Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

Λάρισα: Στο προσκήνιο οι μεγάλες ποινές για αγρότες

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Αυξήθηκαν οι φωτιές στις σιτοκαλαμιές τις τελευταίες μέρες

Μια φημολογία ότι πέρασε ο δορυφόρος από την περιοχή του ν. Λάρισας και θα γλιτώσουν από τις ποινές του ΟΠΕΚΕΠΕ, επανέφερε στο προσκήνιο την κακή πρακτική των παλαιότερων ετών για αγρότες, που ήθελε παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των γεωπόνων, να καίνε τις σιτοκαλαμιές μετά το αλώνισμα.

Kαι ενώ φαινόταν ότι είχαμε ηρεμήσει από αυτό το συχνό, επαναλαμβανόμενο και επικίνδυνο φαινόμενο, οι φωτιές ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες μέρες, που σημαίνει ότι δεν είναι τυχαίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεών τους, καθώς βρέθηκαν πολλές εστίες σε πολλές καλλιέργειες, οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις καλλιεργειών που πήραν από το διπλανό φωτιά καθώς μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα το ένα δίπλα στο άλλο.

Αρκετοί παραγωγοί είχαν λάβει κατά το παρελθόν στα χέρια τους επιστολές που – για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια- απέστειλε μαζικά ο Οργανισμός, με τις οποίες έκανε λόγο για «μείωση των ενισχύσεων κατά 3%» επί του συνόλου των καλλιεργειών με τους αγρότες να ανατρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να προσκομίσουν βεβαιώσεις, καταθέτοντας παράλληλα ενστάσεις. Μάλιστα αν βρισκόταν για δεύτερη φορά στην ίδια περίπτωση κάποιος αγρότης το ποσοστό αυξανόταν, και όχι μόνο από το συγκεκριμένο χωράφι, με μεγαλύτερο ποσοστό ποινής.

Γ. Γκαντέλος
Πηγή: Ελευθερία Λάρισας