Ποδηλάτρεις: Αρρωστημένος ο εγκέφαλος που ενέκρινε την υποψηφιότητα των Χανίων για βραβείο ευρωπαϊκής προσβάσιμης πόλης

Η έκπληξη πολλών ήταν μεγάλη όταν ανακοινώθηκε ότι τα Χανιά είναι η ελληνική πόλη που φιγουράρει μεταξύ των έξι επικρατέστερων για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020.

 

Η έκπληξη πολλών ήταν μεγάλη όταν ανακοινώθηκε ότι τα Χανιά είναι η ελληνική πόλη που φιγουράρει μεταξύ των έξι επικρατέστερων για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020.

Η ανακοίνωση είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις υπόλοιπες πέντε πόλεις που διεκδικούν το βραβείο να είναι οι εξής: Βαρσοβία, (Πολωνία), Εβρέ (Γαλλία), Καστεγιόν δε λα Πλάνα (Ισπανία), Σκελέφτεα (Σουηδία), Τάρτου (Εσθονία).

Με αφορμή τη σχετική είδηση η συλλογικότητα “Ποδηλάτρεις” αναφέρεται σε “αρρωστημένο εγκέφαλο” που αποφάσισε να εντάξει τα Χανιά στην υποψηφιότητα για ένα τέτοιο βραβείο.

Μάλιστα, συνοδεύουν τη σχετική τους ανακοίνωση με φωτογραφία όπου αυτοκίνητο του Τμήματος Προστασίας ΑμΕΑ έχει μπλοκάρει την πρόσβαση πεζοδρομίου για ΑΜΕΑ με παράνομο παρκάρισμα.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Μόνο ένας αρρωστημένος εγκέφαλος θα μπορούσε να εντάξει τα Χανιά στον διαγωνισμό των υποψήφιων ευρωπαϊκών πόλεων για βραβείο προσβασιμότητας; Σοβαρά τώρα; ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ;;;;;; Αν δεν ήταν τραγικό για τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες με αμαξίδια που δοκιμάζονται καθημερινά θα ήταν ένα άγαρμπο και προσβλητικό αστείο. Είναι σαν να εντάσσουν τον Ερντογαν στους υποψηφίους για το βραβείο ειρήνης. Είναι δηλαδή ο ορισμός της ύβρεως.

Αυτοί που ενέκριναν την υποβολή της υποψηφιότητας έχουν καμία επαφή με αμεα; Ρώτησαν ή συνόδεψαν κάποιον με αμαξίδιο να πάρουν μια μόνο γεύση του τι σημαίνει να κινείσαι με καρότσι στην πόλη; Πόσα λεωφορεία είναι προσβάσιμα; (ΚΑΝΕΝΑ) Εϊναι η δημοτική βιβλιοθήκη προσβάσιμη; (ΟΧΙ). Μήπως η νεότευκτη αίθουσα εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης»; (ΟΥΤΕ) Μπορείς να διασχίσεις με αμαξίδιο το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας από τον νότο στον βορά; Τον Δημοτικό Κήπο; (ΟΧΙ). Πόσα πεζοδρόμια έχουν το σωστό πλάτος; Πόσες οδεύσεις τυφλών καταλήγουν πουθενά ή σε τοίχο όπως στην περίπτωση της Τριμάρτυρης; Πόσα ειδικά φανάρια για τυφλούς υπάρχουν; (ΕΝΑ). Πόσες ράμπες και πόσες θέσεις στάθμευσης αμεα είναι εντός προδιαγραφών; Πόσα σχολεία είναι προσβάσιμα; Το ΚΑΜ έχει προσβάσιμες τουαλέτες για αμαξίδια; (ΟΧΙ). Τα δημόσια έργα έχουν πρόβλεψη για την προσβασιμότητα; (ΧΑ, ΧΑ, συνήθως ούτε για τους πεζούς!) Η Νταλιάνη με το αίσχος των τραπεζοκαθισμάτων είναι προσβάσιμη για αμαξίδια τα βράδια; Πόσα εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα είναι προσβάσιμα και έχουν τουαλέτες αμεα;;

Δεν έφτανε η συμπεριφορά των ασυνείδητων οδηγών και η επιδεικτική αδιαφορία της Τροχαίας του Δήμου και της Περιφέρειας, δεν έφτανε η καθημερινή δυσκολία του να κινηθείς οπουδήποτε στην πόλη. Τώρα έχουμε και παροιμιώδη ασυνείδητη κοροϊδία. Η όχι και τόσο παλαιά φωτογραφία που επισυνάπτουμε παραμένει ενδεικτική και δυστυχώς επίκαιρη. Και θα έπρεπε να βουλώνει τα στόματα των υπευθύνων και να τους ωθεί να κάνουν έργα χωρίς φανφάρες για πολλά χρόνια. Αν είχαν την ελάχιστη τσίπα.

Υποβάλουμε στον Δήμο Χανίων το εξής ερώτημα: Ποιος είχε την ιδέα να εντάξει τα Χανιά στις υποψήφιες πόλεις για βραβείο προσβασιμότητας και από ποιο όργανο εγκρίθηκε; Σε πρώτη φάση θα αναμένουμε την απάντηση.

Αγώνας της Κρήτης