Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στον Τύρναβο

Δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία για την επίλυση πάγιων προβλημάτων - Οι ομιλητές άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση

 

Δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία για την επίλυση πάγιων προβλημάτων - Οι ομιλητές άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση

Δεκάδες τρακτέρ και πάρα πολλοί αγρότες συγκεντρώθηκαν χθες στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, μετά από σχετική απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αλλά και άλλων αγροτικών συλλόγων της περιοχής, όπως είχαν αποφασίσει σε σύσκεψη πριν από μερικές ημέρες.

Οι συγκεντρωθέντες αγρότες δήλωσαν κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε κυβερνητική σκέψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας επίσης άμεση στρεμματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία, που επέβαλαν Ε.Ε. και ελληνική κυβέρνηση. Όπως επίσης να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση υπέρ των αμπελοκαλλιεργητών, έτσι ώστε να παραμείνει το καθεστώς των διήμερων ως έχει.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος άσκησε κριτική και στη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπό διωγμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου -Λυγαριάς κ. Κώστας Χατζής, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών κ. Δ. Παπαφίγκος.

Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γκάτσος ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας, ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και Δήμο Τ. Τσιαπλές και Στ. Χατζηκράχτης, ο πρώην αντιδήμαρχος Χρ. Τσιόπας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου Κ. Πετμεζάς κ.ά.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Την κινητοποίηση χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Οι συνάδελφοι του Τυρνάβου μάς δείχνουν τον δρόμο με τη μαζική συμμετοχή τους κόντρα σε προσπάθειες υπονόμευσης της κινητοποίησης και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Ότι με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ στους δρόμους είχαμε και θα έχουμε κατακτήσεις, βάλαμε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα χειρότερων μέτρων, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη μοίρα αν δεν παλεύαμε. Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα η αναδίπλωση και υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα του διπλασιασμού των κατώτερων ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κάτω από την πίεση και αγανάκτηση που δημιουργήθηκε. Φανταστείτε να βγουν και τα τρακτέρ στους δρόμους τι μπορεί να καταφέρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Σε όσους καλλιεργούν την «ανοχή» και την «πίστωση χρόνου» στη νέα κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι «είναι νωρίς ακόμη». Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνουν ότι συνεχίζει στην ίδια ρότα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα συμφέροντά μας.

Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μεσοσταθμικά πάνω από 12% για αγροτικό και οικιακό ρεύμα και την ίδια στιγμή χάρισε σε εταιρείες 100άδες εκατ. ευρώ για χρέη στη ΔΕΗ και τους παρέχει φθηνό ρεύμα.

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται 100άδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στους γνωστούς: εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή για τους αγρότες δεν προβλέπει τίποτα φυσικά και συνεχίζουμε να αγοράζουμε 1.40€/λίτρο το πετρέλαιο όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. η μέση τιμή είναι 60 λεπτά/λίτρο.

Ο ΕΛΓΑ χρωστάει το 10% των αποζημιώσεων από το 2018 (!!!) και τα πορίσματα για τις ζημιές του 2019 θα ανακοινωθούν τον Γενάρη του 2020. Την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό της Βουλής και αυτή η κυβέρνηση δεν δίνει ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ στον ΕΛΓΑ. Η μόνη έγνοια του υπουργού κ. Βορίδη είναι να φέρει τις ιδιωτικές εταιρείες στην ασφάλιση της παραγωγής, ώστε να κερδοσκοπήσουν αυξάνοντας τα ασφάλιστρα σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών και εξευτελιστικών τιμών και πληρώνουμε το ακριβότερο κόστος παραγωγής σε όλη την Ε.Ε.

Η ΚΑΠ θα είναι ακόμα χειρότερη, μεγάλη περικοπή των ενισχύσεων.

Με την Οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τη συσπείρωση με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα…».

Κώστας Τσόλας
Ελευθερία Λάρισας