Φάρσαλα: Εξοικονόμηση ενέργειας με τεχνολογία μικροδικτύων

Πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα σε πάνω από 300 σπίτια και καταστήματα του Μεγ. Ευυδρίου Φαρσάλων

 

Πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα σε πάνω από 300 σπίτια και καταστήματα του Μεγ. Ευυδρίου Φαρσάλων

Η ενεργειακά αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε τοπικό επίπεδο, με τη χρήση της τεχνολογίας των μικροδικτύων, με τελικό σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ή και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος PEGASUS, που υλοποίησε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε διάστημα 10 μηνών (Μάρτιος έως Δεκέμβριος 2018) στο Μεγ. Ευύδριο Φαρσάλων.

Ανάλογες ερευνητικές μετρήσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει σε περιοχές άλλων 8 χωρών, της Ιταλίας, της Μάλτας, τη Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ο κύριος στόχος του ελληνικού πιλοτικού έργου είναι η προσομοίωση της λειτουργίας του μικροδικτύου, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το μικροδίκτυο πρόκειται να συνδεθεί με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά θα είναι σε θέση να λειτουργεί και σε κατάσταση "νησιδοποίησης". Η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας άρχισε τον Μάρτιο του 2018 και συνεχίστηκε έως τα τέλη του 2018 με μετρήσεις που λαμβάνονταν ανά λεπτό. Τοποθετήθηκε δηλαδή μετρητής στον ηλεκτρολογικό πίνακα και με ειδική συσκευή μέσω του διαδικτύου (φωτ.), έδινε όλα αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο ΚΑΠΕ αλλά και στον χρήστη π.χ. μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στο PEGASUS διερευνώνται διεξοδικά τα τεχνικά και διοικητικά εμπόδια, τα οποία προς το παρόν παρακωλύουν την υλοποίηση των μικροδικτύων σε μειονεκτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία ενσωματώνουν τα πλεονεκτήματα της ευφυίας του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη των μικροδικτύων.

Το ελληνικό πιλοτικό δίκτυο βρίσκεται στον Δήμο Φαρσάλων στην περιοχή του Μεγάλου Ευυδρίου, και αποτελείται από δημόσια, εμπορικά και ιδιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Πρόκειται για 295 κατοικίες, 16 καταστήματα, 4 δημόσια κτίρια, 471 λαμπτήρες οδοφωτισμού, 2 δημοτικά αντλιοστάσια για ύδρευση και 147 ιδιωτικές γεωτρήσεις για άρδευση. Το μοντέλο που μελετήθηκε είναι αυτό της «ενεργειακής κοινότητας» (δηλ. συνεταιρισμός τοπικών καταναλωτών και παραγαναλωτών), με ένα κοινό σημείο ζεύξης με το δίκτυο διανομής.

Ο αριθμός και το είδος των «παραγαναλωτών» (παραγωγών και καταναλωτών – “prosumers”) είναι: 5 κατοικίες με Φ/Β συστήματα στις στέγες τους με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 45 kWp, 75 οικίες με νέα (προβλέπεται να εγκατασταθούν) Φ/Β στις στέγες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 168,75 kWp και 1 δημόσιο κτίριο με 9 kWp συνολική εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης 5 παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (Φ/Β πάρκα) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 500 kWp (5 x 100).

Το PEGASUS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Med και υλοποιείται από μία κοινοπραξία εταίρων, προερχόμενων από τους τομείς της έρευνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Ιταλία, την Ελλάδα (ΚΑΠΕ), τη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Στο πλαίσιο του έργου έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές μικροδικτύων στις παρακάτω περιοχές / εφαρμογές: Στον Δήμο της Ποτέντζα στην Ιταλία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο νησί Gozo της Μάλτας, στον Δήμο Preko της Σλοβενίας, στην κοινότητα Saint Julien-en-Quint της Γαλλίας, στο αθλητικό πάρκο Ruše στην Κροατία.

ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία του μικροδικτύου είναι η κατά 30% μείωση των εκπομπών CO2 (1.103 τόνοι CO2 ) και η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (αύξηση των εγκατεστημένων Φ/Β από 545,00 kWp στα 722,75 kWp).

Με την ολοκλήρωση των δράσεών του, το έργο PEGASUS θα οδηγήσει: Στην ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των δημόσιων αρχών ως προς την υλοποίηση μικροδικτύων σε αγροτικές περιοχές και νησιά, στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος από την πλευράς της ζήτησης και της προσφοράς ενέργειας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στην αγορά ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και στον καθορισμό ενός συνόλου κριτηρίων αναφοράς και προτύπων που θα μπορούν να υποστηρίξουν την αειφόρο εφαρμογή των μικροδικτύων σε νέες και σε ευρύτερες περιοχές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το ΚΑΠΕ και ο Δήμος Φαρσάλων, στο πλαίσιο του έργου PEGASUS στην περιοχή, συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτικές ημερίδες στα ΚΔΑΠ Φαρσάλων και Βασιλή στις (25/10) και (30/10).

Στόχος των εκπαιδευτικών ημερίδων ήταν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του πνεύματος συνεργασίας, να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να μάθουν για τη λειτουργία των ΑΠΕ και τα οφέλη τους τόσο προς το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Την παρουσίαση του προγράμματος PEGASUS πραγματοποίησε το στέλεχος του ΚΑΠΕ, Λευτέρης Γιακουμέλος (φυσικός). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μοιράστηκε εκπαιδευτικό υλικό, έγινε παρουσίαση μικρών αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά πανέλα και δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς των ΚΔΑΠ. Ο Δήμος Φαρσάλων θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις δομές του.

Γ. Γκαντέλος
Ελευθερία Λάρισας