Ο Ροδίτης ζαχαροπλάστης που ταξιδεύει τη Ρόδο μέσω αεροπορικής εταιρείας!

Ο Μιχάλης Π. Μπακίρης, στους μεγάλους εορτασμούς της Aegean Airlines για τα 20 χρόνια της

 

Ο Μιχάλης Π. Μπακίρης, στους μεγάλους εορτασμούς της Aegean Airlines για τα 20 χρόνια της

Κλήθηκε αυτός από την Aegean Airlines, απ’ όλους στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Gala Dinner για τα 20 χρόνια της αεροπορικής εταιρείας, τα οποία γιόρτασε τον Σεπτέμβριο, με σειρά εκδηλώσεων στο Costa Navarino.

Ο Ροδίτης Pastry Chef, προσκλήθηκε και ανέλαβε να εντυπωσιάσει τους 520 VIP καλεσμένους της εταιρείας με τη δημιουργία του “Blueberry Stratosphere chocolate Desert” που φωτογραφήθηκε πολλάκις και σχολιάστηκε στα social media.

O Μιχάλης Π. Μπακίρης, που δουλεύει σκληρά και αυτό αναγνωρίζεται, είναι πολύ προσεκτικός όχι μόνο στις δημιουργίες του αλλά και στο τι λέει. Η «ακρίβεια» είναι από τα χαρακτηριστικά του ενώ γίνεται κι αυτή εδώ η κουβέντα για την οποία θέλει όλοι να είναι ικανοποιημένοι.
Ένας νέος, πολλά υποσχόμενος στη δουλειά του που καινοτομεί, ανακατεύει γεύσεις και προσθέτει πάντα το ροδίτικο στοιχείο στις δημιουργίες του

Ξεκινήσατε πολύ μικρός και περάσατε μια ζωή μέσα στις κουζίνες! Πώς έγινε η αρχή;
Είμαι σχεδόν 15 χρόνια στη δουλειά. Ο πατέρας μου, ο Παύλος Μπακίρης ήταν σεφ σε ξενοδοχεία. Από παιδί 7-8 χρονών μεγάλωσα στις κουζίνες. Μου άρεσαν οι φλόγες, τα τηγάνια, μου άρεσε να πιάνω τα μαχαίρια και να τα βλέπω να κόβουν γρήγορα, μου άρεσε και η πίεση της δουλειάς, που στο τέλος της είχε όμορφες μυρωδιές και στόλισμα του πιάτου.

Πάντα με τη ζαχαροπλαστική θέλατε να ασχοληθείτε;
Ξεκίνησα με τη μαγειρική και με κέρδισε η ζαχαροπλαστική. Ήταν πιο καθαρή δουλειά, είχε περισσότερη λεπτομέρεια και ακρίβεια, απαιτούσε προσήλωση και μεράκι. Αυτά με τράβηξαν. Είναι η τελευταία γεύση στον ουρανίσκο και πρέπει να μείνει αξέχαστη. Από το 2002 δούλεψα σε ξενοδοχείο ως βοηθός ζαχαροπλάστη, το 2002-2004 φοίτησα στη Βασική Τουριστική Σχολή Ρόδου και μετά ήταν το πείσμα, η επιμονή, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς. Δούλευα ταυτόχρονα σε δύο ξενοδοχεία.

Μετά από τόσο σκληρή δουλειά, ήρθε η αποδοχή. Πώς σας έγινε η πρόταση από την Aegean Airlines;
Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τους υπευθύνους της Aegean στο οποίο μου είπαν «είναι μπροστά σου μια μεγάλη πρόκληση, μπορείς να ανταποκριθείς;». Τα έχασα, ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω δική μου, πρότυπη συνταγή σε τόσο μεγάλη εμβέλεια και υψηλό επίπεδο. Ήθελαν να κάνουν κάτι εντυπωσιακό, να κάνουν τη διαφορά. Κλείνανε τα 20 χρόνια τους και θέλανε να το γιορτάσουν ανάλογα, με ένα τελικό gala στο μαγευτικό Costa Navarino. Η αποδοχή ήταν τεράστια, όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και το επιδόρπιο κέρδισε τις εντυπώσεις, φωτογραφήθηκε πολλάκις και προβλήθηκε στα social media.

Ποιο είναι λοιπόν το γλυκό που δημιουργήσατε και άρεσε τόσο;
Η «στρατόσφαιρα» όπως την ονόμασα εγώ την οποία εμπνεύστηκα από το γεγονός ότι γιόρταζε μία αεροπορική εταιρεία. Ένας συνδυασμός σοκολάτας, με ελαιόλαδο της Καλαμάτας που μας φιλοξενούσε, το δικό μας ροδίτικο μελεκούνι και μπαχαρικά όπως ο βασιλικός αλλά και blueberry. Μ’ αρέσει να μπερδεύω βασιλικό, μπαχαρικά δικά μας, όπως το θυμάρι αλλά και το δικό μας τσάι την αλεσφακιά. Μ’ αρέσει ν’ ανακατεύω και γλυκά του κουταλιού στα γλυκά μου, δίνουν άλλη γεύση. Γνώρισα καταξιωμένους ανθρώπους, μεγάλου βεληνεκούς αθλητές και προσωπικότητες, ανταμείφθηκε κατά κάποιο τρόπο ο κόπος μου όλων αυτών των χρόνων. Μέχρι πέρυσι ξυπνούσα στις 3 τα ξημερώματα γιατί είχα και την αρτοποιία μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τώρα είμαι από τις 5 τα ξημερώματα στη δουλειά και πάλι στη «Μικρή Πόλη» το ξενοδοχείο απ’ όπου ξεκίνησα. Στη διάρκεια της πορείας μου βρήκα ανθρώπους που με πίστεψαν και με ενέπνευσαν για να αποκτήσω κι εγώ μεράκι όπως ο πρωτομάστοράς μου ο Δημήτρης Κωστομοίρης, ο Μανόλης Γιωργάκης που δεν βρίσκεται πια στη ζωή και ο Παναγιώτης Μηνάς οι οποίοι με στήριξαν ώστε να φτάσω σ’ ένα επίπεδο το οποίο συνεχίζω να εξελίσσω. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον μάνατζερ του ξενοδοχείου «Μικρή Πόλη» Στέφανο Στεφανάκη, το Νίκο Οικονόμου για την όλη του στήριξη την εβδομάδα στο Costa Navarino, από την Aegean την Κάτια Αβραμίδου και βέβαια τους χορηγούς μου, τον Αποστόλη Διμέλη και την Άννα Κυπραίου.

Τι σκέφτεστε, ποιο είναι το όνειρό σας;
Ο στόχος μου είναι να μαθαίνω και σιγά-σιγά να εξελίσσομαι.

Πάντα έχω την απορία όταν πρόκειται για τα γλυκά: τρώτε γλυκά εσείς και αν ναι, ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Δοκιμάζω γλυκά. Όλα μ’ αρέσουν. Κάθε πιάτο έχει τη δική του γεύση και τη δική του ιστορία.

Ροδούλα Λουλουδάκη
Η Ροδιακή