Προ των πυλών της Λακωνίας οι μετανάστες-πρόσφυγες

Ξενοδοχεία για φιλοξενία αλλοδαπών σε όλη τη χώρα αναζητεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

Ξενοδοχεία για φιλοξενία αλλοδαπών σε όλη τη χώρα αναζητεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική κοινωνία προκαλεί το (ορατό) ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Την εν λόγω εξέλιξη ενισχύει και το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης προχωρά στην άμεση υλοποίηση του προαναγγελθέντος μέτρου της ενοικίασης κτιρίων (ξενοδοχείων και συγκροτημάτων κατοικιών), προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο. Την Πέμπτη, μάλιστα, δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά κτιρίων προς μίσθωση σε όλη την επικράτεια (πλην των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου). Πρόκειται για ενέργεια η οποία είχε εξαγγελθεί πρόσφατα και έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η κοινοποίηση των λεπτομερειών του μέτρου από το Υπουργείο βάζει αυτομάτως στο «κάδρο» και τη Λακωνία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται στη λίστα με τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν αλλοδαπούς για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες φημολογείται έντονα ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σπάρτης. Η όλη διαδικασία εκτυλίσσεται υπό άκρα μυστικότητα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών (δήμοι, αιρετοί) και άλλων αρμόδιων φορέων του νομού. Η μοναδική ένδειξη περί μεταφοράς προσφύγων ήταν η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με περιφερειάρχες της χώρας, καθώς και η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για αναλογική κατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Νίκας είχε προτείνει στην Κυβέρνηση, «καλύτερη πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ισομερή κατανομή προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες και να ζητείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση εγκατάσταση προσφύγων».

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η Σπάρτη και η Λακωνία δεν διαθέτουν -προς το παρόν- οργανωμένες δομές υποδοχής και έτσι δεν αποκλείεται, εκτός από τα τουριστικά καταλύματα, οι αλλοδαποί να φιλοξενηθούν και σε ιδιωτικά οικήματα από οικογένειες μέσω επιδότησης από το κράτος, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε περιοχές των Αθηνών.

Η πρακτική της αξιοποίησης τουριστικών μονάδων είχε ξεκινήσει το 2016 στη Φθιώτιδα, όταν ένα εγκαταλελειμμένο από χρόνια ξενοδοχείο κοντά στις Θερμοπύλες, ανακατασκευάστηκε μέσα σε 48 ώρες, για να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες. Την εξαγγελία είχε κάνει ο τότε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και νυν δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

Η πρόσκληση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε ότι ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Στοιχεία ακινήτων ενδιαφέροντος

Είδος ακινήτου
1. Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
2. Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων.
3. Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια:
α) Σειρά Μειοδοσίας: Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος
β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.
Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά
Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες
2. Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών
1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
2. Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.
3. Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. β) Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.
γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
4. Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης
Έξι μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι έξι μήνες επιπλέον.

Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πληροφορίες ΥΠ.Υ.Τ: Τηλ.: 210 9285151, 210 9285122, 210 9285130, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λοιποί όροι πρόσκλησης
- Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ουδεμία υποχρέωση έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
- Από την παρούσα πρόσκληση δε μπορούν να στοιχειοθετηθούν αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των συμμετεχόντων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους
- Τα στοιχεία των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόσκλησης και δεν θα δημοσιοποιηθούν.
- Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους ιστότοπους του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων.

Πηγή: Λακωνικός Τύπος