Κρήτη: Μόνο το Ρέθυμνο στον χάρτη των χειμερινών προορισμών

Τι δεν κάνουν τα Χανιά και το Ηράκλειο

 

Τι δεν κάνουν τα Χανιά και το Ηράκλειο

Η Κρήτη ανήκει στην κατηγορία των προορισμών που έχουν επισκεψιμότητα τους μήνες του χειμώνα;

Αν εξαιρέσουμε το Ρέθυμνο, που εδώ και χρόνια έχει αρχίσει μια οργανωμένη προσπάθεια να στηρίξει το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού, οι δήμοι Ηρακλείου και Χανίων είναι εκτός χάρτη των πόλεων που θα επιλέξει κάποιος να περάσει ένα τριήμερο ή ένα Σαββατοκύριακο.

Υπάρχουν βέβαια λίγοι μεμονωμένοι επισκέπτες και το πρότζεκτ του χειμερινού τουρισμού που “τρέχει” για 3η χρονιά φέτος, όμως αυτό αφορά μόνο λίγα ξενοδοχεία.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είπε στην “Π”: “Η πόλη του Ηρακλείου ως city break δεν υπάρχει στον χάρτη τον χειμώνα.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι κάτω από 50% και αν εξαιρέσουμε τους αντιπροσώπους που έρχονται στην πόλη για δουλειές και λίγους μεμονωμένους πελάτες, επισκεψιμότητα δεν υπάρχει.

Πρέπει να γίνουν άλλα βήματα για να μετατραπούμε σε ελκυστικό χειμερινό προορισμό”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαθέσιμες κλίνες που λειτουργούν φθάνουν τις 2.500-3.000 (χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Π” είπε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με αυτά που προσφέρουν είναι χαμηλές συγκριτικά, μάλιστα, με άλλους ελληνικούς προορισμούς.

“Το Ηράκλειο τον χειμώνα έχει σαφώς μειωμένη επισκεψιμότητα και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι κάτω από 50%” μας είπε ο γενικός διευθυντής του “Ατλαντίς” Γιώργος Μπαρελιέρ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αφενός οι τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι απαγορευτικές για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί το Ηράκλειο για 2-3 ημέρες ξεκούρασης και αφετέρου το Ηράκλειο δεν έχει μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων και οργανωμένων δράσεων.

Σίγουρα όμως θα μπορούσε να γίνει city break, αρκεί αυτή η προσπάθεια να υποστηριχθεί και από την Πολιτεία”.

Περισσότερες από 1.000 κλίνες λειτουργούν τον χειμώνα στα Χανιά, αλλά η κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αυτό ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χανίων Νίκος Κόρακας, ο οποίος σχολίασε ότι οι μοναδικές πλέον πτήσεις στα Χανιά είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Έχουμε μόνο κάποιους μεμονωμένους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και εμπορικούς αντιπροσώπους και αυτό είναι όλο” είπε.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο όπου εδώ και χρόνια “χτίζεται” η προσπάθεια να γίνει η περιοχή και χειμερινός προορισμός διακοπών.

Η εντεταλμένη για θέματα τουρισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη είπε στην “Π”: “Τον χειμώνα υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 1.200 ξενοδοχειακές κλίνες και οι περισσότεροι ξενοδόχοι δέχονται κρατήσεις μέσω ίντερνετ.

Υπάρχει κίνηση τον χειμώνα, γιατί έχουμε διάφορες διοργανώσεις που προσελκύουν επισκέπτες.

Από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου οργανώνονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της “Παιχνιδοχώρας”, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου και για όλο τον μήνα ακολουθούν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Επίσης έχουμε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους από 100 χωριά που οργανώνουν πολλές δράσεις στην ενδοχώρα, γαστρονομικές, μουσικές, ρακοκάζανα και πολλά άλλα.

Τώρα αυτό γίνεται σε ένα οργανωμένο επίπεδο με την “ομπρέλα” του Δήμου μας, ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε διαδικτυακά τους επισκέπτες μας για να μπορούν να συμμετέχουν όπου θέλουν.

Όλα αυτά μαζί οδηγούν βήμα-βήμα στο χτίσιμο του χειμερινού τουρισμού στο Ρέθυμνο” υπογράμμισε η κα Μπιρλιράκη.

Ξενώνα στο Ρέθυμνο λειτουργεί ο Μαρίνος Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος σημείωσε: “Θα έλεγα ότι η κίνηση από άποψη κρατήσεων από Έλληνες και ξένους είναι χειρότερη από πέρυσι τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πελάτες του Σαββατοκύριακου αναζητούν όχι τα καλύτερα καταλύματα αλλά τα πιο φθηνά”.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου