Κινητοποίηση για την προστασία του κλίματος και του πλανήτη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

«Σπαταλούμε 1000 φορές περισσότερα χρήματα σε επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, σε σχέση με τις επενδύσεις σε λύσεις που βασίζονται στη φύση». Με ένα από αυτά τα συνθήματα στο κάλεσμά τους, η ομάδα –«Fridays for Future Alexandroupoli» αλλά και μια σειρά από άλλες οργανώσεις, φοιτητές και μαθητές καλούν σε κινητοποίηση για το κλίμα σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

 

Από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συμμετέχουν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις #ClimateStrike για το κλίμα, απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη και άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα με συγκέντρωση-διαμαρτυρία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, ενώνουμε τις φωνές μας για την άμεση λήψη μέτρων που θα προστατέψουν τον τόπο μας και τις ζωές μας από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ανάγκη η περιβαλλοντική προστασία να μπει στη ζωή μας, στην παιδεία μας και κατ’ επέκταση στην πολιτική και την κοινωνία μας. Ενωμένοι γύρω από τον κοινό σκοπό, ευαισθητοποιούμε τους συμπολίτες μας και διαδίδουμε το μήνυμά μας για ένα καλύτερο μέλλον σε έναν υγιή και ζωντανό πλανήτη.

  • Η κινητοποίηση της 27ης Σεπτεμβρίου υποστηρίζεται από τις εξής ομάδες/κοινότητες/οργανώσεις:
    Fridays for Future Alexandroupoli
    Τα φυλλαράκια του ΤΕΕΠΗ
    Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης
    Οικολογική Εταιρεία Εβρου
    Κοινό Έδαφος
    1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης
    2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης
    ΣΥ.Μ.Α / Musicians of Alexandroupolis
    Φιλοζωικό Σωματείο «Κιβωτός» Αλεξανδρούπολη
    και η λίστα μεγαλώνει…
  • Ζερεφός: Δυσθεώρητο το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα

Σήμα κινδύνου τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή εξέπεμψε χθες από τη Βουλή ο γνωστός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Μιλώντας στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο κ. Ζερεφός εξήγησε με απλά λόγια ότι η κλιματική αλλαγή συνίσταται στο ότι ακραία καιρικά φαινόμενα που παλαιότερα συνέβαιναν αραιά σήμερα συμβαίνουν πολύ τακτικότερα.

Όπως είπε, στις αρχές του 20ού αιώνα, από το 1900 ώς το 1930, στην Αθήνα είχαμε συνολικά δύο καύσωνες. Τα τελευταία 30 χρόνια, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουμε καύσωνα σχεδόν κάθε δεύτερο χρόνο, δηλαδή 15 στην τριακονταετία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «θα έχουμε κάθε χρόνο έναν μεγάλο καύσωνα εάν αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν χωρίς να πάρουμε κανένα μέτρο».

Αναφερόμενος στο δυσθεώρητο κόστος της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής το υπολόγισε σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2100. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το κόστος ισούται με τριπλασιασμό του σημερινού δημόσιου χρέους. Σε παγκόσμια κλίμακα, το κόστος της κλιματικής αλλαγής, από 10 δισ. δολάρια για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 1950, έχει ανέλθει σε 1.000 δισ. δολάρια σήμερα και για τον λόγο αυτό οι ασφαλιστικές στηρίζουν τον αγώνα για το κλίμα.

«Συμμαχία για το Κλίμα» 35 οργανώσεων

Σε συγκέντρωση κατά της κλιματικής αλλαγής την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα, η «Συμμαχία για το Κλίμα» 35 οργανώσεων με σύνθημα «Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη». Η «Συμμαχία» καλεί όλους τους πολίτες, τις πρωτοβουλίες και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση της Παρασκευής και να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των μαθητών, που ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για να παραμείνει η θερμοκρασία του πλανήτη στα πιο βιώσιμα επίπεδα των +1,5 βαθμών Κελσίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι 35 οργανώσεις της “Συμμαχίας για το Κλίμα” επικροτούν την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση για απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και την πρόταση της Ελλάδας για την πολιτιστική κληρονομιά που κατατέθηκε στον ΟΗΕ, πλην όμως τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των συμβάσεων εξόρυξης.

Όπως επισημαίνουν, «καλούμε τον πρωθυπουργό να μείνει συνεπής στα λόγια του και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μια γενναία αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, σε ριζική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εν γένει στην κατεύθυνση της οριστικής απανθρακοποίησης της χώρας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων δεν συμβαδίζουν με την παραχώρηση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και την πρόθεση επιδότησης εξορύξεων με χρήματα του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ακύρωση συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα με στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για εμάς και το φυσικό περιβάλλον».

 

Γιώργος Πανταζίδης

 

Πηγή: Η Γνώμη της Θράκης