Πορεία διαμαρτυρίας και αιτήματα: «Ψήνονται» στην αγωνία μάγειρες και ζαχαροπλάστες

Υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες καιρού, εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, μάγειρες ζαχαροπλάστες και προσωπικό κουζίνας, μετά τις νέες συνθήκες που έφερε ο κοροναϊός

 

Υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες καιρού, εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, μάγειρες ζαχαροπλάστες και προσωπικό κουζίνας, μετά τις νέες συνθήκες που έφερε ο κοροναϊός.

Οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη ενημερωθεί ότι δεν πρόκειται τουλάχιστον άμεσα, να προσληφθούν στις επιχειρήσεις που εργάζονταν προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο και μετέφεραν όλους τους προβληματισμούς τους.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου Παναγιώτης Βρανάκης και Μάριος Μωυσάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά και μέλη του Σωματείου, μίλησαν στον Σταύρο Αρναουτάκη, εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης του κλάδου που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του τουρισμού και ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για να μην χαθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τη φετινή χρονιά.

Ο κ. Αρναουτάκης από την πλευρά του ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τους εργαζομένους στον τουρισμό, σημειώνοντας πως είναι θετικό ότι επιδοτείται η εργασία κι όχι η ανεργία, ενώ επεσήμανε πως θα προωθήσει τα αιτήματα του Σωματείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα του κλάδου συνοψίζονται στα εξής:

- Συνεργασία κράτους και εργοδοτών ως προς τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και του επισιτισμού γενικότερα με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν το 2019 στον κλάδο μας ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και τη διάρκεια αυτής.
- Υποχρεωτικό επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους όσους παραμείνουν άνεργοι και διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
- Να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των πελατών στους χώρους μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
- Να δοθεί επιπλέον μέριμνα για τις οικονομικές εκκρεμότητες επαγγελματιών του κλάδου που θα μείνουν άνεργοι (δανειακές υποχρεώσεις πάγιες πληρωμές προς δημόσιους παρόχους και τράπεζες).
- Ως προϋπόθεση για τις ελαφρύνσεις των εργοδοτών και την έγκριση των άτοκων δανείων τους να γίνει υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
- Να καλυφθεί η πρακτική των μαθητών των ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ στο σύνολο της όπως ίσχυε και προ Covid 19.

Πατρίς Ηρακλείου