Φώφη Γεννηματά: Τυφλή βία και ανομία, δύο όψεις του ίδιου αδιέξοδου

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή της στην «Ε» κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια

 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή της στην «Ε» κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια

Αποπροσανατολιστικό θεωρεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά το σκηνικό πόλωσης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις οποίες κατηγορεί ότι καλλιεργούν ένα τεχνητό δίλημμα που επιχειρεί να εγκλωβίσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μεταξύ αυταρχισμού και “μπαχαλοποίησης”, ανάμεσα στην τυφλή βία και την ανομία.

"Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι και οι δύο επιλογές οδηγούν σε αδιέξοδο τη λειτουργία των Πανεπιστημίων" επισημαίνει σε συνέντευξή της στην «Ε» για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποστηρίζοντας πως τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, με συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας για φοιτητές και διδάσκοντες.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης μιλά για το σκάνδαλο NOVARTIS υποστηρίζοντας ότι η πλήρης διαλεύκανση δεν αποτελεί απλά προσωπική υπόθεση των στελεχών της παράταξης, αλλά ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας και αναφέρεται στους "λανθασμένους" χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. "Οι διαστάσεις και η πολυπλοκότητα του φαινομένου των μεικτών μεταναστευτικών ροών είναι τέτοιας έκτασης, που προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις" δηλώνει χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος -συνεπώς και της λύσης του- και προβάλλοντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για αλλαγή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που ουσιαστικά έδωσε τα “κλειδιά” στον Ερντογάν να εκβιάζει.

* Κυρία πρόεδρε, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής για το Πολυτεχνείο μέσα σε κλίμα προβληματισμού και αντιπαράθεσης με αφορμή την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ. Με ποιον τρόπο μπορούν τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν ως χώροι διακίνησης ιδεών και παράλληλα να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανομίας και παραβατικών συμπεριφορών στο εσωτερικό τους;

-Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους αγωνιστές και τους νεκρούς. Ημέρα αφύπνισης για όλους μας, ιδίως για τη νέα γενιά. Το παράδειγμα του αγώνα των φοιτητών για τη Δημοκρατία και την προάσπιση αρχών και αξιών, για όσα σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, είναι σημαντικό και αποτελεί φάρο για την πολιτική και κοινωνική πορεία των νέων που τώρα ξεκινούν τη δική τους διαδρομή.
Αντί γι’ αυτά, τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός θλιβερού, αλλά και ανησυχητικού σκηνικού πόλωσης, με Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να αποπροσανατολίζουν έτσι και από την ουσία του εορτασμού.

Καλλιεργούν ένα τεχνητό δίλημμα που επιχειρεί να εγκλωβίσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μεταξύ αυταρχισμού και “μπαχαλοποίησης”, ανάμεσα στην τυφλή βία και την ανομία. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι και οι δύο επιλογές οδηγούν σε αδιέξοδο τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για το άσυλο υπήρξε συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δημοκρατική. Η ορθότητά της επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ήδη από τα γεγονότα. Την αρνήθηκαν και τρέχουν τώρα πίσω από τις εξελίξεις.

* Η βία ως γνωστό γεννά βία. Πώς μπορούν να αποφευχθούν συγκρούσεις, όταν υπάρχει άμεση ή έμμεση πολιτική στήριξη ακραίων απόψεων και ομάδων; Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία και η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποδεχθούν το αμερικάνικο «μοντέλο» της λειτουργίας «πανεπιστημιακής αστυνομίας»;

- Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, με συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας για φοιτητές και διδάσκοντες. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση και αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση όλων μας, για να γευτούν οι νέες και οι νέοι τους καρπούς της ανώτατης παιδείας, να πάρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να οικοδομήσουν το μέλλον τους. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτονόητο ότι παράνομες ενέργειες δεν νοείται να γίνονται ανεκτές εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Η ρύθμιση που φέραμε στη Βουλή και αγωνιστήκαμε για να ψηφιστεί, θα είχε διασφαλίσει αυτό ακριβώς. Την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών και την αποφυγή της τυφλής καταστολής.

* Η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis ξεκίνησε επιτέλους τις εργασίες της. Εμμένετε στις απόψεις σας περί σκευωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης και τι τελικά προσδοκάτε από την Επιτροπή με την ολοκλήρωση του έργου της;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Τα τερτίπια, οι καθυστερήσεις και οι αντιπερισπασμοί δεν του βγήκαν. Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η διαδικασία, να αποκαλυφθούν σημεία από τα “τέρατα” που εκτυλίχθηκαν επί διακυβέρνησής του.
Η σκευωρία καταρρέει, το παραδικαστικό κύκλωμα αποκαλύπτεται και οι καθημερινές εξελίξεις δικαιώνουν συνεχώς όσα με σθένος από την πρώτη στιγμή επισημάναμε.
Η πλήρης διαλεύκανση δεν αποτελεί απλά προσωπική υπόθεση των στελεχών της παράταξής μας που συκοφαντήθηκαν ανήθικα με τόνους λάσπης. Είναι πάνω από όλα ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Δεν θα σταματήσουμε να το τονίζουμε: Η αλήθεια θα λάμψει, όλα στο φως.

* Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες είναι αναμφισβήτητα το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η πρόσφατη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη μιλώντας σε ευρωβουλευτές στις Βρυξέλες ότι το πρόβλημα είναι μη διαχειρίσιμο, αποτελεί ομολογία αποτυχίας για ένα θέμα που άσκησε ως αντιπολίτευση δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

- Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούμε μια Κυβέρνηση που “έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά”. Βαδίζει πιστά στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, στις ίδιες αποτυχημένες επιλογές του, χωρίς σχέδιο. Εμμένει πειθήνια στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.–Τουρκίας και του «Κανονισμού Δουβλίνου», αρνούμενη να θέσει το θέμα στην ευρωπαϊκή του διάσταση, ώστε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
- Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν “SOS”. Επιτέλους η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ε.Ε. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ήδη από το 2015, που δεν αξιοποίησε ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Τη Δευτέρα ανέδειξα κοινοβουλευτικά το θέμα καταθέτοντας επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον επιτέλους να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα πολιτικής.

* Η μετακίνηση προσφύγων μεταναστών από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας και η εγκατάστασή τους σε μη οργανωμένες δομές και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Σας ανησυχούν αυτές οι αντιδράσεις; Μπορούν να εξελιχθούν σε απειλή για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας;

- Αυτός ο τόπος έχει βιώσει τι πάει να πει προσφυγιά, ποιο σπιτικό δεν έχει και μια ιστορία ξεριζωμού να διηγηθεί... Ο λαός μας διαχρονικά αποδεικνύει πως ξέρει να ανοίγει την αγκαλιά του μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Πως γνωρίζει να απομονώνει τις ακραίες και ρατσιστικές φωνές, να “ταπώνει” την ακροδεξιά, όπως άλλωστε έπραξε πρόσφατα στις κάλπες με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Οι όποιες αντιδράσεις συνδέονται και με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, όπως προανέφερα. Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και όλα γίνονται αιφνιδιαστικά, ανοργάνωτα, χωρίς συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εν τω μέσω φημών κ.ο.κ., η κινδυνολογία οργιάζει. Κρούω ξανά τον “κώδωνα του κινδύνου”. Καλή η επικοινωνία, καλές οι συσκέψεις επί συσκέψεων, απαιτείται όμως άμεσα συντονισμένη δράση και αποτέλεσμα.

* Επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και φύλαξη των συνόρων από ευρωπαϊκές δυνάμεις αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

- Οι διαστάσεις και η πολυπλοκότητα του φαινομένου των μεικτών μεταναστευτικών ροών είναι τέτοιας έκτασης, που προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Η αντιμετώπιση ασφαλώς συνδέεται με τα γενεσιουργά αίτιά τους, δηλαδή με τους λόγους που αναγκάζουν τους συνανθρώπους μας να εγκαταλείψουν μαζικά την πατρίδα τους. Ο πόλεμος, οι εμφύλιες συρράξεις, η ανέχεια, αλλά και η κλιματική αλλαγή, θα φέρνουν πάντα μετανάστες και πρόσφυγες στις πόρτες της Ε.Ε. Γι’ αυτό επιβάλλεται πρωτίστως η επαρκής φύλαξη των συνόρων μας, που είναι σύνορα και της Ευρώπης. Επιμένουμε από την πρώτη στιγμή πως είναι απαραίτητο να αλλάξει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που ουσιαστικά έδωσε τα “κλειδιά” στον Ερντογάν να εκβιάζει. Πρέπει μάλιστα να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για ζήτημα της Ελλάδας. Αφορά στην Ευρώπη, όλα τα κράτη-μέλη και η χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει την ενεργοποίησή τους, με δίκαιο επιμερισμό ευθυνών.

* Σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ένα ακόμα συνέδριο. Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα του συνεδρίου; Διασφαλίζεται η συνέχιση της ύπαρξής του μέσω του Κινήματος Αλλαγής ή οδηγείται στην ολοκλήρωση του πολιτικού του κύκλου;

- Το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό, κινητήρια δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής. Η ιστορία μας, η εμπειρία, οι γνώσεις, η επιμονή και αποφασιστικότητα των στελεχών μας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας αποτελούν τη βάση του νέου εγχειρήματος. Μόλις λίγους μήνες πριν, στο Συνέδριο του Μαρτίου αποφασίσαμε ομόφωνα την κεντρική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, που συνίσταται σε αυτόνομη πορεία, λειτουργική ενοποίηση και όχι ομόσπονδη λειτουργία. Τα κόμματα κάνουν βήματα πίσω, για να κάνει ο νέος Φορέας πολλά και μεγάλα βήματα μπροστά.
Σε υλοποίηση αυτής της Απόφασης έρχεται λοιπόν το Συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στο Συνέδριο θα προσαρμόσουμε τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην κοινή πορεία που συναποφασίσαμε. Προχωράμε αποφασιστικά και αισιόδοξα μπροστά, με τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, με ενότητα και υπευθυνότητα, για να κάνουμε όλοι μαζί ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή, ρυθμιστή των εξελίξεων προς όφελος των πολιτών και της Χώρας.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας