«Εκπληκτικές οι δυνατότητες για αναρρίχηση στο Κυπαρίσσι Λακωνίας»

Συνέντευξη του Άρη Θεοδωρόπουλου ενός εκ των κορυφαίων οδηγών βουνού της χώρας

 

Συνέντευξη του Άρη Θεοδωρόπουλου ενός εκ των κορυφαίων οδηγών βουνού της χώρας

Έναν από τους ελάχιστους Έλληνες οδηγούς βουνού και προπονητές αναρρίχησης, με πολυδιάστατη εμπειρία που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες και -με καταγεγραμμένες στο ενεργητικό του- εκατοντάδες αναρριχήσεις σε μεγάλα ορεινά συγκροτήματα, απρόσιτες κορυφές και κάθετους βράχους, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Πρόκειται για τον Άρη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος αναφέρεται στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της αναρρίχησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ μιλάει και για τον στόχο της διεθνούς αναγνώρισης των αναρριχητικών διαδρομών στο Κυπαρίσσι Λακωνίας, το οποίο χαρακτηρίζει ως το πιο όμορφο χωριό της χώρας.

- Τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν τα ελληνικά βράχια στον απαιτητικό αναρριχητή;
Αν και θα φανεί παράξενο, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία γενικά δεν φημίζεται για την οργάνωσή της, στην αναρρίχηση διαθέτουμε ήδη ορισμένα εξαιρετικά οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, όπως η Κάλυμνος, το Λεωνίδιο και το Κυπαρίσσι.

Ο συνδυασμός των φιλικών στο χρήστη, σωστά εξοπλισμένων αναρριχητικών διαδρομών, του βράχου και της θάλασσας, αλλά και των ήπιων καιρικών συνθηκών και των φιλόξενων κατοίκων, είναι κάτι που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα σε άλλες χώρες.

- Τι σημαίνει για σας η συγγραφική και εκπαιδευτική σας δράση;
Αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να μεταδώσω τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου στη νεότερη γενιά. Οι αναρριχητικοί οδηγοί που εκδίδουμε συμβάλλουν στη ραγδαία αύξηση του αναρριχητικού τουρισμού στη χώρα μας και σαν παρεπόμενο, βοηθούν οικονομικά τους κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών.

- Αναρρίχηση για παιδιά. Γίνεται και τί προσφέρει;
Στον ΕΟΣ Αχαρνών, τον ορειβατικό σύλλογο με τον οποίο συνεργάζομαι, διευθύνοντας τις σχολές αναρρίχησης και ορειβασίας, λειτουργούμε παιδικά τμήματα προπόνησης στην αναρρίχηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους συλλόγους, αλλά και σε ιδιωτικά γυμναστήρια αναρρίχησης.

Την αναρρίχηση την έχουμε δοκιμάσει όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά ήμασταν τόσο μικροί που μάλλον δεν το θυμόμαστε. Όταν μωρά, ακόμα, προσπαθούσαμε, σκαρφαλώνοντας, να δραπετεύσουμε από το πάρκο μας ή όταν πιτσιρίκια σκαρφαλώναμε στα δέντρα της γειτονιάς, ε τότε, κάναμε μια μορφή αναρρίχησης. Ωστόσο, μεγαλύτερα παιδιά πια, μπορούμε και πάλι να απολαύσουμε το παλιό μας σπορ, οδηγούμενοι από το ίδιο ένστικτο, αλλά και με συγκεκριμένες μεθόδους ασφάλισης. Σκαρφαλώνοντας, ξαναβρίσκουμε την ξεχασμένη ικανότητα να κινούμαστε σε δύσκολο και άγνωστο πεδίο και ανακαλύπτουμε μια νέα αίσθηση περιπέτειας και απόλαυσης.

- Πώς θα συστήνατε σε έναν νέο να ξεκινήσει την επαφή του με τα ελληνικά βουνά και την αναρρίχηση;
Η αναρρίχηση και η ορειβασία είναι ένα άθλημα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ειδικά όταν εξασκείται κανείς χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες. Αποφύγετε να σας δείξει αναρρίχηση κάποιος φίλος που έχει «ασχοληθεί λιγάκι». Η αναρρίχηση δεν σηκώνει λάθη και ημιμάθεια. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος είναι η παρακολούθηση μιας καλής σχολής ορειβασίας ή αναρρίχησης που οργανώνεται από επίσημο ορειβατικό σύλλογο με πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές.

- Υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλήνων και ξένων αναρριχητών;
Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με την αναρρίχηση, όπως άλλωστε και με τα περισσότερα άλλα αθλήματα. Ωστόσο, παρά το μικρό σχετικά αριθμό των αναρριχητών, διαθέτουμε αρκετούς αναρριχητές μεγάλης κλάσης, οι οποίοι επιτυγχάνουν να σκαρφαλώνουν υψηλούς βαθμούς δυσκολίας.

- Ποια από τις περιοχές της Ελλάδας όπου έχετε αναρριχηθεί ξεχωρίζετε και γιατί;
Βεβαίως ξεχωρίζω την Κάλυμνο. Το νησί της αναρρίχησης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς του πλανήτη μας, αν όχι τον κορυφαίο προορισμό!

Τα ειδικά περιοδικά και οι ιστοσελίδες της παγκόσμιας αναρριχητικής κοινότητας πραγματοποιούν πολυσέλιδες συνεχείς αναφορές, πάντα με ιδιαίτερα ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς.

Είναι γεγονός ότι η Κάλυμνος διαθέτει πια όλο το πακέτο: εξαιρετικής ποιότητας βράχο (συμπαγείς κεκλιμένες ή κάθετες πλάκες, αλλά και αρνητικής κλίσης σπηλιές με σταλακτίτες), άψογη οργάνωση των αναρριχητικών πεδίων (3.500 αναρριχητικές διαδρομές), ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ευχαρίστηση για αναρριχητές όλων των επιπέδων, φιλόξενους και αυθεντικούς κατοίκους και τη χαλαρή, ειρηνική ατμόσφαιρα ενός πανέμορφου νησιού του Αιγαίου. H Κάλυμνος αποτελεί για μένα, αλλά και για χιλιάδες άλλους αναρριχητές που την επισκέπτονται, έναν παράδεισο επί της γης.

- Πότε και πώς ανακαλύψατε το Κυπαρίσσι Λακωνίας;
Επισκέφτηκα για πρώτη φορά το Κυπαρίσσι το 2006. Έμεινα έκπληκτος από τις δυνατότητες για αναρρίχηση που πρόσφερε η περιοχή, αλλά και από την ομορφιά του τοπίου και του οικισμού του Κυπαρισσιού, το οποίο θεωρώ ίσως το πιο όμορφο χωριό στην Ελλάδα. Ήταν άνοιξη, Μάρτιος, και μου φαινόταν απίστευτο πως ήταν τόσο έρημο και ξεχασμένο, ενώ θα μπορούσε να μεταβληθεί και αυτό σε παράδεισο για τους αναρριχητές.

- Τί προτείνετε για τη διεθνή αναγνώριση και λειτουργία των διαδρομών στο Κυπαρίσσι;
Βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο, με τη θερμή στήριξη του Δήμου Μονεμβασιάς, του ιδρύματος Μποδοσάκη, του κληροδοτήματος G. Kellis, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Έχουμε ξεπεράσει τις 300 αναρριχητικές διαδρομές και συνεχίζουμε. Ήδη διοργανώσαμε δυο επιτυχημένα αναρριχητικά φεστιβάλ (2015, 2019) για να προβάλουμε το Κυπαρίσσι σαν αναρριχητικό προορισμό. Δεν χρειάζεται, παρά να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο που ήδη χαράξαμε, εμπλουτίζοντας την αναρριχητική υποδομή της περιοχής με ποιοτικές και ασφαλείς νέες αναρριχητικές διαδρομές.

Επίσης δημιουργήσαμε ένα πολύ όμορφο φιλμ, το Destination Kyparissi, το οποίο προβάλει την περιοχή σαν αναρριχητικό προορισμό και όχι μόνο (δείτε το video εδώ) 

Ποιος είναι ο Άρης Θεοδωρόπουλος

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος είναι οδηγός βουνού, εκπαιδευτής ορειβασίας & αναρρίχησης, εκπαιδευτής εναεριτών και συγγραφέας. Ο Άρης είναι, ίσως, ο πρώτος επαγγελματίας εκπαιδευτής ορειβασίας / αναρρίχησης στην Ελλάδα, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση της ορειβασίας και εκτεταμένη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, από το 1999 εκπαιδεύει εργαζόμενους σε ύψος ως ο επίσημος εκπαιδευτής εναεριτών της εταιρείας Petzl στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει γράψει ένα τεχνικό εγχειρίδιο αναρρίχησης, έξι αναρριχητικούς οδηγούς, και ένα τεχνικό εγχειρίδιο ορειβασίας (σε συνεργασία με τον Δ. Κάραλη). Ο Άρης Θεοδωρόπουλος έκανε τα πρώτα του βήματα στο βουνό σε ηλικία 16 ετών στη Βαράσοβα (1980). Από τότε, η ορειβασία αποτελεί γι’ αυτόν στάση ζωής. Στην Ελλάδα έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες διαδρομές μοντέρνας αναρρίχησης, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει κλασσικές και έχουν σηματοδοτήσει τη μετέπειτα πορεία του αθλήματος. Στο εξωτερικό έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στις Άλπεις, όπου έχει σκαρφαλώσει διαδρομές εξαιρετικού κύρους από την ηλικία των 18 ετών, καθώς και στους Δολομίτες της Β. Ιταλίας, στις Προάλπεις της Ν. Γαλλίας (Verdon), τη Σκωτία, τη Βουλγαρία,την Ταϋλάνδη και την Ιορδανία. Ακόμα, ασχολείται με το ορειβατικό σκι, έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες διασχίσεις και καταβάσεις τόσο στα Ελληνικά βουνά, όσο και στις Ιταλικές, Αυστριακές και Γαλλικές Άλπεις.

Από το 1989 διευθύνει τις Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών, με πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν δημιουργήσει παράδοση και έχουν αναδείξει πολλούς από τους σημαντικότερους ορειβάτες και αναρριχητές στη χώρα μας. Έχει επίσης διατελέσει Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ενώ έχει διεθύνει τις Σχολές Αναρρίχησης και Διάσωσης του Ελληνικού Στρατού των Ειδικών Δυνάμεων και έχει διδάξει σε σεμινάρια αναρρίχησης για τους καθηγητές φυσικής αγωγής των ΤΕΦΑΑ και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς.

Από το 1999, ο Άρης αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη και συντήρηση της αθλητικής αναρρίχησης στην Κάλυμνο, το νησί- πρότυπο της παγκόσμιας αναρρίχησης. Από την ίδια χρονιά έχει ξεκινήσει η μακρόχρονη συνεργασία του Άρη Θεοδωρόπουλου με τις εταιρείες Resoul και Petzl σε θέματα ασφαλείας για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ύψη, ενώ εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση το προσωπικό μεγάλων εταιρειών, όπως, ενδεικτικά, της Cosmote, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Intrakat και της Compblades μεταξύ πολλών άλλων. Παράλληλα, εκπαιδεύει ετησίως και σε εθελοντική βάση τα μέλη της ΕΜΑΚ στη διάσωση σε ορθοπλαγιά και σε χιονοδρομικά κέντρα.

Τέλος, ο Άρης Θεοδωρόπουλος διατηρεί τη στήλη «Ηχώ των Βουνών» στο περιοδικό «Κορφές» από το 1989, ενώ το σημαντικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα τεχνικά εγχειρίδια «Αναρρίχηση» (εκδ. Ανάβαση 2001) και «Ορειβασία» (εκδ. ΕΟΣ Αχαρνών 2007), τον αναρριχητικό οδηγό «Βαράσοβα» (1996), και πέντε αναρριχητικούς οδηγούς της Καλύμνου (2000, 2003, 2006, 2008, 2010), ο τελευταίος εκ των οποίων διανέμεται παγκοσμίως και βρίσκεται στην τρίτη του ανατύπωση.

 

Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας

Πηγή: Λακωνικός Τύπος