Έλεγχοι στην Κρήτη για τις «ύποπτες» ουσίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Μετά τις πνευμονοπάθειες και τους θανάτους ατμιστών στις ΗΠΑ

 

Μετά τις πνευμονοπάθειες και τους θανάτους ατμιστών στις ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν τις επόμενες ημέρες στην αγορά του Ηρακλείου τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων και οι ουσίες που περιέχουν μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, όπως είπε στην “Π” ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, το υπουργείο ζητά να ελεγχθεί η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά την καταγραφή σοβαρών περιστατικών πνευμονοπαθειών στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τη χρήση τους αλλά και τον θάνατο ατμιστών.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, “σε συνέχεια των πολύ σοβαρών περιστατικών πνευμονοπαθειών στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και οδήγησαν ως και στον θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές έχουν εστιάσει τις ερευνητικές τους προσπάθειες μεταξύ άλλων και στη χρήση υγρών επαναπλήρωσης που περιείχαν βιταμίνη Ε ή κάποια σχετική εκδοχή του συστατικού αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόσφατο διάστημα κατόπιν σχετικών αναφορών από τις αρμόδιες Αρχές κρατών-μελών της Ε.Ε. διαπιστώνεται διαμέσου της Κοινής Πύλης Εισόδου της Ε.Ε. (EU GEG) η κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά αρκετών αντίστοιχων προϊόντων που περιέχουν κατά δήλωση των κατασκευαστών / εισαγωγέων, είτε βιταμίνη Ε είτε καφεΐνη.

Πέρα από τον ελεγχόμενο ρόλο της βιταμίνης Ε, τα παραπάνω συστατικά απαγορεύονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά”.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται στο έγγραφο, παρακαλείστε όπως προβείτε σε ελέγχους, επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες προϊόντων επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων καπνού είτε μεμονωμένα είτε ως μικτά κλιμάκια.

Να μεριμνήσετε άμεσα για τον έλεγχο της λιανικής αγοράς προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη κυκλοφορία προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, την τήρηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου διαδικασίας για την διαπίστωση και την επιβολή τυχόν παραβάσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 21 παρ. 2, 23 και 24 παρ. 4 του Ν. 4419/2016.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων και δειγματοληψιών καθώς και τις τυχόν ενέργειες και κυρώσεις που απαιτήθηκαν, παρακαλείσθε όπως μας αποστείλετε άμεσα προκειμένου να ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας ως αρμόδια εθνική Αρχή σε σχέση με την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων”.

Κίνδυνος πνευμονοπάθειας ακόμη και με ελαφρύ άτμισμα - Πέθαναν 30 άνθρωποι

Οι μη-καπνιστές που αρχίζουν το “άτμισμα” με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονές τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Prevention Research, έδειξαν ότι περίπου 1.300 άτομα στις ΗΠΑ παρουσίασαν φλεγμονές στους πνεύμονες που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια νέα ιατρική κατάσταση την οποία οι ειδικοί ονομάζουν EVALI. Περίπου 30 πέθαναν.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένου του πώς αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών σε αυτούς.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί τις ίδιες κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.

Οι αρνητικές μάλιστα αυτές επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης της συσκευής.

Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι 30 μη καπνιστές, που έλαβαν μέρος εθελοντικά στην έρευνα αυτή είχαν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.

Το αν οι συσκευές περιλάμβαναν υγρό με νικοτίνη ή όχι, όπως και το αν είχαν πρόσθετες γεύσεις δεν έπαιξε κανένα ρόλο.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν μικρά δείγματα ιστού και υγρού από τους πνεύμονες εθελοντών (στους οποίους είχε δοθεί η οδηγία να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο) με αυτά 30 συμμετεχόντων που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν είχαν ούτε καπνίσει ούτε ατμίσει ποτέ, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ύπαρξη φλεγμονών.

Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν αποκλειστικά την ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή έπαιρναν πιο βαθιές εισπνοές οι φλεγμονές αυξήθηκαν.

Ο δρ Πίτερ Σιλντς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο “Comprehensive Cancer Center” του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, η αυξημένη καθημερινή χρήση και η προσθήκη γεύσεων και νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

“Η γενική αντίληψη του κοινού είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα”, δήλωσε ο δρ Σιλντς και πρόσθεσε: “Η πραγματικότητα είναι ότι η βιομηχανία αλλάζει τόσο γρήγορα – και με ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις – ώστε η χρήση ξεπερνάει το ρυθμό της επιστημονικής μας κατανόησης”.

Πρόκειται για μια κρίση της δημόσιας υγείας την οποία όλοι πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά, καθώς σχετίζεται με αλλαγές στην συνολική υγεία των πνευμόνων, τον κίνδυνο καρκίνου και την εξάρτηση.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γενικά ασφαλή. Έχει σημασία να κατανοήσουμε πόσο ασφαλή ή μη είναι.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου