Κρήτη: Μια βραδυφλεγής βόμβα πίσω από το έγκλημα στη Μεσσαρά

Σχεδόν καθημερινές οι συμπλοκές μεταξύ ομοεθνών και αλλοδαπών

 

Σχεδόν καθημερινές οι συμπλοκές μεταξύ ομοεθνών και αλλοδαπών

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης δεκάδες κάτοικοι του Τυμπακίου. Μπροστά στα μάτια τους περισσότεροι από 30-40 αλλοδαποί, κυρίως πακιστανικής υπηκοότητας, παρήλασαν στον κεντρικό δρόμο του Τυμπακίου, κραδαίνοντας στα χέρια τσεκούρια, καδρόνια και λοστάρια.

Ήταν μία… παρέλαση φόβου και τρόμου λίγο πριν την αιματοχυσία, που άφησε άναυδους όσους έτυχε να βρεθούν εκεί. Σκηνές απίστευτης αγριότητας και βίας.

Ένας 37χρονος Πακιστανός χτυπήθηκε ανελέητα μέχρι θανάτου, ενώ προηγήθηκε η τσεκουριά στο κεφάλι 29χρονου συμπατριώτη του με αποτέλεσμα να σωριαστεί αιμόφυρτος στο έδαφος και να πυροδοτηθεί γενική σύρραξη με αφορμή τον πόλεμο για τα μεροκάματα.

Στο Τυμπάκι, στις Μοίρες όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Φαιστού επικρατεί αναβρασμός. Η κατάσταση παραπέμπει σε βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Τοπικοί παράγοντες ανέφεραν στην “Π” ότι στο δήμο Φαιστού διαμένουν και εργάζονται περίπου 3.500 αλλοδαποί, πακιστανικής υπηκοότητας κατά κύριο λόγο. Στο Τυμπάκι λειτουργούν ήδη τρία άτυπα τζαμιά και μάλιστα στο ένα οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τους 500.

“Μιλάμε για έναν τεράστιο πληθυσμό που είναι αδύνατον να αφομοιωθεί και να ενσωματωθεί αρμονικά στην τοπική κοινωνία” σχολιάζει παράγοντας της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ξυλοδαρμών και επιθέσεων μεταξύ Πακιστανών για τα μεροκάματα.

Η μαφία και η ταρίφα

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, η αποκαλούμενη μαφία των Πακιστανών φέρεται να ελέγχει τα μεροκάματα και αν κάποιος τολμήσει να υψώσει κεφάλι, τότε κινδυνεύει με… αποκεφαλισμό. Είναι ο αρχηγός που κανονίζει, με την ανάλογη προμήθεια, ποιος θα δουλέψει σε ποιον και πόσο θα πάρει.

Υπάρχει πλέον ταρίφα και όποιος τολμήσει να την “σπάσει”, κινδυνεύει με σφάξιμο. “Δεν υπάρχει πλέον Πακιστανός που να δουλεύει για 25 ευρώ.

Η “ταρίφα” έχει διαμορφωθεί στα 40-45 ευρώ με φαγητό. Πακιστανοί που δουλεύουν πολλά χρόνια σε ντόπιους και αμείβονται ακόμα με 25 ευρώ κινδυνεύουν από συμπατριώτες τους. Συντοπίτες μας έχουν αναγκαστεί να κρύψουν τους εργάτες τους για να μην τους σκοτώσουν ομοεθνείς τους.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μεροκάματα δεν αποδίδονται ολοκληρωτικά στους αλλοδαπούς εργάτες. Μέλη της μαφίας παρακρατούν μέρος αυτών σαν άτυπο “χαράτσι” και αυτό προκαλεί σφοδρές διαμάχες.

Μεροκάματα και… ναρκωτικά

Σε ό,τι αφορά στο προχθεσινό μακελειό, όλα ξεκίνησαν από μία παρέα Πακιστανών που καθόταν σε ψητοπωλείο του Τυμπακίου. Το ήδη κακό κλίμα που υπήρχε για τα μεροκάματα σε συνδυασμό με άλλη υπόθεση που φέρεται να σχετίζεται με μία σύλληψη για ναρκωτικά έφερε φωνές και εντάσεις και πολύ γρήγορα το αρχικό επεισόδιο πήρε σοβαρές διαστάσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, δεκάδες άνδρες βρέθηκαν να διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο του Τυμπακίου, “πάνοπλοι” με τσεκούρια, σκεπάρνια, λοστάρια, καδρόνια και πέτρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 29χρονος που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή δέχθηκε χτύπημα από τσεκούρι στο κεφάλι και έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Ο αδερφός του και άλλοι συμπατριώτες τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε 37χρονο Πακιστανό, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε τον βαρύ τραυματισμό του 29χρονου. Για τον 37χρονο τα τραύματα της επίθεσης που δέχθηκε απέβησαν μοιραία. Ντόπιοι ανέφεραν στην “Π” ότι Πακιστανοί χτύπησαν κάτοικο και προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητό του, το οποίο άρπαξαν για να μεταφέρουν τον τραυματία στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Από πλευράς Αστυνομίας υπήρξε τεράστια κινητοποίηση. Κλιμάκιο της Ασφάλειας Ηρακλείου μετέβη εσπευσμένα στο Τυμπάκι για το προανακριτικό έργο σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Φαιστού και του ΤΑΕ Μεσσαράς που υπό συνθήκες καταρρακτώδους βροχής, έκαναν “ντου” μέσα στη νύχτα για την προσαγωγή των υπόπτων, οι οποίοι εντωμεταξύ είχαν εξαφανιστεί.

Τρεις διώκονται για τη δολοφονία

Για το μακελειό συνελήφθησαν συνολικά 17 εμπλεκόμενοι αλλοδαποί, κυρίως πακιστανικής υπηκοότητας. Οι τρεις εξ αυτών -ανάμεσα τους και ένας 16χρονος- κατηγορούνται για τη δολοφονία του 37χρονου Πακιστανού, ενώ οι άλλοι δεκατέσσερις κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή συμπλοκή.

Υπό την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας Ηρακλείου για την άσκηση ποινικών διώξεων. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου