Βόλος: Δικαστικοί επιμελητές σε επικίνδυνες αποστολές

Αντιμέτωποι με το ανθρώπινο δράμα, όπως στον Αλμυρό με το χαρακίρι - Εχουν βιώσει δεκάδες περιστατικά διατρέχοντας κίνδυνο ακόμη και οι ίδιοι

 

Αντιμέτωποι με το ανθρώπινο δράμα, όπως στον Αλμυρό με το χαρακίρι - Εχουν βιώσει δεκάδες περιστατικά διατρέχοντας κίνδυνο ακόμη και οι ίδιοι

«Είμαστε ακόμη ταραγμένοι. Δεν μπορούμε να συνέλθουμε», ομολογούσε ώρες μετά το παρά λίγο μοιραίο συμβάν την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στον Αλμυρό, ένας εκ των δύο δικαστικών επιμελητών, που έγινε μάρτυρας αιματηρού επεισοδίου, όταν 67χρονος, που υποβαλλόταν σε έξωση, έκανε… χαρακίρι στην τουαλέτα του σπιτιού που νοικιάζει. Αντιμέτωποι με το ανθρώπινο δράμα και τις απρόοπτες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών βρίσκονται δικαστικοί επιμελητές, επαγγελματίες που καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Μια δουλειά που λόγω της φύσης της παραπέμπει περισσότερο σε… επικίνδυνες αποστολές.

Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι δικαστικοί επιμελητές κλήθηκαν να εκτελέσουν απόφαση έξωσης 67χρονου από το σπίτι που νοικιάζει στον Αλμυρό. Πρόκειται για απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού στο οποίο προσέφυγε ο ιδιοκτήτης.

Ο 67χρονος εμφανίστηκε μεθυσμένος όταν άνοιξε την πόρτα και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη διαδικασία της έξωσής του. Αρχισε να μαζεύει τα υπάρχοντά του μόνο όταν κλήθηκαν αστυνομικοί να συνδράμουν στη διαδικασία της έξωσης, καθώς ο 67χρονος δεν ήταν και τόσο… συνεργάσιμος.

Η υπόθεση πήρε απρόοπτη τροπή. Ο 67χρονος απεγνωσμένος που θα βρισκόταν στον δρόμο, προσποιήθηκε ότι μαζεύει τα υπάρχοντά του, «γλίστρησε» από τα μάτια δικαστικών επιμελητών και αστυνομικών και έκανε χαρακίρι στην τουαλέτα του σπιτιού που βρίσκεται στην αυλή.

Συγκλονισμένοι οι δικαστικοί επιμελητές ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άνθρωπο να κείτεται σε μια λίμνη αίματος, παρακολουθώντας τους αστυνομικούς να επιχειρούν να παρέχουν βοήθεια και να καλούν ασθενοφόρο για να σωθεί ένας άνθρωπος που επιχείρησε παρουσία τους να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι που νοίκιαζε. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση που δικαστικοί επιμελητές που καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανθρώπινο δράμα που την ώρα της εκτέλεσης της απόφασης γεννά απρόοπτες συμπεριφορές για τους «πρωταγωνιστές». Είναι εκείνοι που γίνονται ο «κυματοθραύστης» με κίνδυνο πολλές φορές ακόμη και για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους ακόμη.

Τους κυνηγούσε με όπλο!

Δικαστικός επιμελητής του Βόλου, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με το χαρακίρι, θυμάται όταν ο ίδιος κινδύνευσε σε νησί των Βορείων Σποράδων. Επρόκειτο για περίπτωση διαμάχης ανάμεσα σε δύο αδέρφια. Ο ένας αδερφός φέρεται να είχε καταπατήσει οικόπεδο ιδιοκτησίας του άλλου, ο οποίος κινήθηκε δικαστικά. Δικαστικοί επιμελητές κλήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση έξωσης. Πήγαν στο νησί και ξεκίνησαν τη διαδικασία. Εκείνη την ώρα ο άμεσα θιγόμενος δεν βρισκόταν στο νησί, παρά δύο άλλα συγγενικά του πρόσωπα που τον ειδοποίησαν για τις εξελίξεις. Πήρε ιπτάμενο δελφίνι από τον Βόλο και μετέβη στο νησί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της έξωσης.

Στη θέα των δικαστικών επιμελητών άρπαξε κυνηγετική καραμπίνα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους. Αρχισε να τους κυνηγά κραδαίνοντας το όπλο. Αστυνομικοί σταμάτησαν τον… μαινόμενο με την καραμπίνα που έβαλε στο κατόπι δικαστικούς επιμελητές.

Ηθελε να τους πατήσει με το φορτηγό του!

Σε άλλη περίπτωση σε βόρεια συνοικία του Βόλου, το σκηνικό θύμισε αστυνομική ταινία… Είχαν πάει για να κατασχέσουν ΙΧΕ αυτοκίνητο από ιδιοκτήτη λόγω χρεών. Εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά. Οταν τους είδε να του παίρνουν το αυτοκίνητο, άρπαξε τα κλειδιά από φορτηγό επίσης ιδιοκτησίας του και άρχισε να τους κυνηγά. Και πάλι αστυνομικοί σταμάτησαν την τρελή κούρσα του φορτηγού εναντίον των επαγγελματιών που πήγαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους.

Προσωπικές απώλειες

Δικαστικοί επιμελητές έχουν σωθεί χάρη στην έγκαιρη επέμβαση αστυνομικών, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις μετρούν υλικές απώλειες. Επιμελητής αναφέρει ότι στη διάρκεια έξωσης, ο θιγόμενος για να τους εκδικηθεί τους έσκισε τα λάστιχα του αυτοκινήτου με το οποίο είχαν μεταβεί στο σπίτι του.

Μάρτυρες τραγικών καταστάσεων

Παλιότερα όταν ίσχυε ο νόμος περί αφαίρεσης τέκνων είχαν γίνει μάρτυρες τραγικών οικογενειακών καταστάσεων. Επιμελητής του Βόλου θυμάται περίπτωση που κλήθηκε να πάρει παιδί από τον πατέρα που δεν το έδινε στη μητέρα του. Στη θέα του δικαστικού επιμελητή ο πατέρας άρχισε να καταφέρεται εναντίον της μάνας και να την κυνηγά ενώ το παιδί βλέποντας τις εικόνες ξέσπασε σε κλάματα.

Ξάπλωσε γυμνός στη μέση του δρόμου

Γυμνός από τη μέση και πάνω, καταμεσής του οδοστρώματος, σε κεντρικό δρόμο της πόλης είχε ξαπλώσει άντρας όταν δικαστικός επιμελητής πήγε να εκτελέσει απόφαση έξωσης. Απειλούσε να μείνει εκεί για να τον πατήσουν τα αυτοκίνητα αν ο δικαστικός επιμελητής προχωρούσε στην έξωση.

«Οι εποχές που βιώνουμε είναι δύσκολες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Εμείς δεν φταίμε σε τίποτα. Κάνουμε απλώς τη δουλειά μας. Δεν μπορείς όμως να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο θιγόμενος. Πάνω στην απελπισία του ξεσπά όπου βρει. Κι εμείς είμαστε ο πρώτος στόχος. Είμαστε μπροστά του. Προσπαθείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να είσαι επαγγελματίας και ταυτόχρονα άνθρωπος που θα κάνεις τον άλλο να καταλάβει ότι δεν φταις, θα του δώσεις κουράγιο και κατευθύνσεις για να συνεχίσει τη ζωή του. Πάντα βέβαια υπάρχει και ο φόβος για το απρόοπτο. Γι’ αυτό όταν δεν υπάρχει συνεργασία απευθυνόμαστε στην αστυνομία να μας συνδράμει», αναφέρει δικαστικός επιμελητής.

Ελένη Χάνου
Ταχυδρόμος Μαγνησίας