Στα «κάγκελα» η Σπάρτη εν αναμονή των μεταναστών

Πολίτες κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου - Εναντίον τάχθηκε ο δήμαρχος Π. Δούκας με ήπια ρητορική - Οι πρώτοι 400 αλλοδαποί θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης

 

Πολίτες κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου - Εναντίον τάχθηκε ο δήμαρχος Π. Δούκας με ήπια ρητορική - Οι πρώτοι 400 αλλοδαποί θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης

Σε βραδυφλεγή «βόμβα» για την τοπική κοινωνία εξελίσσεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στην περιοχή της Σπάρτης, τη στιγμή που φαίνεται ότι «κλειδώνει» η άφιξη των πρώτων 400 περίπου αλλοδαπών, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης. Καθώς τα σενάρια και οι φήμες εισέρχονται στη «σφαίρα» της πραγματικότητας, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις μελλοντικές προεκτάσεις, τη στιγμή που οξύνονται οι αντιδράσεις πολιτών κατά του ερχομού κι εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή.

Την Πέμπτη (7/11) επικράτησε ένταση και υψηλοί τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, το οποίο κλήθηκε να εκφράσει επίσημη άποψη και θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Δηλώσεις συμβούλων που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του συμβουλίου, διατράνωσαν την καθολική αντίθεση και εναντίωσή τους στη μεταφορά μεταναστών, παραθέτοντας επιχειρήματα που -σύμφωνα με τους ίδιους- καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άκρως αρνητικό κι επικίνδυνο για τον τόπο. Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση.

Από την άλλη πλευρά, τη θέση τους διατύπωσαν εκπρόσωποι πολιτών που τάσσονται υπέρ της αλληλεγγύης στους μετανάστες, καλώντας την τοπική κοινωνία να δεχθεί τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες και την πατρίδα τους, ωστόσο ζήτησαν αντιμετώπιση και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος από την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρώπη.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας επανέλαβε την αρχική του δήλωση ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά αλλοδαπών στη Σπάρτη, τονίζοντας ωστόσο ότι επιδιώκει επίσημη ενημέρωση από το κράτος. Πάντως, απέναντι στις ακραίες φωνές και μπροστά στον (ορατό) κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας, ο δήμαρχος εμφανίστηκε μετριοπαθής και ψύχραιμος: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την -έστω προσωρινή- εγκατάσταση προσφύγων ή παράνομων μεταναστών! Τέτοιες εγκαταστάσεις -έστω προσωρινές- προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και τριβές στις τοπικές κοινωνίες και διαταράσσουν βάναυσα τη ζωή των κατοίκων και τις κοινωνικές ισορροπίες! Τα άτομα που έχουν εισέλθει στη χώρα μας διαφέρουν κατά πολύ από εμάς σε συμπεριφορές, σε ήθη, σε έθιμα, σε θρησκεία, σε αντιλήψεις και σε νοοτροπίες!

Επιπλέον, η Σπάρτη και όλος ο Δήμος στερούνται επαρκών βασικών υποδομών (νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αστικές συγκοινωνίες, κ.α.), ενώ ήδη καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια συνεννόησης με τους Ρομά - οι σχέσεις με τους οποίους σε πολλά χωριά είναι πολύ-πολύ τεταμένες, όπως γνωρίζετε! Η προσπάθεια ένταξής τους στη κοινωνία μας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη, ενώ εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας άλλοι 2-3 χιλιάδες αλλοδαποί!», υπογράμμισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε:

«Απ’ την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιορκίας! Αντιλαμβάνομαι ότι η Κυβέρνηση βασανίζεται να βρει λύση ή λύσεις σε ένα τραγικά δύσκολο πρόβλημα. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθεια τακτοποίησης του τραγικού αυτού, εθνικού πλέον, θέματος. Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα μάλλον χειροτερεύει, παρά πάει προς κάποια ύφεση! Και φυσικά συμμερίζομαι τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Κανείς μας εδώ δεν θα ήθελε να βρίσκεται αυτός, η οικογένειά του και τα παιδάκια του και οι φίλοι του σε αυτή τη θέση!»

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι «δεν θέλω να πω πολλά, πριν ξεκαθαριστούν επίσημα κάποια πράγματα: Πόσους έχει κατά νου -προσέχετε, λέω “κατά νου”- να στείλει σε κάθε δήμο, πόλη ή περιοχή; Γιατί ακούστηκαν πολλά, για το ΚΕΕΜ, το Αεροδρόμιο (δηλαδή χώροι που θα “μπορούσαν” να “φιλοξενήσουν” πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών), ή ξενοδοχεία (όπου ο αριθμός θα είναι σχετικά μικρότερος, αλλά και πάλι εξαιρετικά δυσβάστακτος)!»

Ο κ. Δούκας έθεσε ορισμένα ερωτήματα: «Από ποια χώρα προέρχονται; Βόρεια Αφρική, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ ή Συρία. Ποιανού θρησκεύματος; Πόσοι μουσουλμάνοι, πόσοι Χριστιανοί; Θα είναι οικογένειες Σύρων, ή εργένηδες από Βόρεια Αφρική, Πακιστάν, Αφγανιστάν, ή το Ιράκ; Έχει υπάρξει πρόβλεψη για θέματα Υγείας, υγιεινής, περίθαλψης και αντιμετώπισης τυχόν λοιμωδών νόσων; Έχει υπάρξει πρόβλεψη για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, ή κάθε δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος του όλα αυτά τα θέματα; Έχει υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων για άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων εγκληματικότητας; Πόσο προσωρινή θα είναι η εγκατάστασή τους στην περιοχή μας; Υπάρχει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους; Υπάρχουν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για τη μεγάλη ταλαιπωρία που θα υποστούν; Που είναι η Ευρώπη;»

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σπάρτης υπογράμμισε: «Μέχρι να ξεκαθαρισθούν αυτά, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην αρχική δήλωσή μου ότι “είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την -έστω προσωρινή- εγκατάσταση προσφύγων ή παράνομων μεταναστών!” Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της Σπάρτης οικογένειες από τη Συρία, περίπου 400 άτομα συνολικά.

Εν τω μεταξύ θα συνεχίσουμε να συζητάμε και με άλλους δήμους για το πως και αυτοί αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό! Έχουμε ήδη προσκαλέσει στη Σπάρτη, τους δημάρχους των γειτονικών δήμων, Ευρώτα, Μάνης, Μονεμβάσιας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης για να συζητήσουμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις γενικότερες δυνατότητες συνεργασίας μας! Απλά δεν μπορούσαν όλοι αυτή την εβδομάδα, και προσπαθούμε να βρούμε μια εναλλακτική ημερομηνία που να μπορούνε όλοι».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Αργειτάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχουν υποδομές, θα δημιουργηθούν προβλήματα στο νοσοκομείο και αλλού. Όποια απόφαση και να λάβουμε, στόχος είναι η κοινωνία να παραμείνει ενωμένη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ευ. Βαλιώτης, ανάμεσα σε άλλα, ισχυρίστηκε ότι «ωριμάζει η κοινωνία. Το 2016, όταν είχε τεθεί ανάλογο ζήτημα για μεταφορά μεταναστών, μάς είχαν απειλήσει (σσ ως δημοτική αρχή) για εσχάτη προδοσία. Τώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για εθνικό θέμα, το οποίο δεν έχει συζητήσει η Πολιτεία με τις τοπικές κοινωνίες. Αν ήθελαν οι κυβερνήσεις, θα είχαν βρει λύση». Ο κ. Βαλιώτης ανέφερε ότι όσοι αλλοδαποί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους, ενώ ισχυρίστηκε ότι «περίπου 3-4 χιλιάδες αλλοδαποί βρίσκονται ήδη στη Λακωνία και χρησιμοποιούνται για δύσκολες δουλειές». Καταλήγοντας, ο τέως δήμαρχος τόνισε: «Δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα, όπως πετροβολισμός λεωφορείων, που υπήρξαν αλλού. Δεν είναι αυτή η σπαρτιατική κοινωνία».

Ο Αλέκος Βουνάσης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε ότι «καταδικάζουμε τις πολιτικές που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Όλοι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας πρέπει να ζήσουν ανθρώπινα. Δεν θέλω έναν φασίζων λαό. Η φιλοξενία είναι Πολιτισμός».

Όριο το 1% του πληθυσμού

Εξάλλου, το σχέδιο προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου από τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λιγότερα άτομα αλλά και τη μετεγκατάστασή τους στην ενδοχώρα, γνωστοποίησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από τα νησιά του Αιγαίου άλλοι 4.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα μείνουν σε καταλύματα και ειδικά διαμορφωμένες δομές σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. «Προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. «Ακολουθούμε δύο αρχές. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Τέλος, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε.

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος