Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τη γέννα στο σπίτι για τη μητέρα και το μωρό

Με αφορμή τον κίνδυνο για νεογέννητο από εισροή αμνιακού υγρού

 

Με αφορμή τον κίνδυνο για νεογέννητο από εισροή αμνιακού υγρού

Τους κινδύνους διατρέχουν το μωρό και η μητέρα, από μια γέννα στο σπίτι, χωρίς την παρουσία γιατρού, επισήμαναν ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και η αναισθησιολόγος, που το συνόδευσε στη Λάρισα, με αφορμή περιστατικό νεογέννητου, που μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι εσπευσμένα στο Νοσοκομείο και κινδύνεψε άμεσα να χαθεί.

Το μωρό γεννήθηκε στο σπίτι, από επιλογή των νερών Γάλλων γονέων του, παρουσία μαίας και εισρόφησε μηκώνιο με αποτέλεσμα να έχει σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια.

Το νεογέννητο μεταφέρθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αμέσως κλήθηκε παιδίατρος και διασωληνώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

«Είναι πράξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σπίτι, χωρίς γιατρό. Δεν υπήρχε παιδίατρος, γυναικολόγος εκεί. Μου θυμίζει τις ιστορίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κάποιοι αναλαμβάνουν ευθύνη υπεράνω αυτού που μπορούν να διαχειριστούν. Αν συνέβαινε κάτι, οι ευθύνες είναι των γονιών που αποφάσισαν να γίνει η γέννα στο σπίτι», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δραμητινός.

Η αναισθησιολόγος κ. Χαυτούρα που διασωλήνωσε και συνόδευσε στη Λάρισα το μωρό ανέφερε ότι το μωρό εισφρόφησε μηκώνιο και αν δεν γινόταν άμεσα διασωλήνωση θα είχε πεθάνει. «Καταλαβαίνετε με τι απίστευτο άγχος κινηθήκαμε για να σωθεί. Κάποιοι το βλέπουν εύκολο να γεννήσουν σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να το κάνει μία μαία».

Σύμφωνα με τη γιατρό, θα πρέπει το γεγονός να καταγγελθεί στην κοινωνική υπηρεσία και να διωχθούν και οι γονείς.

Τέλος ο κ. Δραμητινός κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους να αναδείξουν το θέμα.

Μαγνησία