Βολιώτης φυσικός «σκανάρει» τον καρκίνο

Ο δρ. Βασίλης Σμπόρος, που δραστηριοποιείται στο Εδιμβούργο, αξιοποιεί τους υπέρηχους και τη φυσική προς όφελος της ιατρικής

 

Ο δρ. Βασίλης Σμπόρος, που δραστηριοποιείται στο Εδιμβούργο, αξιοποιεί τους υπέρηχους και τη φυσική προς όφελος της ιατρικής

Η νέα τεχνολογία των υπερήχων και οι προοπτικές της εφαρμογής τους για την ανίχνευση του καρκίνου, περιορίζοντας τη διαδικασία της βιοψίας, έχει αναπτυχθεί από μεγάλη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Βολιώτη ερευνητή δρ. Βασίλη Σμπόρο.

Οι έρευνες που διεξάγονται είναι πολυετείς, με τον Βολιώτη επιστήμονα, ο οποίος διαπρέπει στο Εδιμβούργο και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, να ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο πεδίο της φυσικής και της ιατρικής, με εφόδια τις περγαμηνές του στη φυσική και την εξειδίκευσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στην παρούσα φάση η έρευνα δείχνει ότι οι υπέρηχοι μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα σε βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, με την ομάδα να εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να ανοίξει δρόμους και για τον καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα, που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Heriot -Watt του Εδιμβούργου, υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλη ανακάλυψη, που μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα το πρόβλημα και με μεγαλύτερη ευκρίνεια, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στα όργανα και τη ροή του αίματος να σκανάρονται σε οθόνη μεγάλης ευκρίνειας για πρώτη φορά, στο Western General Hospital του Εδιμβούργου.

Η διαδικασία υλοποιείται μέσω της εισαγωγής μικροσκοπικών φυσαλίδων στο αίμα και στη συνέχεια σκανάροντας τα όργανα του ανθρώπινου σώματος η εικόνα της ροής του αίματος μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια 0.05 χιλιοστών.

Ερευνα εξαιρετικής σημασίας

Ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει ακίνητος για λίγα μόνο λεπτά, όσο διαρκεί η διαδικασία, για να αποτυπωθούν οι εικόνες στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα. «Με τη βοήθεια των εικόνων υψηλής ευκρίνειας, που παράγονται, προσδοκούμε ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η δυνατότητα των γιατρών να εντοπίσουν, να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν σειρά από καρκίνους» όπως ανέφερε ο δρ. Σμπόρος, σε συνέντευξή του στα βρετανικά μέσα.

«Η τεχνολογία των υπολογιστών μπορεί να εντοπίσει τις μικροφυσαλίδες για την αποτύπωση εικόνων μεγάλης ευκρίνειας. Μελετώντας τη ροή του αίματος, οι ειδικοί έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος από την αρχή, εντοπίζοντας τους παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων» εξηγεί.

Ο δρ. Βασίλης Σμπόρος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Heriot - Watt και επικεφαλής των ερευνών, τόνισε ότι: «Βλέπουμε μία προς μία όλες τις μικροσκοπικές φυσαλίδες, με τη μορφή κουκίδων στην εικόνα. Ενώνοντας τις κουκίδες, καταλήγουμε σε μια εικόνα που είναι πολύ λεπτομερής και παρέχει πολύ εξειδικευμένη πληροφορία. Επί του παρόντος μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένους καρκίνους με τους υπερήχους, αλλά η νέα μας τεχνική εκτιμούμε ότι θα ενισχύει τη βεβαιότητα εάν είναι καρκίνος κάποιος ύποπτος όγκος, που πιθανόν εντοπίζεται. Πρέπει να προχωρήσουμε την έρευνα σε κλινικές εφαρμογές σε ασθενείς, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα την ύπαρξη καρκίνου στο πάγκρεας και το συκώτι» είπε.

Ο δρ. Σμπόρος ανέφερε ότι η νέα τεχνική δεν απαιτεί την αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, ενώ σημείωσε ότι η χρήση των υπερήχων είναι καθοριστική για τη διάγνωση και τη θεραπεία, για να συμπληρώσει ότι η τεχνική που έχει αναπτύξει η ερευνητική του ομάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Στο μεταξύ η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Βολιώτη ερευνητή και διδάκτορα Πανεπιστημίου, συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, προκειμένου να εδραιώσει τη συγκεκριμένη μέθοδο, με την ελπίδα ότι η περαιτέρω έρευνα θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διάγνωση σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, πρόβλημα στο συκώτι και άλλα, ώστε να μην απαιτείται βιοψία στο μέλλον.

Βολιώτης με μεγάλη καριέρα

Ο δρ. Βασίλης Σμπόρος γεννήθηκε στον Βόλο το 1968 και σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Αμπερντίν και του Εδιμβούργου, διευρύνοντας το επιστημονικό του πεδίο, με τομείς όπως η φυσική ιατρική, πραγματοποιώντας πολυετείς έρευνες πάνω στη χρήση των υπερήχων. Εχοντας ως αφετηρία τη φυσική, ο κύκλος της γνώσης ολοκληρώθηκε με PhD στους ιατρικούς υπέρηχους.

Μέλος του Βρετανικού Ιδρύματος για την καρδιά, την περίοδο 2007 -2011, συγκρότησε ερευνητική ομάδα με στόχο να «μεταφράσει» τις αρχές της φυσικής και των υπερήχων σε κλινική εφαρμογή.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, η ερευνητική του ομάδα κατόρθωσε να καταγράψει τους ήχους που προέρχονται από μικροσφαιρίδια. Μετά από 20 χρόνια ερευνών στο συγκεκριμένο πεδίο, έγινε κατανοητό πώς συμπεριφέρονται τα μικροσφαιρίδια στο ακουστικό πεδίο. Η συγκεκριμένη έρευνα ωρίμασε με τον χρόνο και η έρευνα που διεξάγει η ομάδα επικεντρώνεται στον άνθρωπο και ανοίγει δρόμους για την κλινική εφαρμογή, προκειμένου να βοηθηθεί το έργο της ιατρικής επιστήμης.

Πηγή: Ταχυδρόμος Μαγνησίας