Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκο Κουτσελίνη

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκο Κουτσελίνη

Τη στιγμή που οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, οι ίδιοι οι καταναλωτές χρειάζεται να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί, ενώ τα κρούσματα εξαπάτησης πληθαίνουν. Αυτό επεσήμανε εξάλλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Αλέκος Κουτσελίνης, μιλώντας στο ΡάδιΟ Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.

Υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον θα φέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών στο εμπόριο, ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών έφερε και περισσότερα προβλήματα και καταγγελίες, με τις περισσότερες να αφορούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. «Κάποιες εταιρείες δεν είναι αξιόπιστες. Βάζουν κάποια προϊόντα σε αρκετά χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές και μετά ίσως κάποιες από αυτές δεν στέλνουν καν το αντικείμενο ή στέλνουν κάτι άλλο, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στη συνέχεια» σημείωσε ο κ. Κουτσελίνης, επισημαίνοντας ότι καλό θα είναι όταν ένας καταναλωτής επιλέγει τις ηλεκτρονικές αγορές να απευθύνεται σε πολύ γνωστές εταιρείες ή να γνωρίζει όλα τα στοιχεία τους, με έδρα στην Ελλάδα, με διεύθυνση και τηλέφωνο. «Καλό θα είναι επίσης να πληρώνουμε με αντικαταβολή ή με προπληρωμένη κάρτα, ώστε να δίνουμε τα λιγότερα δυνατά προσωπικά στοιχεία. Επίσης θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τα προϊόντα με χαμηλές τιμές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο νόμος είναι σαφής και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα της υπαναχώρησης. «Επειδή είναι εκτός καταστήματος και δεν βλέπουμε το προϊόν πραγματικά μπροστά μας, μπορούμε να το επιστρέψουμε μέσα σε 14 ημέρες χωρίς αιτιολογία. Απλώς μας βαρύνουν τα έξοδα επιστροφής και μπορούμε να ζητήσουμε τα χρήματά μας πίσω» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, με τις αναξιόπιστες εταιρείες πάντως να μην τηρούν ούτε αυτήν την πρόβλεψη. Ήδη η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή έχει επιβάλλει κάποια διοικητικά πρόστιμα, ύψους 630 χιλιάδων ευρώ, αλλά και πάλι αυτά δεν αποτρέπουν κάποιους να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους γιατί τα χρήματα είναι πολλά…

Πάντως ο κ. Κουτσελίνης τονίζει ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα και στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα που είναι πολύ γνωστά και αξίζουν της προτίμησης των καταναλωτών, έστω και με λίγο περισσότερο κόστος. «Παράλληλα, με την αντικαταβολή μπορούμε να ελέγξουμε κάποια πράγματα και στη συνέχεια να πληρώσουμε» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Μαγνησία