Δίχασε τη Λάρισα η σύλληψη μαθητών-καταληψιών

Γ. ΔΟΔΟΝΤΣΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ» ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: «ΑΘΛΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

 

Σε αναστάτωση βρίσκεται η κοινωνία της Λάρισας μετά την είδηση για τη σύλληψη 10 μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ για την κατάληψη στο σχολείο τους.

Πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άναψε για τα καλά από το πρώτο λεπτό που έγινε γνωστή η είδηση. Άλλοι επικροτούσαν την ενέργεια της διεύθυνσης του σχολείου να καλέσει τις αρχές και άλλοι το καταδίκαζαν ως γεγονός, συσχετίζοντάς το με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

«Μπράβο στους καθηγητές που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν μπορεί όποιος θέλει να κλείνει το σχολείο» έγραφε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να του απαντήσει κάποιος «Στα σχολεία η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά». Η σύλληψη των μαθητών ήταν το χθεσινό θέμα συζήτησης όμως σε όλη την πόλη. Ως περιστατικό δίχασε την κοινή γνώμη και στο πλαίσιο αυτό η «Ε» ζήτησε από τον διευθυντή του 7ου ΕΠΑΛ, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γ. Δοδοντσάκη αλλά και την πρώην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. Ο διευθυντής του 7ου ΕΠΑΛ εμφανώς στεναχωρημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, μόνο αρκέστηκε στο να πει «Στις καταλήψεις κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι μαθητές. Πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε τι σχολείο θέλουμε, ανοιχτό ή κλειστό και για ποιο λόγο;». Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο γίνεται κατάληψη και πάντα στη λήξη της με πολλές ζημιές και βανδαλισμούς στο συγκεκριμένο σχολείο. Πέρυσι οι ζημιές ήταν πρωτοφανούς έκτασης, σε σημείο που ακόμη και γονείς διαμαρτύρονταν για το γεγονός, ότι εξωσχολικοί έβρισκαν ευκαιρία να μπαίνουν στο σχολείο την περίοδο των καταλήψεων.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γ. Δοδοντσάκης, μιλώντας στην «Ε» υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυθαιρεσία του διευθυντή το γεγονός ότι κλήθηκαν οι αστυνομικές αρχές στο σχολείο. Όπως αναφέρει, την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και μεταξύ άλλων συζήτησαν το ενδεχόμενο κατάληψης του σχολείου από τους μαθητές, ενόψει Παζαριού. «Έχοντας κακή εμπειρία από το παρελθόν, οι εκπαιδευτικοί είχαν ως μέλημα την προστασία του σχολείου και των ίδιων των παιδιών και συμφώνησαν να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τη Δευτέρα το πρωί ο διευθυντής βρήκε το σχολείο υπό κατάληψη και ζήτησε από τους μαθητές της Α’ Λυκείου τα αιτήματά τους. Εκείνοι δεν είχαν και την επόμενη μέρα του έδωσαν ένα έγγραφο, το οποίο όμως δεν παρέλαβε καθώς δεν εκπροσωπούσε τη μαθητική κοινότητα. Τους ζήτησε να σταματήσουν την κατάληψη και να προσπαθήσουν να λύσουν τα όποια προβλήματα με διάλογο, αλλά οι μαθητές αρνήθηκαν να παραδώσουν το σχολείο. Μάλιστα, δεν βρίσκονταν μονάχα στο προαύλιο αλλά και μέσα στο κτίριο του σχολείου. Τότε ο διευθυντής ειδοποίησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Δήμο Λαρισαίων και τις αστυνομικές αρχές. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε αλλά δεν εισήλθε στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές όμως στη θέα του περιπολικού τρόμαξαν και προσπάθησαν να βγουν από τα κάγκελα. Τότε οι αστυνομικοί τους μετέφεραν στο τμήμα και κλήθηκαν και οι γονείς τους. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους» αναφέρει ο κ. Δοδοντσάκης, μεταφέροντάς μας το περιστατικό όπως διαδραματίστηκε. Ο ίδιος δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη λέξη «σύλληψη» καθώς τη θεωρεί βαριά, πιστεύει όμως ότι και οι μαθητές θα πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και να προσπαθούν να λύνουν τα προβλήματα με τον διάλογο και πάντα εκφράζοντας και τη βούληση της μαθητικής κοινότητας.

«Άθλιο φαινόμενο» χαρακτήρισε το γεγονός η πρώην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου. Έχοντας προσωπική πείρα και από τα περσινά γεγονότα με τις καταλήψεις στο σχολείο, θεωρεί ότι το σχολείο δεν έπρεπε να φτάσει στην αστυνομία. «Πάντα πρέπει να προσεγγίζουμε αυτές τις περιπτώσεις παιδαγωγικά και να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια. Συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να φτάσουμε στο στόχο μας. Πέρυσι πήγα εγώ η ίδια στα παιδιά για να τους μιλήσω και να λήξει η κατάληψη. Θέλει τρόπο και σίγουρα η επέμβαση της αστυνομίας δεν είναι ένας από αυτούς τους τρόπους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως η κατάληψη στο 7ο ΕΠΑΛ μπορεί να έληξε, όμως τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη αυξάνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατάληψη χθες είχαν τα 1ο, 2ο, 3ο, 6ο, 7ο 9ο, 12ο, και 14ο ΓΕΛ Λάρισας, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ΓΕΛ Πλατυκάμπου, Συκουρίου και το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας.

*Εν τω μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες συμμαθητές τους. Χθες μέσω διαδικτύου καλούσαν τους μαθητές των σχολείων της πόλης σε αποχή από τα μαθήματα τους, ενώ σε συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες αποφάσισαν να προχωρήσουν και σήμερα σε κατάληψη του σχολείου.

 

Νατάσα Πολυγένη

 

«Δεν έχουν θέση στα σχολεία εισαγγελείς, αστυνομία, χειροπέδες»

Η ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, την προσαγωγή 10, ανήλικων στην πλειοψηφία, μαθητών του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

 «Την ίδια ώρα που οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα τεράστια προβλήματα στο σχολείο τους, αφού έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και λείπουν ακόμη καθηγητές και βιβλία, με πρόσχημα κάποιες ζημιές και την «παραβατική» συμπεριφορά κάποιων μαθητών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο προσάγοντας 10 μαθητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σχολείο τους.

 Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ είναι τεράστιες, αφού εφαρμόζοντας το δόγμα "νόμος και τάξη" θέλει να δημιουργήσει κλίμα νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές, για να μπορέσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να δράσουν ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα και όχι μόνο στη Λάρισα, ούτε φυσικά η πρώτη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα των μαθητών! Αυτό που λείπει από τα σχολεία σήμερα δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής. Για όλα αυτά σφυρίζουν αδιάφορα,

 Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού πάνε χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Στόχος τους είναι η τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ – κεφαλαίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

 Η ΤΕ Λάρισας απευθύνει κάλεσμα σε εργαζόμενους,μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς «να απαντήσουν με τον αγώνα τους στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, στην αντιλαϊκή της πολιτική που εξοντώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, που τσακίζει τη ζωή τους. Να απαιτήσουν να σταματήσει η τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών, να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων.

Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, δεν έχουν θέση στα σχολεία».

 

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας