Αντιμέτωπη με το προσφυγικό η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ισοκατανομή των μεταναστών στις Περιφέρειες ζητά ο Νίκας - Νομοσχέδιο τη Δευτέρα από τον Χρυσοχοΐδη

 

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη όλων των περιφερειαρχών της χώρας με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το θέμα των προσφύγων-μεταναστών.

Κατά την ευρεία σύσκεψη, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο υπουργός ζήτησε από τους 13 περιφερειάρχες τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του θέματος, ενώ μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα μετά το πέρας της σύσκεψης, υπήρξε ομόφωνη απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Στην Κόρινθο τα μάτια του Νίκα
«Η χώρα δέχεται επίθεση», δήλωσε ο κ. Νίκας και για το πρόβλημα είπε πως πρέπει «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».

Όπως ανέφερε, η απόφαση για στήριξη από τις περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για την Πελοπόννησο, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

Καμία αναφορά στη Λακωνία
Όσον αφορά στη Λακωνία και στις φημολογίες για λειτουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει και, όπως φαίνεται, οποιαδήποτε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, σε ερώτηση που κατέθεσε στις 23/9 ο Λάκωνας βουλευτής Στ. Αραχωβίτης για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Λακωνία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ενίσχυση υπηρεσιών και στην εξασφάλιση χώρου αξιοπρεπούς προσωρινής υποδοχής των αλλοδαπών που εντοπίζονται σε θαλάσσιες περιοχές του νομού.

Θέμα συζήτησης στο ΠΣ Πελοποννήσου
Το ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση την οποία έκανε ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης αρχικά επεσήμανε ότι «η Πελοπόννησος έχει επιλεχθεί ως περιοχή που θα καλύπτει τις ανάγκες ανάλογα με τις περιστάσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η άποψη της περιφέρεις ήταν ξεκάθαρη. «Ήμασταν θετικοί διότι το θέμα είχε εθνικές διαστάσεις. Βάλαμε όμως έναν όρο, να μάθουμε πόσοι αναλογούν στη δική μας περιφέρεια. Ήμασταν πρόθυμοι να παρέχουμε τη βοήθειά μας. Και δεύτερον ότι δεν θα γίνει τίποτα αν δεν υπάρξει συνεννόηση με την περιφέρεια. Επίσης, ζητήσαμε την ευθύνη και την εποπτεία θα έχει η περιφέρεια, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Νίκας τόνισε ότι ως παράταξη αποδέχονται το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων και ζητούν από την κυβέρνηση «καλύτερη πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ισομερή κατανομή προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες και να ζητείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση εγκατάσταση προσφύγων».

Ψήφισμα υποστήριξης
Τα αιτήματα του κ. Νίκα έρχεται να υποστηρίξει και το περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με ψήφισμα που ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου και κοινοποίησε χθες.

Συγκεκριμένα, το ΠΣ Πελοποννήσου, με αφορμή την αύξηση της ροής προσφύγων/ μεταναστών και την προσωρινή εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Κορίνθου:
1. Εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη ανετοιμότητα της Χώρας και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής αλληλεγγύης από την Ε.Ε.

2. Ζητεί από την Κυβέρνηση α) να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, β) να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, γ) να γίνεται συνεχής ενημέρωση, να ζητείται η άποψη των Δήμων και των Περιφερειών και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας στην περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών και δ) να σταματήσει η εγκατάσταση μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου, γιατί έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του για επιπλέον φιλοξενία.

3. Θεωρεί ότι είναι δεδομένη η διάθεση των τοπικών κοινωνιών μας και της Περιφέρειάς μας για έκφραση αλληλεγγύης, συμβοήθειας και ουσιαστικής στήριξης στους μετανάστες / πρόσφυγες αρκεί να υπάρξει η αναγκαία προγραμματισμένη Εθνική Πολιτική.

4. Αποδέχεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων.

 

Πηγή: Λακωνικός Τύπος