Βόλος: Πρωτοποριακή μέθοδος νοητικής ενδυνάμωσης σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, με το… παιχνίδι

Από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Βόλου

 

Από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Βόλου

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Βόλου, μέσω της υπεύθυνης Νευρολόγου Σακκοπούλου Μαρίας ,σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Alberta στον Καναδά, πραγματοποιεί έρευνα για τη χρήση των Η/Υ σε ασθενείς με αρχικό και με μέτριο στάδιο άνοιας.

Έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει ότι, μέσω της χρήσης συγκεκριμένων παιχνιδιών στον Η/Υ, αυξάνονται σημαντικά οι νοητικές ικανότητες, όπως είναι η μνήμη , η συγκέντρωση , η εκτελεστική λειτουργία, ,ο λόγος κλπ. Επίσης , βελτιώνονται τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, τα οποία πολύ συχνά παρουσιάζουν οι ασθενείς με άνοια, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία σε μορφή παιχνιδιού.

Σε ολόκληρο τον Καναδά ,αυτή τη στιγμή, διεξάγονται έρευνες με τη χρήση τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από ειδική ομάδα Πληροφορικής, σε συνεργασία με επαγγελματίες Υγείας (Νευρολόγους, Ψυχολόγους κλπ).Τα παιχνίδια αυτά χορηγούνται σε ασθενείς με άνοια διαφορετικών σταδίων ,καθώς επίσης και σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα μνήμης. Συμπερασματικά, εκτιμάται τόσο η νοητική , όσο και η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών πριν και μετά τη χορήγηση των παιχνιδιών.

Τα παιχνίδια αυτά έχουν μεταφραστεί και ειδικά τροποποιηθεί για τα ελληνικά δεδομένα και έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε ωφελούμενους ασθενείς της Εταιρείας Αλτσχάϊμερ Βόλου από την υπεύθυνη Νευρολόγο Σακκοπούλου Μαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η προγενέστερη γνώση χρήσης Η/Υ από τους ασθενείς, οι οποίοι εκπαιδεύονται επιτόπου προκειμένου να συμμετάσχουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς αντλούν ικανοποίηση από το παιχνίδι και παράλληλα εξασκούν το μυαλό τους. Ωστόσο, το δείγμα των ασθενών που συμμετέχουν στην έρευνα δεν είναι ακόμα μεγάλο. Μένει να αξιολογηθεί η διάρκεια και η σταθερότητα των αποτελεσμάτων, καθώς η έρευνα θα επεκτείνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Μαγνησία