Πώς ανατινάζουν ΑΤΜ με αέριο

Τι «έπιασε» η κάμερα στην Κίσαμο

 

Τι «έπιασε» η κάμερα στην Κίσαμο

Σημαντικά στοιχεία για τα άτομα που ανατίναξαν ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χθες τα ξημερώματα στον Πλάτανο Κισάμου έχει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Αστυνομία. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό τα ίδια άτομα να ευθύνονται για τρεις ακόμη περιπτώσεις (δύο στα Χανιά, μία στο Ρέθυμνο) που είχαν σημειωθεί πριν αρκετούς μήνες και ο τρόπος δράσης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη χθεσινή περίπτωση.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στο ΑΤΜ της Τράπεζας Χανίων που βρίσκεται σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Οι δράστες χρησιμοποίησαν αέριο, προκειμένου να ανατινάξουν το μηχάνημα και να πάρουν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πρόσφατες ανατινάξεις ΑΤΜ που έγιναν στην Κρήτη. Αυτή τη φορά όμως η διοχέτευση αερίου δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελαν οι δράστες, αφού καταστράφηκε το επάνω μέρος, όχι όμως το τμήμα που περιβάλλει τις κασετίνες με τα χρήματα, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές μικρής έκτασης στο σούπερ μάρκετ.

Έτσι, οι δράστες έφυγαν με άδεια χέρια, αφήνοντας όμως πίσω τους αξιοποιήσιμα για την Ασφάλεια Χανίων – που διενεργεί την προανάκριση στοιχεία.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», στη διάθεση των Αρχών βρίσκονται βίντεο που έχουν καταγράψει τρία άτομα να βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και συνεργός, ο οποίος όμως δεν έχει «αποτυπωθεί» από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Τα τρία άτομα που φαίνονται έχουν καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ωστόσο φαίνεται ο σωματότυπός τους και συγκρίνεται με το βίντεο από άλλες αντίστοιχες υποθέσεις του παρελθόντος.

Ακόμη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ένα ακόμη πιο σοβαρό στοιχείο. Πρόκειται για το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τρεις δράστες, οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο. Ωστόσο, μέχρι και χθες δεν υπήρχαν πληροφορίες για το αν πρόκειται για κλεμμένο ή όχι όχημα.

Η μέθοδος «plofkraak”

Η μέθοδος «plofkraak” (διοχέτευση αερίου) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες σε ATM, καθώς εκτίμησαν ότι εάν τα καταφέρουν, το ρίσκο θα είναι μικρότερο από το να χτυπήσουν μία τράπεζα.

Από τότε η μέθοδος έγινε μόδα. Οι δράστες συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με την μπουκάλα του υγραερίου.

Στη συνέχεια ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Στοχεύουν να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους.

Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων – με τη βοήθεια μπαταρίας- έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.

Θάνος Περβολαράκης
Πατρίς Ηρακλείου