πεινάσουμε.

Η συζήτηση με τον κορυφαίο ερευνητή έχει ως εξής:

Ερωτ.: Η Κρήτη, κατά κοινή ομολογία, τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας, όμως όλοι τώρα περιμένουν με αγωνία το καλοκαίρι. Σε λίγο αρχίζει η τουριστική περίοδος που είναι βέβαιο, δεν θα μοιάζει με καμία άλλη και όλοι φοβούνται ότι το covid free νησί μας θα έχει εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού. Το φετινό καλοκαίρι τι να περιμένουμε, πώς να το φανταστούμε;

Απ.: Ο τουρισμός είναι αναγκαία οικονομική δραστηριότητα για το νησί. Χωρίς τουρισμό δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία.. Κάθε μετακίνηση έχει κίνδυνο για καινούρια κρούσματα, αλλά ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός. Η Κρήτη αρχίζει από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο μολύνσεων και αν τηρηθούν λογικά μέτρα θα είναι δυνατόν τα λίγα κρούσματα να απομονωθούν και να νοσηλευθούν.

Το φετινό καλοκαίρι καλό θα είναι να το γευτούμε με συγκράτηση και προσοχή, και όλα θα πάνε καλά.

Ονειρεμένες οι διακοπές στην Κρήτη και με μάσκα
Ερωτ.: Αν δεν υπήρχε ζήτημα διάσωσης της οικονομίας, ο ιδανικός τρόπος να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε την πανδημία, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, ποιος θα ήταν; Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να λειτουργήσουν, τα αεροπλάνα θα έπρεπε να πετάνε, τα καφέ και τα εστιατόρια, θα ήταν σωστό να ανοίξουν και πότε;

Απ.: Η οικονομία είναι η ζωή μας. Αν δεν δουλέψουμε, στο τέλος θα πεινάσουμε. Δεν μπαίνει θέμα να συνεχίσουν αυστηρά μέτρα για πάντα. Αυτά ήταν για μια έκτακτη ανάγκη και πολύ σωστά χρησιμοποιήθηκαν. Τώρα έχουμε μπει σε άλλη φάση.

Τώρα πρέπει σιγά και προσεκτικά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και να δεχτούμε και τουρίστες. Αυτό εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει άνοιγμα συγκοινωνιών, ξενοδοχείων και εστιατορίων. Αλλά πρέπει προς το παρόν η συμπεριφορά να αλλάξει και να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης καθώς και μάσκες στα μέρη με πολυκοσμία, τουλάχιστον.

Πρέπει επίσης οι ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.λπ επαγγελματίες να συμφωνήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να κρατήσουν ένα επίπεδο που θα εγγυάται ασφάλεια, παρόλο που συνεπάγεται και κάποιο έξτρα κόστος και βόλεμα.

Μπορεί φέτος να είναι δύσκολη χρονιά, αλλά δεν δουλεύουν μόνο για φέτος, πρέπει να σκέφτονται και τα επόμενα χρόνια.

Η Κρήτη δεν πρέπει να ξεχαστεί φέτος, αντίθετα πρέπει να λανσαριστεί σαν ασφαλές και ονειρεμένο μέρος για διακοπές. Οι μάσκες δεν θα το εμποδίσουν.

Τι πρέπει να προσέξουμε
Ερωτ.: Σε ποια θέματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι επόμενοι μήνες να κυλήσουν, από υγειονομικής πλευράς, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα;

Απ.: Τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, καθώς και μάσκες στα μέρη με πολυκοσμία. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Προσοχή στα γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας, κλειστές δομές, εκκλησίες. Οχι συγκεντρώσεις πέρα από λίγα άτομα σε απόσταση, όχι τρελά πάρτι.

Ερωτ. Αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της Σουηδίας, τι θα βλέπαμε σήμερα στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικά;

Απ.: Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Ευχαριστώ όλους για τη συμπεριφορά και συμμόρφωσή τους που το αποφύγαμε. Θα περιλάμβανε φέρετρα παντού. Καταστροφή των νοσοκομείων και του υγειονομικού συστήματος και βαθύτερη οικονομική κρίση. Τεράστιο κόστος.

Η Ελλάδα είχε μια και μόνη γραμμή άμυνας, την καραντίνα. Τα νοσοκομεία δεν θα άντεχαν, παρ’ όλο το εξαίρετο επίπεδο των υγειονομικών, γενικά. Ρωτήστε τους και θα σας πουν ότι τις πρώτες εβδομάδες τρόμαξαν, παρόλο που δεν έπιασαν τα δύσκολα.

Πώς ζω στην καραντίνα
Ερωτ.: Εσείς προσωπικά τηρείτε με ευλάβεια τα μέτρα ή κάνετε παρασπονδίες, όπως οι περισσότεροι; Ακόμη και σήμερα, που όλα και όλοι έχουν χαλαρώσει, τι μέτρα προστασίας ακολουθείτε;

Απ.: Ναι. Δουλεύω για πάνω από 2 μήνες από το σπίτι. Βγαίνω για περίπατο κάθε μέρα. Δεν έχω γάντια, το καλύτερο προστατευτικό είναι το δέρμα, αν το περιποιείσαι και το κρατάς καθαρό. Βάζω μάσκα όταν πηγαίνω για ψώνια, δηλαδή σπάνια. Είμαι τυχερός που μπορώ και δουλεύω από το σπίτι.

Ερωτ.: Χρονικά πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι συνεχίζουμε άφοβα τη ζωή μας, γιατί δεν μας απειλεί πλέον η covid-19;

Απ.: Συνεχίζουμε τη ζωή μας από σήμερα, είναι πολύ κακό να βάζουμε τη ζωή μας στο “ψυγείο”. Οσο για το φόβο, καλό είναι να τον έχουμε. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Ο κοροναϊός θα απειλεί για αρκετούς μήνες ακόμα, ίσως και χρόνια. Χρειάζεται να τον φοβόμαστε και να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας.

Το καλό που έκανε ο κοροναϊός είναι ότι μας έδειξε αδυναμίες του συστήματος. Τώρα μπορούμε να τις διορθώσουμε και να βελτιωθούμε. Αν κάνουμε το λάθος να γυρίσουμε εκεί ακριβώς που ήμασταν πριν, τότε θα το πληρώσουμε στο μέλλον.

Είναι καλό να ξαναεξετάσουμε τον τρόπο που ζούμε, πώς δουλεύουμε, πώς διασκεδάζουμε. Πάντα υπάρχει περιθώριο για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Ερωτ. Υπάρχει κάποιο πλάνο επιστημονικής συνεργασίας με την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης;

Απ.: Επαφές έχω και θα έχω με πολλούς φίλους εκεί, στο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο και αλλού. Έχω ανταλλάξει απόψεις με την εξαίρετη κ. Μπορμπουδάκη στην Υγειονονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου