«Όχι» στην εξόρυξη χρυσού από την «καρδιά» της Ευρώπης

Δυνατό μήνυμα κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία τοπικών φορέων της Θράκης - Αύριο συνάντηση με πρόεδρο Δημοκρατίας, Γραμματέα ΝΔ και Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ

 

Δυνατό μήνυμα κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία τοπικών φορέων της Θράκης - Αύριο συνάντηση με πρόεδρο Δημοκρατίας, Γραμματέα ΝΔ και Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ

Ηχηρό μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι τοπικοί φορείς της Θράκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη και συμμετείχαν στην εκδήλωση «Εξορύξεις χρυσού – Μία βρώμικη επένδυση».

Πέρα από βουλευτές της Χαλκιδικής, το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, Ροδόπης Τάκης Χαρίτου, καθώς και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου εκπροσώπησε ο Γιώργος Δεμερίδης.

Να σημειωθεί πως αυριο, Παρασκευή, η αντιπροσωπεία των φορέων θα συναντηθεί για το θέμα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και με τον γραμματέα της ΝΔ κ. Στεργίου, αλλά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Στη διάρκεια του φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιστήμονες και ειδικοί ανέδειξαν τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον. Ο λόγος δόθηκε και σε εκπροσώπους κινημάτων και κινήσεις πολιτών από όλες της χώρες της Βαλκανικής, που έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα ενάντια στις εξορύξεις.

Σε δηλώσεις του, μετά την εκδήλωση, ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε πως «επενδύουμε στην αγωνιστικότητα των πολιτών για να μην περάσουν οι επενδύσεις του Μητσοτάκη. Εάν περάσουν οι επενδύσεις του Μητσοτάκη νομίζω δεν θα υπάρχει πουλί πετούμενο». Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι εξορύξεις για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ο κ. Αρβανίτης σχολίασε: «Τι επιπτώσεις φέρνει στην αγροτική παραγωγή, στον υδροφόρο ορίζοντα, στη θάλασσα, που θα πάνε τα υπολείμματα-απορρίμματα αυτής της λεγόμενης επένδυσης; Στη θάλασσα. Κάπου θα πάει, κάπου θα πεταχτεί. Αυτό που καταλάβαμε χθες είναι ότι απόβλητα κάπου θα αποθηκεύονται. Που ακριβώς; Εντός Ελλάδος; Στον θαλάσσιο χώρο; Αυτοί είναι πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι. Είχαν έρθει αποφασισμένοι και οι πολίτες από την Θράκη όπου η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι να γίνει η Θράκη, Χαλκιδική».

Από την πλευρά των βουλευτών, η κα Γκαρά, στην τοποθέτησή της επισήμανε εξαρχής την ύπαρξη στη Θράκη, εδώ και χρόνια, ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και απέναντι στις εξορύξεις χρυσού. Επισήμανε πως οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας, έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να φτιάξουν, μέσω και των ΜΜΕ, ένα φαινομενικά ακίνδυνο για την κοινωνία εταιρικό προφίλ και να «νομιμοποιήσουν» κατά αυτόν τον τρόπο συνολικά τις δραστηριότητες τους. Κάτι που όμως δεν έχει περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου.

Παράλληλα, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται πως όχι μόνο δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, αλλά επιδιώκει, ανοιχτά, να επεκτείνει τις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και στη Θράκη.

Η Βουλευτής από τον Έβρο ανέφερε παραδείγματα για τις αντιαναπτυξιακές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που εφάρμοζε και θέλει να επαναφέρει τώρα ταχέως η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας. Στάθηκε στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «fast track» αδειοδότηση της El Dorado Gold στις Σκουριές με ταυτόχρονη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού και στη Θράκη, στην επιδίωξη από πλευράς Κυβέρνησης αναθεώρησης της υπάρχουσας σύμβασης προς όφελος της εταιρείας, αλλά και στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά την επιδότηση της εξόρυξης χρυσού από τα δημόσια ταμεία, από το ίδιο το κράτος.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το χωροταξικό πλαίσιο στη Θράκη, ώστε να μην επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή αλλά και για να υπάρχουν οι όροι βιώσιμης και φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης για κομβικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός/αγροτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία μεταποίηση κ.α.

Ο κ. Χαρίτου, απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό του φόρουμ κατά της εξόρυξης χρυσού είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Ο σημερινός πρωθυπουργός λίγο πριν τις εκλογές υποσχέθηκε ότι η Θράκη θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και μάλιστα για όλη την Ελλάδα. Και αντί αυτού μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του μας έκανε γνωστό από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι συνομιλεί και διαπραγματεύεται για να προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα και στην περιοχή της Θράκης. Η’ εμείς δεν καταλάβαμε καλά ή δε μας έλεγε την αλήθεια. Μας είπαν ότι θέλουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης που θα σέβονται το περιβάλλον, όμως αντί αυτού τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ειδική διάταξη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι εξορύξεις χρυσού. Πόσο σχέση έχουν όλα αυτά, με όσα μας έλεγαν πριν και μετά τις εκλογές; Διαρκώς υποστηρίζουν υποκριτικά ότι δεν θα προχωρήσουν στα σχέδιά τους αν δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Την γνώμη μας την γνωρίζουν πολύ καλά, την έχουμε πει από την Θράκη, από την Αθήνα και τη λέμε και από εδώ, την καρδιά της Ευρώπης, λέμε ένα μεγάλο ναι στη ζωή και ένα μεγάλο όχι στις εξορύξεις χρυσού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε την ανάγκη να σταλεί, από την καρδιά της Ευρώπης, ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί, όπως τόνισε «ακούω ότι υπάρχει μία «βιομηχανία» επιστολών της εταιρείας Eldorado προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. Θέλουμε να τους πούμε κατηγορικά από εδώ, από την καρδιά της Ευρώπης ότι δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, αγαπάμε τον τόπο μας, την Θράκη, και δεν θα την αφήσουμε έρμαιο να μετατραπεί σε ένα απέραντο Eldorado. Γιατί τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, να απαξιωθεί και να υποβαθμιστεί μία πολύ όμορφη, με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, περιοχή».

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, μίλησε στην ΕΡΤ για διεθνοποίηση του θέματος και για το κλίμα στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «ήταν καταδικαστικό και αρνητικό για αυτές τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος. Όλοι δεσμεύθηκαν να παρακολουθούν το θέμα και να το προβάλλουν, ως κάτι πολύ αρνητικό για τη Ζωή και το Περιβάλλον. Το θέμα δεν σταματάει εδώ, ως προς την διεθνοποίηση».

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης