Εγκαινιάστηκε η 4η έκθεση «Πελοπόννησος Expo» (ΦΩΤΟ)

Με 190 εκθέτες από όλη την Περιφέρεια - Διάρκεια έως την Κυριακή 17/11

 

Με 190 εκθέτες από όλη την Περιφέρεια - Διάρκεια έως την Κυριακή 17/11

Με τη συμμετοχή 190 επιχειρήσεων από όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου άνοιξε τις πύλες της, την Τετάρτη (13/11), η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO», που διεξάγεται στη βιομηχανική περιοχή Τρίπολης και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή (17/11).

Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτών, δημάρχων και αυτοδιοικητικών από όλη την Πελοπόννησο.

Τους εκθέτες και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο οποίος προέβη σε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία της έκθεσης από το 2016 με ειδική αναφορά στη συνεισφορά του τότε προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Μπουντρούκα. Έκανε λόγο για «συνεχή αναβάθμιση της διοργάνωσης, που παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές υπηρεσίες και προϊόντα της Πελοποννήσου», ενώ τόνισε ότι είναι «απαραίτητη τη συνένωση δυνάμεων για την πρόοδο και την ευημερία σε κάθε τομέα».

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του ελληνικού λαού και της επιχειρηματικότητας μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης», ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που έως τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση νέου πεδίου επιχειρηματικής δράσης. Επίσης, σημείωσε ότι η φετινή έκθεση έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τις τρείς προηγούμενες διοργανώσεις σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, «γεγονός που αποτυπώνει τη δυναμική της περιοχής και δίνει αισιοδοξία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος επεσήμανε ότι «η έκθεση, ως θεσμός συμβάλλει στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας», ενώ μίλησε για «δυναμικές επιχειρήσεις που κερδίζουν μέρα με τη μέρα το στοίχημα της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της θα διαθέσει περί τα 40.000.000 ευρώ για ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι θα παράσχει στήριξη σε επιχειρήσεις για συμμετοχή τους σε εκθέσεις στο εξωτερικό που αφορούν την προβολή αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο Λάκωνας βουλευτής και τέως υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε: «Το μεγάλο ζητούμενο αλλά και ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι, αναμφισβήτητα, η τόνωση της εξωστρέφειας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι οι ακόλουθες: Διασφάλιση και διαρκής βελτίωση της ποιότητας, συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και δίκαιη κατανομή των ωφελειών σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Η ποιότητα είναι το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Η ποιότητα ακουμπά όλο το φάσμα της παραγωγής και δραστηριοτήτων. Αφορά τα εξαιρετικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά, το κρασί, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα ψάρια. Αφορά τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα, τα παστέλια, τα αλλαντικά και τα κρεατοσκευάσματα, τους χυμούς και τα παραδοσιακά γλυκά. Αφορά τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα της Πελοποννήσου. Αφορά ακόμα τις υπηρεσίες του τουρισμού και του αγροτουρισμού. Τέλος, αφορά το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, όπως οι θάλασσες, τα δάση και τα φυσικά τοπία αλλά και οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αιωνόβια γεφύρια και τα αρχαιολογικά μνημεία όλων των εποχών δραστηριοποίησης του ανθρώπου στην Πελοπόννησο: από την προϊστορική εποχή μέχρι τη βυζαντινή και τη νεοκλασική.

Στο διαρκή αγώνα για τη διασφάλιση και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας έχουμε πλέον ως όπλο την νέα τεχνολογία. Ζούμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, να την ενσωματώσουμε στις διαδικασίες παραγωγής και των υπηρεσιών, ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα, τη διατήρηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος», σημείωσε ο βουλευτής και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι συνεργασίες. Χωρίς τις συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών, των συνεταιρισμών τους, των μεταποιητών και των εξαγωγέων, του κλάδου του Τουρισμού με τα επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση, δεν μπορούν να χαραχθούν στρατηγικές, να υλοποιηθούν δράσεις αποτελεσματικές ώστε να έχουμε επίτευξη στόχων.

Και βέβαια η τρίτη προϋπόθεση που οφείλουμε πάντα να έχουμε κατά νου είναι η δίκαιη κατανομή των ωφελειών».

Καταλήγοντας, ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε: «Σε όλη αυτή την προσπάθεια το κράτος οφείλει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη. Οφείλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να καταλαβαίνει τις ανάγκες όλων των σταδίων παραγωγής. Να δίνει λύσεις αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης και δικαιοσύνης».

Το ωράριο και οι εκδηλώσεις

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο κτήριο ΓΕΑ στη βιομηχανική περιοχή Τρίπολης, θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις καθημερινές από 4:00 μμ έως 9:00 μμ και το Σαββατοκύριακο από 10:00 πμ έως 9:00 μμ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, θα παρουσιαστούν προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, τουριστικά προϊόντα και η επιχειρηματικότητα εν γένει της Πελοποννήσου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις για τον Τουρισμό και τον Αγροδιατροφικό τομέα.

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της «Πελοπόννησος EXPO» είναι ο «Λακωνικός Τύπος» (www.lakonikos.gr).

Mε πληροφορίες από eleftheriaonline.gr
Φωτο: Τάκης Κούρος, pna.gr, arcadiaportal.gr

Χρήστος Πετρούλιας
Δείτε τις εικόνες στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος