Η εξερεύνηση της «γειτονιάς» του Ηλίου στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Για την «Οδύσσεια στο διάστημα» μίλησε το στέλεχος της NASA Στ. Κριμιζής

 

Για την «Οδύσσεια στο διάστημα» μίλησε το στέλεχος της NASA Στ. Κριμιζής

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην «Ιθάκη» των γνώσεων του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και πέραν αυτού, με οδηγό τον ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πολίτες, στην εκδήλωση με θέμα «Οδύσσεια στο διάστημα 1977-2019: Το επικό ταξίδι του Voyager 1 & 2 από τη Γη στον Γαλαξία», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/11 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Ο επιφανής επιστήμονας, με διεθνή αναγνώριση και κύρος στον χώρο της Διαστημικής Φυσικής και επικεφαλής ερευνητής της NASA σε πολλές διαστημικές αποστολές, όπως αυτές των Voyager 1 και 2 και του Cassini, ήταν προσκεκλημένος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της, σε μια συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Ο εκλεκτός ομιλητής άρχισε την αναφορά του στην Οδύσσεια του διαστήματος με τις θρυλικές διαστημοσυσκευές Voyager 1 και 2 που εκτοξεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1977 και οι οποίες, όπως είπε ο κ. Κριμιζής «αν και είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργήσουν φιλόδοξα για περίπου τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να επιζούν ακόμα και σήμερα, μετά από 42 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, και μάλιστα να βρίσκονται σε απόσταση από τη Γη πάνω από 40 δισεκατομμύρια χλμ. και να εξακολουθούν να μας στέλνουν δεδομένα από την περιοχή της ηλιόπαυσης, δηλαδή των ορίων του ηλιακού μας συστήματος, εκεί που συγκρούεται ο ηλιακός με τον γαλαξιακό άνεμο». Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο «οι συσκευές αυτές είναι οι πιο απομακρυσμένες από τη γη ανθρώπινες κατασκευές και αποτελούν πρεσβευτές του ανθρώπινου είδους στο διαστρικό χώρο, καθώς περιέχουν και ένα ψηφιακό δίσκο με μηνύματα και πληροφορίες για το ανθρώπινο είδος, εμπνευσμένο από τον αστροφυσικό Κάρλ Σαγκάν (Carl Sagan), για όποιον “εξωγήινο” τύχει να βρει και να περισυλλέξει αυτό το «μπουκάλι» πληροφοριών από τον ωκεανό του διαστήματος».

Φυσικά, ο κ. Κριμιζής δεν άφησε περιθώρια για ανθρώπινο εποικισμό των άστρων, καθώς -όπως ανέφερε- «οι αποστάσεις είναι ασύλληπτα τεράστιες που ακόμα και με την πιο σύγχρονη τεχνολογία θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια ταξιδιού». Ενδεικτικά, είπε, ότι «αν συμπιέζαμε τον Ήλιο μας σε ένα μπαλάκι και τον τοποθετούσαμε στη μία πλευρά του Καλλιμάρμαρου Σταδίου της Αθήνας και τη Γη μας σε απόσταση ενός μέτρου από αυτόν, τότε αναλογικά ο Voyager -μετά από 42 χρόνια πτήσης- θα βρισκόταν στην έξοδο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, ενώ ο πιο κοντινός σ’ εμάς αστέρας, ο εγγύτατος του Κενταύρου (proxima Centauri), θα βρισκόταν περίπου στη Θεσσαλονίκη και ο αστέρας Trappist 1 με τους 7 “γήινους” εξωπλανήτες –που ανακαλύφθηκε πρόσφατα- θα έπρεπε να τοποθετηθεί στο Λονδίνο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κριμιζής προέτρεψε τα νέα παιδιά στην επίτευξη αριστείας, καθώς -πως είπε- «η επιτυχία κερδίζεται με την αριστεία και τη σκληρή δουλειά, γιατί όπως είχε πει σχετικά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein), το 10% αυτού που πετυχαίνουμε οφείλεται στην ιδιοφυΐα και το υπόλοιπο 90% οφείλεται στη σκληρή δουλειά». Τέλος, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την απουσία αξιολόγησης την οποία -όπως σημείωσε- «φοβούνται κάποιοι στην Ελλάδα, καθώς και για την αξιοκρατία, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου».

H Αστρονομική Ένωση Σπάρτης παρουσίασε το βιογραφικό του επίσημου προσκεκλημένου, ενώ ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Κατσίχτης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην 10ετή ενεργή δράση και προσφορά της Ένωσης στον τομέα της παρατηρησιακής αστρονομίας, της αστροφωτογραφίας, της απόκρυψης αστέρων και της φωτομετρίας μεταβλητών αστέρων, καθώς και σε εκδηλώσεις, εξορμήσεις, συνέδρια, ενημερώσεις και επιμορφώσεις στα πλαίσια της εκλαΐκευσης της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, προέτρεψε «να σηκώσουμε το κεφάλι προς τον ουρανό ως άνθρωποι (άνω θρώσκω) και να γνωρίσουμε έναν κόσμο μακρινό αλλά μαγευτικό».

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας καλωσόρισε τον προσκεκλημένο και δήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την αστρονομία -ως συνδρομητής πολλών αστρονομικών περιοδικών- ενώ αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα αόρατα και παράδοξα ουράνια σώματα που ονομάζονται μαύρες τρύπες. Αν και είναι μικροσκοπικά (τα ουράνια σώματα), έχουν τεράστια μάζα και λόγω της ισχυρότατης βαρύτητάς τους, από την επιφάνειά τους δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το ίδιο το φως, μια φυσική πραγματικότητα που ξεπερνά ακόμα και την επιστημονική φαντασία. Επίσης, ο δήμαρχος Σπάρτης επαίνεσε την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης για τις βραβεύσεις της και τις δράσεις της προς εκλαΐκευση της Αστρονομίας, ενώ υποσχέθηκε την υλική υποστήριξη του δήμου στις συγκεκριμένες δράσεις.

Τέλος, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Ελένη Δαράκη εστίασε στην προσφορά του κ. Κριμιζή στον τομέα του Διαστήματος, και στο ότι τιμητικά έχει ονομαστεί ο Αστεροειδής 8323 Krimigis. Επίσης, ως δασκάλα, υπογράμμισε την επιμονή θήτευσης του επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από την παιδική ηλικία στην αριστεία, αλλά και στο ότι «ως πρόεδρος τεσσάρων, μόλις, εβδομάδων του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού το 2017, παραιτήθηκε του αξιώματος, όταν γρήγορα αντιλήφθηκε την υπονόμευση των 3Α που ο ίδιος είχε θέσει ως κριτήρια επιτυχίας του στη ζωή και στην εν γένει δραστηριότητά του: Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία -προφανώς, γιατί τότε βρισκόμασταν ακόμα στο δόγμα: η αριστεία είναι ρετσινιά».

Λίγα λόγια για τον Στ. Κριμιζή

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας από τους μόνους επιστήμονες του διαστημικού προγράμματος της NASA, ο οποίος συμμετείχε προς όλες τις αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα και βοήθησε με τις διάφορες διαστημοσυσκευές στην εξερεύνηση όλων των πλανητών του, αλλά και δεκάδων δορυφόρων τους. Έτσι, αποκαλύφθηκαν «παράξενοι» -για εμάς- κόσμοι, με δεκάδες φεγγάρια, με τρομακτικές καταιγίδες και θύελλες στην ατμόσφαιρά τους που μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα έως και τα 2.000 χλμ./ώρα, ενώ οι αστραπές της Γης να μοιάζουν με σπίθα, με πανίσχυρα μαγνητικά πεδία, με συστήματα δακτυλίων που δεν είναι ορατά από τη γήινη παρατήρηση, με ενεργά ηφαίστεια, με τεράστιες βαρυτικές έλξεις, με ποτάμια και λίμνες μεθανίου, με ατμόσφαιρες αζώτου και με παγωμένες επιφάνειες που από κάτω κρύβουν τεράστιους ωκεανούς αλμυρού νερού. Παρ’ όλα αυτά, οι ανοίκειοι αυτοί κόσμοι, αν και αφιλόξενοι για τη ζωή –όπως εμείς τη γνωρίζουμε- μοιράζονται με εμάς τον ίδιο Ήλιο και υπακούν στους ίδιους φυσικούς νόμους. Χάρις, λοιπόν, στις εξερευνητικές αυτές αποστολές έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες μάθει τόσα πολλά για το ηλιακό μας σύστημα, όσα δεν είχε γνωρίσει ο άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία του πολιτισμού του και συνεπώς, οι πλανήτες και τα φεγγάρια τους δεν είναι πια μυστηριώδεις κουκίδες στον νυχτερινό ουρανό, αλλά κόσμοι που έχουμε επισκεφθεί, έχουμε αγγίξει, έχουμε φωτογραφίσει και είμαστε πλέον σε θέση να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τη «γειτονιά» του Ηλίου.

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος