Το 10% των συλλήψεων για ναρκωτικά τον Οκτώβριο στη Μαγνησία, αφορούσε ανήλικους

Ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών στην εκδήλωση «Προστατεύω την Ελπίδα»

 

Ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών στην εκδήλωση «Προστατεύω την Ελπίδα»

Το μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και των «προβληματικών» συμπεριφορών των παιδιών ανέλυσαν χθες εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με τους γονείς και την εκκλησία, στην εκδήλωση «Προστατεύω την Ελπίδα», που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των γονέων. Το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πολύ σοβαρό και σε έξαρση και μάλιστα τον Οκτώβριο το 10% των συλλήψεων για ναρκωτικά από την Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου, αφορούσε ανήλικους ηλικίας 12 έως 15 ετών!

Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργάνωσαν σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, τη δράση «Προστατεύω την Ελπίδα», η οποία έχει ως σκοπό τη θωράκιση των μαθητών απέναντι στον κίνδυνο κάθε είδους εξαρτήσεων.

Η υλοποίηση της δράσης ξεκίνησε χθες από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, σε διαφορετικό Σχολείο κάθε φορά. Σκοπός είναι η διάνοιξη νέων δρόμων συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών, στην ενίσχυση του γνωστικού τους υπόβαθρου για τους κινδύνους που απειλούν τους μαθητές, και στη γνωριμία τους με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σταθούν δίπλα τους και να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών από όλα τα πρόσωπα της μάστιγας των εξαρτήσεων.

Ανήλικοι με ναρκωτικά

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στους γονείς τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Παγώνα Κυρίτση, Υπαστυνόμος από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου σχετικά με τις συλλήψεις ανηλίκων για ναρκωτικά.
Σύμφωνα με την ίδια από τη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έγιναν 35 συλλήψεις για ναρκωτικά, το 10% αυτών ανήλικοι ηλικίας 12-15 ετών.

«Είναι πολλές οι καταγγελίες που δεχόμαστε. Με αφορμή και την πρόσφατη λιποθυμία μαθητή εξαιτίας ναρκωτικών σε σχολείου του Βόλου κάνουμε πολλές περιπολίες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαστε και με τα συμβατικά αυτοκίνητα και με της Ασφάλειας και τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Όπως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξαρτήσεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το bullying και με το διαδίκτυο», επεσήμανε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Κυρίτση.

Μάλιστα η ίδια αφηγήθηκε κι ένα περιστατικό, όταν πατέρας 12χρονου παιδιού ανήσυχος ότι το παιδί του υπάρχει πιθανότητα να έχει σχέση με ναρκωτικά απευθύνθηκε στην Αστυνομία για να το διαχειριστεί. «Υπήρχε πατέρας παιδιού που ήρθε και μας συνάντησε. Είχε με το παιδί του χάσμα ηλικιακό, γιατί ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία και 12 ετών το παιδί και ήρθε συμβουλευτικά. Μιλήσαμε με το παιδί και το παραπέμψαμε σε ψυχολόγους και βρίσκεται λύση», είπε η Υπαστυνόμος.

Η ίδια σημείωσε πως τα περισσότερα παιδιά που «μπλέκουν» είναι επειδή δεν έχουν κοντά τους την οικογένειά τους. Είτε προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, είτε υπάρχει πένθος στην οικογένεια, είτε ο ή οι γονείς είναι τοξικομανείς.

Καθημερινή ανησυχία των γονέων

Την καθημερινή ανησυχία των γονέων για προβλήματα όπως οι εξαρτήσεις, αλλά και το bullying μίλησε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης επισημαίνοντας ότι «Κάθε μέρα έχουμε γονείς που έρχονται στο σχολείο μας και τους απασχολούν αυτά τα θέματα και πάντα βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις. Όσο περνά ο καιρός και προχωρά η τεχνολογία, τα κρούσματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, το διαδίκτυο παίζει μεγάλο ρόλο, τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά, προκαλούν φαινόμενα βίας και προσπαθούμε να τα στρέψουμε στην άποψη ότι το διαδίκτυο δεν είναι μόνο για παιχνίδια, αλλά και για εκπαίδευση», ενώ συμπλήρωσε πως σε καθημερινή βάση όλα τα σχολεία αλλά και αυτό που διευθύνει ο ίδιος απασχολούν τους εκπαιδευτικούς φαινόμενα bullying.

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί και τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, βοηθούμενοι και από τα ίδια τα παιδιά και από το 15μελές και από γονείς και κηδεμόνες. Σαν σχολείο κάνουμε μια ημερίδα κάθε χρόνο και αφιερώνουμε και πολλές ώρες πάνω στο θέμα του εθισμού και στα ψυχοκοινωνικά θέματα. Το σχολείο δεν είναι μόνο να δίνει μόρφωση, αλλά να ασχολείται και με αυτά τα ευαίσθητα θέματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραφέρης.

Διάλογος και σχέση με τους γονείς η λύση

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Καραμούτης, ταμίας του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Βόλου ανέφερε τις συμβουλές που πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά, εφιστώντας τους την προσοχή έξω από το σχολείο και τονίζει πως μεγάλο ρόλο στην προφύλαξη ενός παιδιού παίζει ο διάλογος και η καλή σχέση με τον γονιό, που χτίζεται από μικρή ηλικία.

Η δράση ως «όπλο» των γονέων

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης μιλώντας για την εκδήλωση επεσήμανε ότι « Κάναμε ένα μεγάλο βήμα γονείς και εκπαιδευτικοί, το βήμα της συνεργασίας για την ασφάλεια και μέσα και έξω από το σχολείο. Σύμμαχοι των γονιών είναι οι ομιλητές για να αντιμετωπίσουν το θέμα των εξαρτήσεων», ενώ ανέφερε πως ο λόγος που οδήγησε σ’ αυτή τη δράση ήταν η ανησυχία των γονέων για την έξαρση των φαινομένων και η έλλειψη των κατάλληλων «όπλων» για να μπορέσουν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πολύζος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανέφερε πως δεν θα μπορούσε από τη δράση να λείπει η Πρωτοβάθμια, καθώς εξαρτήσεις πάντα υπάρχουν σε κάθε ηλικία. « Εξάρτηση είναι και το κινητό τηλέφωνο, που πλέον τα παιδιά από το Δημοτικό έχουν εθισμό σε αυτά, η τηλεόραση, ο υπολογιστής», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών για όλα τα θέματα εξαρτήσεων.

Στη δράση μίλησαν ακόμη ο Ψυχολόγος π. Σεβαστιανός Ζερβός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, ο Αρχιφύλακας Γεώργιος Σκόνδρας, η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, Ελένη Λαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βόλου κ. Ηλίας Κουτσερής, η Ψυχολόγος Ζωή Γώγου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» και η Ψυχολόγος Κλαίρη Κουτρουλή, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Μαγνησία