Κ. Αρβανίτης: Στην Ελλάδα έχουμε ακραία δεξιά, φαίνεται μέσα από τις πολιτικές τους

Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει το μεταναστευτικό, τη Novartis, τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ και την πολιτική της ΝΔ

 

Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει το μεταναστευτικό, τη Novartis, τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ και την πολιτική της ΝΔ

Χωρίς σχέδιο προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, υπογραμμίζοντας για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, ότι στην Ελλάδα έχουμε ακραία δεξιά. Ο κ. Αρβανίτης σχολίασε και πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το θέμα της Novartis, το ΚΕΘΕΑ αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος σε κάθε άρθρο του «κρύβει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και μία εταιρία.

Κανένα σχέδιο για το μεταναστευτικό

Δεν έχει κανένα σχέδιο για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση και τα στοιχεία που δίνει δεν δικαιολογούν το μέγεθος της αποτυχίας. Αυτό επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως τον Αύγουστο υπήρχαν αυξημένες ροές προσφύγων σε σχέση με άλλους μήνες, όχι όμως με προηγούμενα χρόνια.

«Τα προηγούμενα έτη, ούρλιαζαν κυριολεκτικά οι της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, καλούσαν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται από τα πράγματα, ότι αυτό δεν συνέβαινε ποτέ, υπήρξε μία καλή διαχείριση του προσφυγικού εκτός από τον πρώτο καιρό της κρίσης από το 2015 με την Ειδομένη, που ήταν ένα «σοκ» για όλους μας αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε πως η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα ήταν να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χωρίς όμως να έχει σχεδιάσει την επόμενη κίνηση οργανωμένα, στην κρίσιμη στιγμή που έχουμε πάντα μεταναστευτικές ροές.

«Μείζονα προβλήματα στις υπηρεσίες»

«Αυτό τους δημιούργησε μείζονα προβλήματα στις υπηρεσίες, οι οποίες μπλοκάρισαν και μαζεύτηκε πάρα πολύς κόσμος, διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι της ιστορίας, γιατί την πάτησαν. Γιατί δεν είναι δυνατόν, εγώ ως δημοσιογράφος πριν από επτά μήνες να κάνω κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στη Μόρια που είχε 5000 ανθρώπους, ενώ έπρεπε να έχει 3000, να πηγαίνει ο Χρυσοχοΐδης τον Ιούλιο , να έχουν γίνει 7000 και να λέει πως η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Πριν 15 ημέρες να πηγαίνω στη Μόρια και να έχει 14.000 ανθρώπους και χθες να έχει 17.000. Σημαίνει ότι τα έχουν κάνει χάλια. Και δεν είναι μόνο η Μόρια, είναι η Σάμος είναι και τα άλλα νησιά. Στο προηγούμενο διάστημα λοιπόν είχαν βάλει μία αντίληψη στον κόσμο ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε κατάληψη της χώρας από τους αλλόθρησκους, τους ξένους κτλ. Αυτό είναι σαν αρρώστια που μπαίνει και σήμερα, επειδή έχουμε αντιδράσει, έρχονται να εισπράξουν αυτό που σπείρανε», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.

Η χώρα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες

Ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως η χώρα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ανέφερε ότι επί Σαμαρά, στην κρίση των Βαλκανίων είχαν έρθει 1εκ. Αλβανοί, ενώ είχαν έρθει και Σέρβοι και Κροάτες. » Η χώρα δεν αλλοιώθηκε. Η χώρα έχει και παραδόσεις και ανθρώπους και δυνατότητες είναι χώρα προσφυγική και μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ανοργανωσιά για να μπορείς να εξυπηρετήσεις και βεβαίως σχέσεις, για να μπορέσεις να διαχειριστείς ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν το αμφισβητώ. Αλλά ξαφνικά ανακάλυψε ο Μητσοτάκης ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι που ο κόσμος μεταναστεύει; Πόλεμο έχεις στη Συρία. Ο άλλος παίρνει το παιδί του και φεύγει και θα έρθει. Θα έρθει μέσα από τα ναρκοπέδια του Έβρου, θα έρθει μέσα από τη θάλασσα, θα το παλέψει», ανέφερε.

Σχολιάζοντας δε την παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη στην Ευρώπη για τον μεταναστευτικό νόμο, ο κ. Αρβανίτης είπε πως ο Υπουργός πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Δέχτηκε δριμεία κριτική για το νομοσχέδιό του, ότι είναι απαράδεκτο σε ότι αφορά τις ανθρωπιστικές συνθήκες ασύλου, σε ότι αφορά τη μετατροπή των προσφύγων σε μετανάστες, κι αυτό είναι ζήτημα- μπούμεραγκ. Δέχτηκε κριτική από τους φιλελεύθερους, που είναι δεξιοί, από τους σοσιαλιστές, από τους πράσινους και ήταν πολύ χαλαρή η υποστήριξη που είχε από το δεξιό κόμμα. Μόνο οι ακροδεξιοί, οι Σαλβίνιδες δηλαδή, χειροκροτούσαν τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.

«Στην Ελλάδα έχουμε ακραία δεξιά. Κι αυτό φαίνεται μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουνε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος είναι μπίζνα

Ο γνωστός δημοσιογράφος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας ενιαίος οργανισμός. Υπάρχουν πολλές απόψεις και συμφέροντα. Πίσω από τα εθνικά συμφέροντα υπάρχουν ακόμη και εταιρικά συμφέροντα.

«Ο πόλεμος είναι μπίζνα. Δεν είναι μόνο ο πόνος που βλέπουμε εμείς και τα ακρωτηριασμένα πτώματα. Είναι μπίζνα, είναι δουλειά, είναι όπλα. Η Γερμανία έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων προς τον Ερντογάν μέχρι και πριν λίγο καιρό. Δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται πολιτική μάχη», είπε.

Και συνέχισε την κριτική του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν, συγκρούονταν και προσπαθούσε να πάρει κάτι.

» Αυτοί εδώ δεν ακούγονται, δεν υπάρχουν. Ο Παπανδρέου είχε κάνει τον πλανήτη άνω κάτω. Η χώρα είναι μικρή, αλλά θέλει μεγάλους ηγέτες. Επί Σημίτη είχαμε κινητικότητα, ακόμη και με τον Κώστα Καραμανλή κάτι κινούνταν. Με τον Τσίπρα μέσα στην κρίση, η χώρα έκανε το θέμα της διεθνές, ανάγκασε τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει θέση, ακόμη και για τη χρεοκοπία, από τον Πάπα μέχρι όλους τους ηγέτες.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι πρόσφυγες και είναι πρόσφυγες, γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες αναγκάζονται είτε για πολιτικούς λόγους ή για διώξεις να έρθουν προς τη χώρα μας. Όταν έχω πρόσφυγες, μπορώ να διαπραγματευτώ με τους άλλους ότι πρέπει να πάρουν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης της προσφυγιάς. Αν τους πω μετανάστες, θα μείνουν», συμπλήρωσε.

Η χώρας μας είναι προσφυγική

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως η χώρα μας πάντα δέχεται πρόσφυγες γιατί είναι προσφυγική. «Αυτή η χώρα έχει χτυπηθεί από τον Τούρκο και ήρθανε οι παππούδες μας από τη Σμύρνη ή στην Πόλη ή πριν από μερικά χρόνια, ήρθαν Πόντιοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Και τότε υπήρχαν αντιδράσεις για τους Ποντίους που ερχόντουσαν σε χωριά της Μακεδονίας. Οι Πόντιοι δεν θέλανε τους Πόντιους. Αυτό είναι ακραία δεξιά αντίληψη. Δεν λέω μόνο για τους ανθρώπους που είναι από άλλη χώρα, με άλλη γλώσσα, με άλλη θρησκεία. Η ακροδεξιά γενικώς δεν θέλει να αλλάζει το πράγμα, και δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε εμείς αυτό το πράγμα. Εδώ σ’ αυτή τη χώρα γεννήθηκε ο Ξένιος Δίας, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή που αγκαλιάζει, που πονάει και ξέρει τι σημαίνει πόνος», ανέφερε.

Τεράστιο σκάνδαλο η Novartis

Ωστόσο, ο κ. Αρβανίτης δεν στάθηκε μόνο στο θέμα του προσφυγικού, αλλά μίλησε και για τη Novartis, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο σκάνδαλο, όπου μαζί με το Χρηματιστήριο και την Ολυμπιάδα οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

» Στο θέμα της Novartis υπάρχει πολιτική ευθύνη. Δεν μπορώ να πω εάν οι Υπουργοί έχουν την ευθύνη και είναι ένοχοι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το πεις αυτό γιατί πιστεύεις στη δικαιοσύνη και τις διαδικασίες. Όμως αν ο τάδε είναι μία συγκεκριμένη θέση στο υπουργείο Υγείας, νομίζω ότι καταρχήν έχει την πολιτική ευθύνη. Καταρχήν έχει την πολιτική και αναζητάς μέσα από την πολιτική να δεις τι έχει συμβεί. Εδώ χρεοκόπησε ένας λαός και θέλουν να τα κουκουλώσουν; Και βγήκαν προχθές οι τραπεζίτες σε ντιλάρισμα με τον Μητσοτάκη και είπαν δεν είναι σοβαρό θέμα τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες», σχολίασε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το σκάνδαλο Novartis είναι τεράστιο και διεθνές σκάνδαλο και με μεγάλη ελληνική συμμετοχή, διότι η Ελλάδα καθόρισε το μέσο όρο πώλησης των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Στο θέμα τις προανακριτικής, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω, καθώς αυτό που θέλει να κάνει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι να απορρίψουν εισηγητές άλλου κόμματος για την προανακριτική, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά. » Αυτοί θεωρούν ότι η χώρα τους ανήκει σε όλες τις διαδικασίες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Κικίλιας θα συνδέσει το όνομά του με την λέξη προβοκάτσια

Στο μεταξύ, ο Ευρωβουλευτής μίλησε και για τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια , που έφερε στη δημοσιότητα ένα εσωτερικό έγγραφο του ΚΕΘΕΑ.

«Ο Κικίλιας θα συνδέσει το όνομά του με τη λέξη προβοκάτσια. Το ΚΕΘΕΑ μέχρι χθες ήταν ένας υγιής, καθαρός οργανισμός που κάνει καθαρούς ανθρώπους. Το ΚΕΘΕΑ είχε κάνει μία έρευνα για μια υπόθεση που είχε φτάσει στα αφτιά των υπηρεσιών και είναι εσωτερικού ελέγχου. Ο Κικίλιας έβγαλε το εσωτερικό έγγραφο του ΚΕΘΕΑ που έκανε έρευνα. Η έρευνα είναι του ΚΕΘΕΑ για το ΚΕΘΕΑ. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει στο ΚΕΘΕΑ για να πάρει το δρόμο της. Τι αποκάλυψε ο Κικίλιας, ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή; Με αυτό το έγγραφο αποδεικνύεται ότι το ΚΕΘΕΑ έχει τις δυνατότητες να κάνει έλεγχο και αυτοέλεγχο», είπε.

Μάλιστα συμπλήρωσε σε ότι αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση του Κέντρου Απεξάρτησης, πως αυτές έγιναν από την κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του ΚΕΘΕΑ, καθώς το ΔΣ εκλέγεται από τη βάση του.

» Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να τελειώσει με την ηγεμονική αντίληψη του ΚΕΘΕΑ στο χώρο της απεξάρτησης. Σημαίνει ότι θέλει να ανοίξει τις ορέξεις σε ιδιώτες , σε πολιτικές μεθαδόνες και να χτυπήσει ουσιαστικά την άλλη πολιτική στην απεξάρτηση. δεν μιλώ για αποτοξίνωση. Εγώ μιλώ για απεξάρτηση, εκείνοι για αποτοξίνωση. Αυτοί βλέπουν το θέμα των ναρκωτικών από μία ιατρική ψυχολογική λογική, ιατροφαρμακευτική. Εμείς το βλέπουμε σε μια κινητή βάση και σε μια πολιτική βάση. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων.

Από τη στιγμή που αλλάζει το μοντέλο του αυτοδιοίκητου, αλλάζει επί της ουσίας και η θεραπευτική διαδικασία. Ορίζει κολλητούς της, δεν έχουν σχέση με απεξάρτηση σε μια λογική έμμισθων μελών ενώ ήταν άμισθα», σημείωσε.

Σε κάθε άρθρο του αναπτυξιακού και μια εταιρία

Τέλος, ο κ. Αρβανίτης μίλησε και σχολίασε και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Είδαμε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με 300 τόσα άρθρα. Κάθε άρθρο είχε από πίσω και μια εταιρεία. Κάθε εταιρία κι ένας γνωστός τους άνθρωπος. Αυτές οι πολιτικές έχουν μικρά ποδάρια. Μια δουλειά πάνε να κάνουν, το θέμα είναι πόσο θα προλάβουν».

Ενώ ανέφερε και το θέμα της αποπομπής της κ. Θάνου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, λέγοντας πως » τώρα με την κ. Θάνου δεν άνοιξε μύτη, γιατί ο κ. Μαρινάκης πήρε και τη Nova, και τη Forthnet, πήρε το Mega, έχει και κανάλια, και εφημερίδες και ενδεχομένως να έχουμε και ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις και το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη στο τέλος θα είναι οι σύμμαχοί του».

Μαγνησία